Ruhsata motor işletme 2018 | Yeni turbo maliyet izlenecek yollar8 dakika içerisinde okuyabileceğiniz bir yazıdır.

Ruhsata motor işletme 2018 | Yeni Turbo maliyet izlenecek yollar | Parcacix
Ruhsata motor işletme 2018 | Yeni Turbo maliyet izlenecek yollar | Parcacix


Ruhsata motor işletme nedir?

   Ruhsata motor işletme; Halihazırda kullanılan aracın üzerindeki motorun, aynı marka ve aynı veya daha üst model bir motor ile değiştirilmesi işlemidir. Örnek ile açıklayalım; BMW E36 kasa bir otomobiliniz var. Bu otomobilin markası ise 320i modeli. Otomobiliniz benzinli ve yine benzinli bir motor ile revize edip, bunu ruhsata işletmek istiyorsunuz. Bu mümkündür. Silindir sınırlaması yoktur. Benzinli motorlarda, güç ve silindir sayısına ilişkin bir sınırlama yoktur. Yalnızca %30 oranından daha fazla güç artışı oluyorsa, bunun için gerekli olan ve temin edilmesi gereken bazı evraklar vardır. Soru cevap kısmında detaylı olarak işlenmiştir. Örnek vermiş olduğumuz 320i modelinin motorunu, 328i motoru veya BMW E46 330i motoru olarak değiştirebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken tek nokta, kullanacağınız motorun, o motoru projelendirip takacağınız otomobilden yaşlı olmaması gerekir. 320i modeli aracınız 1996 model ise, 1994 yapımı bir motor kullanamazsınız. Kullanacağız motor, 1996 veya üzeri olmak zorundadır.




   Dizel motor ruhsata işletme olayı ise şu şekilde gerçekleşebilir; Proje çizdirip, yeni olarak takacağınız motorun gücü, eski motordan en fazla %50 oranında güçlü olabilir. %50 üzeri güç mevcut ise, bu projenin onayı kolayca alınamaz. Gerekli bazı evraklar ve testlere tabi tutulur. Burada atlanmaması gereken bir şey var; Projeyi tamamladınız, onaya sundunuz ve kabul edilmedi. Tüm emekler, harcanan zaman ve para boşa gitti demektir. Örnek olarak; Eski dizel motorunuz 100 Kw beygir gücüne sahip ve yeni takılacak olan dizel motor 150 Kw veya altında bir güce sahipse, bu proje sorunsuz şekilde kabul edilir. 150 Kw üzerinde bir güce sahipse, kabul edilmesi daha zor ve maliyetlidir. Ayrıca benzinli motorlarda olduğu gibi, takılacak dizel motorun, eski motordan daha eski bir üretim tarihi olmamalıdır. Şimdi ruhsata motor işletme olayını sıkça sorulan sorular üzerinden değerlendirelim ki, anlaşılır olsun.




Soru ve cevaplar

Başka bir markanın motoru ruhsata işletilebilir mi?

   Bu soru başlığının altında en çok sorulan soru Tofaş‘a, BMW motoru takıp işletebilir miyim?” Bu kesinlikle mümkün değildir. Bir aracın motorunun değiştirilebilmesi ve işletilebilmesi için kesinlikle aynı marka veya aynı üretici tarafından imal edilmiş olması gerekmektedir. Buna örnek olarak, Mercedes‘in yeni modellerini örnek verebiliriz. Mercedes Benz markası yeni modellerinde kullandığı 1.6 litrelik motorları Renault‘dan alır. Eski bir Renault marka otomobile, Mercedes’te kullanılan bu motoru takabilirsiniz, çünkü üretici aynıdır. Aksi takdirde hiçbir şekilde ruhsata motor işletme için onay alınamaz.




Benzinli motorlarda %30 Kw üzeri güçte bir motor ruhsata işletilebilir mi?

   Benzinli motorlarda, %30 altında bir güce sahip yeni bir motorun ruhsata işletilebilmesi oldukça kolaydır. Proje çizdirilir, kabul görür, proje tamamlanır ve araç muayene girer. Ardından trafik tescil prosedürleri başlar. Bu yalnızca %30 ve altında olan yeni motorlar için geçerlidir ve ruhsata motor işletme olayı kolayca halledilir. %30 üzeri güçte ki yeni motorlar takılacağında ise, yürürlüğe göre şu ek belgeler gereklidir;

  • Egzoz emisyonu:70/220/AT veya 88/77/AT
  • Araç dıĢ gürültüsü: 70/157/AT veya ECE-R 51
  • Motor gücü: 80/1269/AT
  • Benzin Egzoz Dumanı: 72/306/AT

   Yönetmeliğe göre tip onay belgesi veya teknik servis raporu alınacaktır. Bu belgelerin alınması, projenin çizilmesi ve onay için takdim edilmesi gerekir. %30 veya altında bir güç değişimine oranla daha yüksek bir rakamla sonuçlanacaktır. Ruhsata motor işletme olayının sonuçlanacağı ise kesin değildir.




Dizel motorlarda %50 Kw üzeri güçte bir motor ruhsata işletilebilir mi?

   Dizel motorlarda, %50 veya altında bir güce sahip olan yeni bir motor ile tadilat edilmesi basit ve kabul görme ihtimali çok yüksektir. Aksi takdirde, %50 üzerinde bir güç artışı söz konusu ise, şu belgeler gereklidir;

  • Egzoz emisyonu:70/220/AT veya 88/77/AT
  • Araç dıĢ gürültüsü: 70/157/AT veya ECE-R 51
  • Motor gücü: 80/1269/AT
  • Dizel Egzoz Dumanı: 72/306/AT




Hurda kayıtlı otomobil yeni bir motorla trafiğe çıkarılabilir mi?

   Hurdaya çıkarılmış bir otomobil için yeni bir motor ile proje çizilmesi, onaya sunulması ve onay alması mümkün değildir. Daha önceden hurda kaydı alınmış bir araç, her ne olursa olsun yeniden trafiğe çıkarılamaz. Ruhsata motor işletme, 2018 yürütmeliğine göre bu şekilde mümkün değildir. İlerleyen zamanlarda bu kural değişir mi, meçhul.




Turbo takma maliyeti ve ruhsata işletmesi

   Benzinli motorlar için, turbonun ana kavramı, turboşarj uygulamasının nasıl yapılacağı, ne denli randıman vereceği, maliyeti vb. konuları işlediğimiz ayrı bir yazı bulunmakta. BURADAN inceleyebilirsiniz. Ruhsata işletme konusu, devlet için çok büyük bir fark yaratmıyor. İster turbo, ister süperşaj besleme kullanın, farketmez. Önemli olan motor gücünün ne denli artacağıdır. Benzinli motorlar için %30 ve dizel motorlar için %50’dir. Bu oranların üzerinde bir güç kazanımı sağlanacaksa, yukarıda verilen belgelerin alınması ve onaydan geçmesi şarttır. Aksi takdirde ruhsata işletilemez.




Hurda araçtan çıkma ikinci el  motor satın aldım ruhsata işletebilir miyim ?

   Bu mümkündür. Yalnız tadilatın gerçekleşebilmesi için bazı kuramlar vardır. Bu kuramlar doğru ve istenilen şekilde sağlandığı takdirde, tadilatın gerçekleşmesi mümkün olacaktır. Yapılması gerekenler şu şekilde;

  1. Motorun çıkarılacağı hurda aracın markası sizin aracınız ile aynı olmalı, veya motor üretici firmalarının aynı olması şarttır. Üretici firmaların aynı olduğunun belgelendirilmesi halinde tadilat  için onay mümkün olacaktır.
  2. Motorun çıkarıldığı hurda aracın ve kullanılacak olan motorun üretildiği yıl, sizin aracınızın model yılına eşit yada daha yeni olmalıdır. Eğer ki, daha eski model motor ile işlem yapılacak ise, ilgili yıllar arasında aracın tip onay numarasının  değişmediği belgelendirilmelidir. Aksi takdirde onay alınmasının mümkünatı yoktur.




Hurdadan alınan motoru işletmek için hangi evraklar gerekir?

   Hurda araçtan çıkan motorun, kullanılacak araçtan daha yeni veya aynı yıl bir üretim ve aynı üretici tarafından üretilmiş olması gerekir. Peki, hurdadan alınan motoru işletmek için hangi evraklar gerekir?

  1. Motorun montajlanacağı aracın ruhsat aslı gerekmektedir.
  2. Hurdadan alınan motorun, önceden takılı bulunduğu araca ait ruhsat fotokopisi gerekmektedir.
  3. Motor çıkma parça satıcısından alınması halinde; Bertaraf formu ve satış faturası gereklidir. Motor araç sahibinden alınması halinde; noter satışı evrakları gerekmektedir. Bu evrakların hepsi şarttır.




4 silindirli motorlu arabaya 6 silindirli motor işletilebilir mi?

   Benzinli motorlar için %30 Kw, dizel motorlar için %50 Kw güç sınırlandırması vardır. Aksi takdirde gerekli evrakları ve projenin kabulunun zor olduğunu yukarıdaki maddelerde belirttik. Tek gerekli kural budur. Turbo olmuş, silindir sayısı 8 olmuş, 10 olmuş, 12 olmuş, bu devlet için problem teşkil etmez. Silindir sınırlaması yoktur. Tek kural gücün artışı ile ilgilidir.








Yurt dışından motor getirip ruhsata işletebilir miyim?

   Kısmen de olsa uygulanabilir. Fakat, maliyeti buradan bir motor satın alıp işletmeniz ile neredeyse aynı hesaba dek gelecektir. Çünkü, gümrüğe bu motor için vergi ödemek zorundasınız. Kaçak yollarla getirip, burada projeye yansıtma imkanınız sıfırdır. Çünkü bu iş için devlet, gümrük vergi alındı makbuzu vb. evraklar ister.  Yurt dışından bir motor alıp, Türkiye’de ruhsata işletmek için gerekli evraklar şu şekildedir;

  • Gümrük vergi alındı makbuzu
  • Gümrük beyannamesi
  • Motorun geçmişte görmüş olduğu tüm satışların fatura fotokopisi
  • Motorun montajının yapılacağı aracın ruhsatının aslı
  • Motorun sökülmüş olduğu aracın ruhsat fotokopisi








Muayene de motor numarasının okunamaması

   Daha önceki yıllarda, vizeye giden aracın motor numarasının okunamaması hafif kusur olarak geçiyordu, fakat yeni düzenleme ile ağır kusur olarak nitelendiriliyor. Muayeneye giden aracın, motor numarasının okunur şekilde olması gerekiyor. Eğer okunamayacak şekilde silinmiş ise, doğrulama için gerekli evrakların sunulması gerekir. Araç tescil için emniyetin sitesini BURADAN ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak: GOOGLE

Kaynak: Parcacix











120 Yorum

  1. Merhabalar, 1978 model Mercedes W123 -250/6 silindirli Benzinli araca ,
    Diesel 0M606 mercedes motoru taklılıp ruhsata işletilebilinir mi?

    1. Muammer Bey merhabalar,
      Aracın sadece motorunu değiştirmek ile sınırlı bir işlem olmadığını bildiğinizi tahmin ediyorum. Benzinli bir aracı dizel bir araca çevirmek için tüm yakıt sistemini pompa, enjektör, manifold vs. bir çok parçayı değiştirmeniz gerekiyor. Bu çok yüksek maliyetli bir iş olacaktır. Yasal olarak mümkün kılınabilir, lakin oldukça gereksiz bir uğraş olacaktır. Samimi düşüncelerim bu yönde, teşekkür eder; kolaylıklar dileriz.

  2. Ustam bizde şuan dizel motor atılmış kartal var orjinali benzinli olduğu için benzinliye çevrilebildiğini duydum doğrumu.ruhsata işletme ücretleri hakkında bilginiz varmı

    1. Ömer Bey merhabalar,
      Aracın tüm yakıt sistemini ve motorunu değiştirmeniz iktiza ediyor. Size verilebilecek tek tavsiyemiz o aracı elinizden çıkarmanızdır.

  3. 1999 model 1.3 Toyota Corolla sedan aracıma , aynı marka Toyota Corolla 1.6 aynı model aracın motornu alıp taktirabilirmiyiz bunun. Uyum sağlar mı her hangi sorun olurmu.teknik açıdan ve prosudure uyarmi tskr ederim

    1. Mehmet Bey merhabalar,
      Yazımızı özenle okumanızı tavsiye ederim. Motor araca uyum sağlar, lakin yasal güç sınırlarına uygun olması ve aracın modelinden sonra üretilmiş bir motor olması şarttır! İyi günler, güvenli sürüşler.

  4. Merhaba, 1.4 yerine yine 1.4 olunca proje çizilmiyor demiştiniz.
    benzinli 1.4 focus motoru yerine benzinli 1.6 focus taktırmak için proje çizdirmek gerekiyor mu?

    1. Necati Bey merhabalar,
      Yazımızı özenle okumanızı tavsiye ederim. Güç sınırılarını geçmiyorsa, aynı üretici tarafından üretilmiş bir motorsa ve araç modelinden daha yeni bir modele sahip bir motor ise mümkündür. Projesi çizilir ve onaylanmaması için hiçbir sebep yoktur. İyi günler, güvenli sürüşler.

    2. Necati Bey merhabalar,
      Yazımızı dikkatli okumanızı öneririm. Araç motouru aynı üretici ve aracın model yılından sonra üretilmişse ve güç sınırlarını aşmıyorsa; proje çizilp onaylanır.

  5. İyi günler. Aracım 2006 model jetta 1.6 Bse motor. Motor bloğu çatladığı için motor değiştirmemiz gerekti. Yerine 1.6 yine vw markasının 1.6 Akl motorunu ruhsata işletebilir miyiz bir sorun olur mu.

  6. Egm ile başlayan motor numaram var bunun incelemesini kimin taktigini nerde takıldığını nezaman yapıldığını nereden sorgulayıp inceleyebilirim ..

  7. Öncelikle merhabalar. Peugeot 106 marka araçla başlamak istediğimiz bir proje var bu arabaya hangi marka araçların motorları takılabilir ?

  8. Merhabalar 1996 model bmw 3.20i
    Araca 1996 model bmw m3 motoru takmak istiyorum ruhsata isletebilirmiyim gerekli evraklari tamamlarsam

      1. 1984 model bir Mercedes’e Renault motoru takabilirmiyim yasal işlem deki masraf ne kadar olur?

  9. merhaba
    benim sorum içten yanmalı bir araç alıp elektirikli bir araca dönüştürüp ruhsata işletmek mümkünmü?

  10. Merhabalar bmw aracıma kendi motorundan daha düşük güçte ama daha yeni bir modelin ikinci el çıkma motorunu almak istiyorum tabi motor faturasız.ruhsata işletme ve yasal prosedür tam olarak nasıl işliyor(bu arada motor m30 b35)

  11. Merhabalar , gerçi birkaç örnek verilmiş ama emin olmak istiyorum sayenizde , 1994 model 3,16 i aracıma yine aynı marka ve modelin 3,20 i olanının motorunu koymamız gerekiyor bu durumu yasal olarak hangi sıralama ile yapabiliriz Bilgi verirseniz çok seviniriz. Teşekkürler

    1. Seyit Bey merhabalar,
      Öncelikle 1994 model BMW 316i aracınızın motorunu hangi model yılına sahip BMW 320i motoru ile değiştirmek istediğinizi belirtirseniz daha detaylı yardımcı olabiliriz.

  12. Selamun Aleyküm;
    1966 model dizel 41 hp traktörüm var buna 1982 model aynı marka dizel 48 hp çıkma motor koymak istiyorum
    Proje çizdirmek nasıl bir olaydır ve nerede yaptırılır?
    Ücret ne kadar tutar ?
    İşlemler için ne kadar süre geçer?

    1. Ethem Bey merhabalar,
      Bu işlem için proje çizdirmek gerekli değildir. Yeni motoru faturası ile birlikte almanız en önemli faktör. Faturayı bildirmeniz durumunda ruhsat değişikliği gerçekleşecektir. Ücret değişkenlik gösterebilir. İşlemler 1 gün içerisinde gerçekleştirilir.

  13. Bende Doğan marka araç var. İçimde Audi 80 Dizel motor takılı ve ruhsata işli. Ben tekrardan bir Tofaş Motoru alıp taktırabilir miyim? Dizelden Benzinliye geçişe kanun onay veriyor mu?

    1. Ahmet Bey merhabalar,
      Tofaş Doğan marka ve model aracınızda Audi 80 Dizel motor bulunması, çok eski bir yönetmelik sayesinde sağlanmış. Şu anda bunu değiştirmeniz yeni yönetmeliğe göre mümkün değildir.

  14. 3.16i olan araca 2.5 motor koyabilirmiyiz güç artışı olsa bile vergi ödenmiyormu bu durumda hicmi ihtimal yok

  15. merhabalar skoda fabia aracım var ve motor blogu çatlak değişmesi gerekiyor.
    aklımda aynı marka ve model aracın çıkma motorunu almak var bunun için ne gibi bir yol izlemeliyim.
    ve ruhsata işletmem için ortalama ne kadar bir masraf çıkar. ruhsata işlenmezsede ne gibi sorunlar olur .
    şimdiden tşk ederim.
    iyi çalışmalar.

    1. Vedat bey merhabalar,
      Motor bloğunda yazan numara ile ruhsatta yazan numara eşleşmelidir. Bunun haricinde her şey önemsiz. Eskiden önemsiz olmasına karşın, şuanda muayene istasyonlarında çok sıkı bir denetime tabi tutuluyor. Proje çizimi, emniyet harcı vb. ödemeleriniz ortalama 750-1000 ₺ arasında bir ücret tutmaktadır.

  16. Merhaba m10 motorlu 3.16 bmw aracıma m50 3.20-3.28 yada 3.30 motor taktırıp resmi olarak ruhsata işletebilirmiyim. %30 güç artışını hiçbir şekilde geçemiyormuyuz .Teşekkürler

    1. Taner bey merhabalar,
      Güç artışı sabittir, değişmez, aşılamaz. Gerekli unsurların birinin bile ihmalinde ruhsata işletmek mümkün değildir. Yardımcı olabildiysek ne mutlu bizlere.

  17. SELAMÜN ALEYKÜM, BENİM ARACIM 2004 SKODA OCTAVİA;
    ÜZERİNDE 1.6 102 HP 75 KW 8 VALF BENZİNLİ MOTOR VAR.

    BUNA 2003, YİNE 1.6 102 HP 75 KW 8 VALF BENZİNLİ ÇIKMA MOTOR TAKABİLİR MİYİM ?

    YAZINIZDA ESKİ YAŞ OLMAMALI DİYOR AMA.

    BENİM ARACIMDA OLAN İLE HURDADA Kİ ÇIKMA HERŞEY AYNI, ÜRETİCİ DE AYNI, SERİ VB. HERŞEY AYNI.
    BENİMKİ DE BFQ KODLU VW MOTOR, ÇIKMA DA BFQ KODLU VW MOTOR.

    Detaylı ve tam cevap için şimdiden teşekkürler

  18. merhabalar 1976 model 4000 cc chevrolet caprıse classıc aracım var motoru baya yıprandı ,daha düşük hacimli 2JZ supra motoru diye tabir edilen motordan swaplamak istesem ruhsata ısletebılırmıyım acaba

  19. merhaba 93 model tempram var komple motor değiştirmem gerekiyor aynı özellikte hurdaya çıkmış araçtan motor alsam çıkma olarak motor numarasından dolayı yapmam gerekenler nelerdir ruhsata nasıl işletirim

  20. Merhaba 1998 model şahin S model aracın var ona yeni model fiat motoru taktirabilirmiyim kullanmakta olduğum aracın fabrikası üretim yapmıyor ama markası devam ediyor üretimde var

    1. Osman bey merhabalar,
      Kullanacağınız motorun, aracın üretildiği şirket ile aynı elden üretilmiş olması zorunludur; ayrıca aracın model yılından daha yeni bir tarihte üretilmiş olması da şarttır. Bu iki faktör ile ilgili sorun yoksa, güç oranları da uyuşuyorsa, yeni motorun ruhsata işlenmesi ile ilgili bir problem yoktur. Bunlar ana hatlardır, bu faktörlerin eşleşmesi dışındaki durumlar genelde problem teşkil etmezler. Kendi durumunuzu bu gerçeğe göre uyarladığınızda mümkünse sorun yok demektir. İyi günler, güvenli sürüşler…

  21. merhaba , ben 5-6 kadar önce 2002 model renault clio 1.6 16v dynamic paket bir araç satın aldım ama araç sorgulamada 1.4 expession paket görünüyor ruhsattada 1.6 görünüyor sigortada 1.4 görünüyor muhtemeln aracın motoru değişmiş 1.6 motoru sisteme nasıl geçirebilirim nasıl bir yol izlemeliyim ?

      1. merhaba aracım 2012 model motor bloğu çatladı motor değişecek.çıkma faturalı bir motor buldum ruhsata nasıl işletmem gerek ayrıca çıkma yılın mı uyuşması önemli tarih mi örneğin benim arabam 15.12.2012 tarihinde trafiğe çıkmış 2012 model yani.aracın km değişir mi yada pert bir araçtan alınmışsa aracım pert diye mi kayıtlara geçer.tşkler

      2. Kolay gelsin benim 1991 model D16A6 motor kodlu 1.6 litre 110 hp civic aracimin var. ben bu araca swap olarak K20 motor kodlu 2.0 litre 200 hp motoru swaplama istiyorum oldukca fazla yapilan swap islemi bu ruhsata isletemezmiyim?
        Tesekkur ederim.

        1. Burak Bey merhabalar,
          Hız sınırını haddinden fazla aştığı için ruhsata resmi olarak işletmeniz pek mümkün görünmüyor. Bu konuda ufak tavizler olası. Görüşülmesi neticesinde az da olsa bir ihtimal doğabilir.

  22. peki abi adamlar 318iye s85 m3 motor koyuyorlar bide diyorlar ki muayeneden yeni geçti bu nasıl oluyor eğer gerçekse aracı alıcam kafam çok takıldı buna

    1. Fırat bey merhabalar,
      İl merkezlerinde bulunan muayene istasyonları çok detaylı incelemelerde bulunur. İlçe içinde bulunan muayene istasyonları, illerde bulunanlara nazaran daha az denetim yapar. Aracın ilçe muayene istasyonunda vizeden geçme ihtimali daha yüksektir, fakat her ne olursa olsun aracın motorunun seri numarası ile ruhsatta bulunan seri no uyuşmak zorundadır. Bu muayenenin en önemli amacıdır. Eşleşmeyen ruhsat ve motor numarasının vizeden geçme ihtimali yoktur.

  23. 1993 model civic eg sahibiyim. Aracım 1.6si k20 motor koymayı düsünüyorum ruhsata isletmeyide düsünüyorum. Üstünde ki motorunda alıcısı var üstündeki motoru direk söküp satarsam yeni motoru koyduktan sonra işletirken problem yaşar mıyım? Üstündeki ruhsata işli motoru ne şekilde satmam gerek?

    1. Göksel bey merhabalar,
      Yazı içeriğinde tüm sorunlarınızın cevabı bulunuyor. Kullanacağınız motor; araç modelinden daha yeni bir tarihte üretilmiş olmak zorundadır. Ayrıca güç oran faktörlerini de dengeli bir şekilde sağlıyorsa işletilmemesi için hiçbir sebep yok. Motor yenilemesi için başvuru yaptığınızda eski motor bilgilerini alırlar. Prosedür bahsetmiş olduğunuzun tam aksine işler. Öncelikle üzerindeki motoru söküp, satıp, daha sonra diğer motoru takmak mantıklı bir seçenek olmayacaktır. Yeni motoru faturası ile birlikte satın alır, eskisinin yerine işlettirirsiniz. Yardımcı olabildiysek ne mutlu bize…

    2. Göksel bey merhabalar,
      Yazı içeriğinde tüm sorunlarınızın cevabı bulunuyor. Kullanacağınız motor; araç modelinden daha yeni bir tarihte üretilmiş olmak zorundadır. Ayrıca güç oran faktörlerini de dengeli bir şekilde sağlıyorsa işletilmemesi için hiçbir sebep yok. Motor yenilemesi için başvuru yaptığınızda eski motor bilgilerini alırlar. Prosedür bahsetmiş olduğunuzun tam aksine işler. Öncelikle üzerindeki motoru söküp, satıp, daha sonra diğer motoru takmak mantıklı bir seçenek olmayacaktır. Yeni motoru faturası ile birlikte satın alır, eskisinin yerine işlettirirsiniz. Yardımcı olabildiysek ne mutlu bize…

  24. merhaba
    bende 2003 1.9d dizel doblo var aracımdan cok memnunum
    bu aracın motorunu 1.3 dizel motorla değiştire bilir miyim
    yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

  25. Hocam Merhaba.
    Aracın altını taşa çarpıp karteri delmem sonucunda motoru elime aldım maalesef. Şu an aracımla aynı marka bir araçtan çıkma aynı özelliklere sahip bir motor alıp aracıma taktıracağım. (Alacağım motorun yılında sorun yok , zaten araç aynı modelde aynı senelikmiş , ikiside 2017 model)
    Proje çizilmesi gerekecek mi tekrardan yoksa satış belgeleri , faturalar , muayene vs vs gibi gerekli evraklarla , pojeye ihtiyaç duymadan ruhsatımı yenileyebilir miyim?

    1. Hüseyin bey merhabalar,
      Araca proje çizilmesine gerek yok. Satın almış olduğunuz motorun yıl ve güç faktörleri uygunsa, faturasıyla beraber ruhsata işlettirebilirsiniz. Ödeme yapmanız gereken tek yer burasıdır.

  26. merhaba benim sorum e36 328 veya e46 328i veya 330i araca yurtdisindan arkadasim bana kullanilmis cikma benzinli motor gönderse faturasiz veya faturali satin alsam bmw n54b30 (306 hp ) motor. gümrük benden ne istiyor veya neye göre vergi aliyor benden ne gibi belgeler talep ediyor veya ben aracimla yurtdisina gidip motor taktirsam daha sonra türkiyeye dönsem benden hangi belgeleri istiyecekler. eski motor blok u getirmem gerekiyormu genis bir sekilde cevaplarsaniz cok memnun olurum tesekkürler

    1. Uğur bey merhabalar,
      Her nereden olursa olsun satın almış olduğunuz motorun faturası olmak mecburiyetindedir. Satın almış olduğunuz motor, araç modelinden daha yeni bir tarihte üretilmiş olmalıdır. Ayrıca güç yüzdeleri yazı içerisinde mevcuttur. Bu iki faktör ile ilgili bir problem yoksa, satın aldığınız motorun ruhsata işletilmesi gerekmektedir, aksi takdirde yakalanması durumunda araca el konulur. Yurt dışından motoru sipariş etmenizle ilgili bir problem yok. Bahsetmiş olduğum gibi motoru işlettirmeniz dışında ekstra bir durum yok.

  27. Merhaba BMW marka 1995 model bir araç aldım aracın orijinal motoru 1800 cc ama üzerine 2500 cc komple sandık motor 3 yıl önce konulmuş. Ama herhangi bir ruhsata işletme yapılmamıştır. Şimdi muayene zamanı geldi muayene yaptırmakta istiyorum böylece gitsem araca el koyarlar mı ? Birde faturasını bulma ihtimalim yok nasıl işletebilirim ruhsata

    1. Ekrem bey merhabalar,
      M43B18 motorun, M52B25’e çevrildiğini farzederek konuşuyorum.
      Aracın güç artışı geçerli seviyeyi fazlalıkla geçmiş durumda. Bu sebepten ötürü, bu motoru ruhsata işletme gibi bir şansınız bulunmuyor. Araca el koyarlar, keza motorun seri numarası ile ruhsatta yazan seri numarası aynı değil. Güç artışından ziyade, zaten motor numaralarının uyuşmaması başlı başına bir el koyma sebebi…

  28. merhabalar öncelikle benim 1987 model ford taunus marka aracım var ve ben bunun motorunu değiştirmek istediğimde örnek taunus serisinden bir motor kullanmak zorunda mıyım yoksa örnek 1990 model bir arkadan itişli ford motor kullanmaya kalksam sorun yaşatır mı yada uygun olan yeni üretim motor ile yazıdan anladığım kadarı ile kullanmamda sakınca yok ama yanlış anlamış isem bilgilendirirseniz sevinirim teşekkürler.

    1. Ahmet bey merhabalar,
      Yazıyı doğru yorumlamışsınız. Aracın üretim yılından daha yeni tarihte üretilmiş bir motor kullanmanızda bir sakınca yok, şayet aynı üreticinin ürettiği motor ise.

  29. Merhabalar 2010 model curuze markalı aracım var motor bitmiş yeni çıkma motor ile değişeceğiz aynı model bir motor ruhsata işletmek için ne yapacağız resmî maliyet ne olur kısa bir bilği vermenizi rica ederim

    1. Kenan bey merhabalar,
      Yazı içeriği; sorunuza dair tüm cevapları barındırıyor. Gerçekten ihtiyacınız varsa, okumanızı tavsiye ederim. İyi günler, güvenli sürüşler…

  30. Aracımda aynı marka üreticiye ait daha yeni model bir motor takılı fakat elimde faturası mevcut değil. Aracım orijinalde 1.6litre iken takılan motor 1.4litre. bu motoru işletmemiz için bir rektefiyeciden motor adına fatura kestirebilir miyim ? Eğer böyle birşey mümkün değilse nasıl bir yol izlemeliyim?

  31. Merhaba,

    Aracımda karşılaştığım kol çıkarma probleminden dolayı bloğunu başka bir araçtan alınan blok ile değiştirdim. Konuştuğum kişiler blok değişiminden dolayı artık ruhsatta değişiklik yapmanın gerekli olmadığını söylediler.

    Mevzuatta bununla ilgili bir değişiklik mi oldu?

  32. Merhabalar hocam birkaç sorum olacaktı. Para konusu kesinlikle önemli değil ancak birkaç konuda beni aydınlatmanızı bekliyorum. Öncelikle yaşım 26 daha gencim fakat otomobillere çok merakım var yasal yarışlara katılmayı düşünüyorumü. Yeni bir otomobil almak istiyorum. Türkiye’de şuan hiç rastlayamadım Nissan r34 skyline getirtebilmek mümkün müdür? Bildiğime göre 2 yaş üstü arabalar getirtilmiyordu ülkemize ancak parayla veya evraklarla bir şekilde uğraşılırsa bu otomabilim getirtirebilir mi bu konuda bilginize danışmak istiyorum. İkinci olarak ise diyelim otomobili getirtemedim (Yasalar gereği öyle olacak gibi duruyor.) E46 M3 alıp bu aracın motorunu görünüşünü herşeyini değiştirip normalden %50 oranının fazlası güç aldığım halde ruhsata işletme şansım var mıdır? Proje arabası olarak gösterilebilir mi? Trafiğe çıkılabilir mi? Spoiler body kit vb den dolayı ruhsata işlemiş olsa bile ceza yeme şansım var mı?

    1. Berke Bey merhabalar,
      Aracı yarışlara bile çekici ile götürmek durumundasınız. Bahsettiğiniz şekilde aracı ne ruhsata işletme şansınız var, ne de trafiğe çıkma şansınız. Ne yazık ki üzgünüm 🙁

  33. Aracim renault Peugeot 207 hdi 1,4. Aracimin hararetten dolayi blokda catlak cikti. Usta yaptirmayalim cikma motor takalim dedi. Cikmaci tum motor halinde 4,500 tl fiyata verebilecegini soyledi. Buraya kadar hersey tamam sorum su;
    1- yeni motor takildiginda km de degisim olur mu
    2- yeni motoru ruhsata vs. islemeye gerek var mi

    1. Tevfik bey merhabalar,
      Aracınıza yeni bir motor takacaksanız, takacağınız motorun; aracınızın üretiminden daha yeni bir üretim tarihi olmak zorunda. Bu durumun aksi olursa aracın motorunu ruhsata işletemezsiniz. Yeni motoru gayet tabi ruhsata işletmek zorundasınız, keza yeni motor ile motor numaranız ile ruhsatta yazan motor numarası farklı olacak. Km konusunda herhangi bir değişiklik olmaz. İyi günler, güvenli sürüşler…

  34. Merhaba aracım yağ eksiltme peobleminden dolayı serviste garantiden motor blok değişimi yapıldı. Trafikten yeni motor numarası alınıp bloğun üzerine yazıcaklar.. daha sonrasında aracı muameleci muayneye sokucakmış .. şimdi benim sorum şu aracımın fenni ve egsoz muaynesi bu işlemin yapılış zamanına denk geldiği için muaynem bitti.. aracımın muaynesi olsaydı ben tuvturke girmiycekmiydim.. sanırım sadece aracımı sadece TSE ye sokucaklar.. bununla ilgili masraflar proje vs. Servise aitmiş ama muayneyi ben yaptırıcakmışım.. her zaman böyle şeyler başımıza gelmediği için anlamıyorum .. bi izah edebilirmisimiz.

    1. Komiser bey merhabalar,
      Anlatmış olduğunuz durumla ilgili yanlış birşey yok. Aracınızın bloğu garanti kapsamında değişecek ve ruhsata işletilecek. Size yalnızca sorumlu olmuş olduğunuz muayene işlemini yapmanız gerektiği söylenmiş ki, bu da gayet tabii. İyi günler, güvenli sürüşler…

  35. Aracim 1992 model tofas şahin
    Motor çöp oldu hurdacidan doğan slx motoru takmak istiyorum ne gibi işlemler yapacağım sonuçta üstündeki eski tip motor yeni tip motor takacağız iĺlakı proje fln çizilmesi gerekmi sadece hurdacidan ordan alinigina dair belge alsak yetmez mi

  36. Merhabalar benim 2005
    Model 1.9 dizel bir renault kango aracim var. Aracimin kaporta mekaniginden gayet memnunum yalnz motor yonunden cok sikayetciyim cok ariza cikartiyor. Bu aracima ben yine ayni markanin 1.5 dci olan motorlarindan koydurmak istiyorum. Bu mumkunmudur acaba. Az cok maliyeti hakkinda bilgim var. Araci satsam alacagim aracta sorun cikartir diyerekten kendi aracima boyle bisey yani 1.9 motoru cikartip 1.5 dci motor koymak istiyorum. Ruhsata isletmemde bir sorun yasarmiyim acaba. Bunu ogrenmek istedim. Şimdiden cevabiniz icin tesekkur ediyorum. Son olarak ruhsat degistiginde vergi diliminde de bi degisiklik oluyormu acaba?

    1. Erd.brt bey merhabalar,
      Aracınız orijinal motor hacminin altında bir hacme sahip olan başka bir motorun, araca entegrasyonun ruhsata işletilmesi ne yazık ki mümkün değil. Mümkün olmadığı için dolayısıyla vergi üzerinde de herhangi bir değişiklik sağlanmayacaktır.

  37. Merhabalar klasik bir aracım var Alman Trabant, motoru artık ömrünü tüketti, ve dmotorunun yenisi üretilmiyor, parçalarına ulaşmak bile mümkün değil gibi, markaın da güncel olarak araç üretimi yok, aracı çöpe mi atayım yasal olarak motorunu aynı cc de bir motorla değiştirip tarihin ve klasiğin yaşamasını istiyorum

    Ne yapılabilir ?

  38. Temmuz 2018 yılında aracım muayene den motor no okunamuyor hafif kusur olarak geçti .

    Mart 2018 dce başak bir aracımız yine motor no okunamıyor olarak hafif kusur Muayene geçti .

    Muayene de motor numarasının okunamaması
    Daha önceki yıllarda, vizeye giden aracın motor numarasının okunamaması hafif kusur olarak geçiyordu, fakat yeni düzenleme ile ağır kusur olarak nitelendiriliyor.

  39. s.a arkadaşlar, motor blok patlattıgı için yeni motor taktırdım ,aynı motor dan attırıyorum bunun,ruhsata işletmek gerekirmi muayenesine 2020 aracın illa ruhsata işletmek gerekiyor
    1. ruhsata işletmek için neler gerekli
    2.toplam maliyeti ne olur

    1. Faruk Bey merhabalar,
      Bu tür durumlar ne yazık ki vuku bulmakta; lakin bir problem teşkil etmez. Düzeltme amacınız ileride herhangi bir sorun yaşarım kaygısı ise, böyle bir sorun yaşamayacaksınız. Başka bir sebebi varsa, bunu bildirirseniz yardımcı olmaya çalışalım. İyi günler, güvenli sürüşler.

  40. Mrb albea aracım var. Çıkma motor takıcaz. Çıkmaci ruhsata işletmeye gerek yok diyor. Bu yasa değişti diyor dogrumudur. TSK ederim

    1. Kadir bey merhabalar,
      Bu yasanın değişmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Bu yasa değişirse, hangi arabanın altına hangi motor var kimse bilemez. Yeni motoru mutlaka ruhsata işlettirmek zorundasınız, aksi takdirde aracınıza el konulur. İyi günler, güvenli sürüşler.

  41. Aracıma sandık motor taktırdım,aracım 1.6 benzinli mini cooper motoru işletmem için masıl bir yol izlemem gerekiyor ve ortalama maliyeti nedir? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

  42. merhaba;
    bende 1.4 Renault clio 1 var. 1997 model.
    motorumdan hararete bağlı bir sıkıntı çıktı ve birkaç usta ile görüştüm hepsi motorumun artık bittiğini yeniden motor yapılması gerektiğini söylediler. bu da bana 5-6 bin lira gibi ciddi bir rakama mal olurmuş. dün motorcu başka bir tanıdığım ile görüştüm. elinde clio 1 garanti olan bir enerji motor olduğunu söyledi. 3-4 bin gibi bir rakam ile benimkini çıkarıp onu takacaklar.
    ne yapmam gerekiyor sizce!
    kendi aracıma sıfır motor yaptırmak mı, yoksa o motoru değiştirmek mi daha mantıklı?
    hukuken ne yapmam gerekiyor.
    cevabınız için şimdiden teşekkürler.

    1. Emre Bey merhabalar,
      Ruhsata motor işletme 2018 | Yeni turbo maliyet izlenecek yollar adlı yazımızda araç motorunun değiştirilmesi ve işletilmesi adına gerekli olan faktörler detaylı şekilde yazılı. Araç modelinden daha yeni bir motorsa ve güç aşımına uygunsa; motoru revize etmektense (Rektifiye Motor Revizyon Honlama Nedir Ve Nasıl Yapılır?) yeni bir motor taktırmak çok daha mantıklı, makul ve hesaplı olacaktır; lakin yeni motorun sağlıklı olduğunu iyi analiz etmelisiniz. Motorun herhangi bir sıkıntısı olmadığını iyi bir ustanın analiz etmesi gerekiyor. Sorunlu bir motor ise çok başınız ağrır ve eski motorunuzu revize veya diğer ismiyle rektifiye ettirmediğiniz için çok pişmanlık duyarsınız. Cevabımız sizin için yararlı bir bilgi sunduysa ne mutlu bizlere…

  43. Merhaba,
    e30 1985 model 1.8 motorlu 90 hp moturumu 2.0 motorlu 127 hp olan ile veya 2.0 cc 150hp olan ile değiştirmem hepsi bmw motoru ve model olarak kasa üretim tarihinin üzerinde. yüzde 30 konusuna gelince
    benzinli motorlarda, güç ve silindir sayısına ilişkin bir sınırlama yoktur. Yalnızca %30 oranından daha fazla güç artışı oluyorsa, bunun için gerekli olan ve temin edilmesi gereken bazı evraklar vardır.
    ( Yönetmeliğe göre tip onay belgesi veya teknik servis raporu alınacaktır) bu nedir kim verir? son olarak ruhsata işletilmesi garanti değildir derken buna kim karar veriyor? Mühendis ve çizdiği proje mi tüv mü? emniyet mi ?
    Sanırım derin sordum çok teşekkürler şimdiden.

    1. Serhat Bey merhabalar,
      Sizi yanlış bilgilendirmişler. Benzinli ve dizel otomobillerde güç sınırlandırması son yönetmeliğe göre mevcuttur. Mümkün kılınması için bazı evrakların sunulmasından bahsetmişsiniz, ne tür bir evraktan bahsediyorsunuz? Ne yazık ki böyle bir durum söz konusu değildir. Tip onay belgesi ve teknik servis raporu zaten proje dahlinde sunulması gereken evraklardır. Ruhsata işletmesi garanti değil derken buna kim karar veriyor sorusuna gelecek olursak; buna TC yönetmeliği karar veriyor, yani TÜV. Kurallar kati surettedir ve aşılamaz. Emniyet, yani Trafik yalnızca yönetmeliğe uygunsa; uygundur raporu verir. Başka herhangi bir yetkisi yoktur. Karar mercii değildir. Kurallar Ruhsata motor işletme 2018 | Yeni turbo maliyet izlenecek yollar yazımızda oldukça açık bir dille ifade edilmiş ve bildirilmiştir. Bu kurallara uygun bir fikir ve projeniz varsa yeni motoru ruhsata işletme şansınız vardır bilakis bahsetmiş olduğumuz gibi yazıda bu şansınız ifade ediliyor. Kurallara göre sahip olduğunuz motoru, düşündüğünüz motorlar ile değiştirme şansınızın mümkünatı yoktur. özellikle 2000 CC ve 150 Hp olarak bahsettiğiniz BMW M50 motor nedir? 1990-1996 Hangi modellerde kullanıldı? veya BMW M52 motor nedir? 1994-2000 Hangi modellerde kullanıldı? ile değiştirme düşüncenizi tamamen aklınızdan çıkarınız; çünkü yönetmeliğe göre belirtilen güç sınırlamalarını oldukça aşmaktadır. Yardımcı olabildiysek ne mutlu bize. Oldukça detaylı bir cevap verdiğimizi düşünüyorum; lakin cevaptan tatmin olmadıysanız ve daha fazla bilgi sahibi olmak arzusu içindeyseniz bilgi@parcacix.com adresine mail atabilirsiniz. Buradan da sizlere yardımcı olmaya çalışırız. İşimiz bu ve layıkıyla yapmak için elimizden gelen çabayı göstermekteyiz. 🙂 İyi günler, güvenli sürüşler dileriz…

  44. 2015 fiat linea 13 multijet aracımın blok u oatladı bende aynı özellikte fiat ve opelde kullanılan sandık motor aldım üretimden italata toptandan perakendeye tüm fatura sinsilesi elimde proje için mühendise başvurdum ama yetkili servisten almadım ve servise yaptırmadıgım için servisten uyumluluk belgesi alamadıgım için se nin mühendisi olulu rapor vermiyor ruhsata işleyemiyorum başka yolu yokmu aldıgım motor general motor 1.3 multijet

  45. Merhaba, aracımın motoru su çekmesi sebebi ile çöp oldu. Aynı motorun sıfırinida taktırdım. Aynı motor olduğundan ve muayenede motor numarası okunamamasai hafif kusur olduğundan henüz ruhsata işletmedim. Zaten okunacak bir yerde görünmüyordu. E bu durumdan ruhsata işletme gerek varmı? Yada işletmek için sadece TÜVTÜRK den tescil belgesini alıp ruhsata gitsem olmazmı? Proje onay felan gerek varmı?

    1. Ertan bey merhabalar,
      Yeni motorunuzun, aracınızın ruhsatına işletilmesi gerekmektedir. Yakalanması durumunda aracınıza el konulur. Ruhsatta yazan motor numarası ile, motorun kendi üzerinde yazan numaranın uyuşmuyor olması yasal olarak suçtur.

  46. Merhaba 3 gun once arac aldim 76500 km aldiktan sonra servisten 6 ay once garantiden 70 bin km de motorun degistigini ogrendim ve garantisi devam ediyor ancak motordaki numaraya baktigimda ruhsattakinden farkli sizce bu normalmi sorun ve deger kaybi yasarmiyim? Araci iade etmelimiyim

    1. Cihan bey merhabalar,
      Yasal olarak bir suç makinesinin üzerinde seyahat ediyorsunuz. Yeni motorun, ruhsata işletilmemiş olması suçtur. Yakalandığınız takdirde aracınıza el konulur. Araç muayenesinden geçmeniz söz konusu değildir. Eğer ki; aracı iade edebiliyorsanız, bu vereceğiniz en doğru karar olacaktır.

      1. Motor yetkili serviste degismis 6 ay once garantiden servis ruhsat islemlerini yapmadan teslim eder mi? arac 1 ay once muayeneden gecmis birde acaba motorun ustunde benmi motor numarasini yanlis yere bakiyorum anlamadim hafta sonu oldugu icin servise goturemedim degisen motorun ruhsattaki motor no nun onune EGM yazilir diye internette bir bilgi var benim ruhsatta boyle birsey yazmiyor..

  47. Merhabalar,2008 seat cordoba 1.4tdi aracim bulgaristanda arizalandi ,ustalara gosterdigimde krank ve bilyalarinin dagilmis olabilecegini soylediler tamirinin cok pahali ve krankin taslanmasi sonucunda saglikli olmayip ,cikma bir motor takmayi teklif ettiler cok daha ucuza mal olacagini vede daha saglikli olacagini soylediler .bu konuda gerekecek evrak ve gumruk isleri icin nasil bir yol izlenmelidir ,vereceginiz bilgiler icin simdiden tesekkur ederim.

    1. Muhsin bey merhabalar,
      Öncelikle aracınız TR plaka mı? Şayet TR plaka ise proje çizilmesi ve gerekli şartlar karşılanıyor ise ruhsata işletilmesi gerekir. Tüm bunlar yazının içeriğinde mevcuttur. Bu gereksinimlerin yerine getirilmesi gerekir. Aksi takdirde aracın şasisine kayıtlı motorun değil, başka bir motorun var olması; yakalandığı takdirde aracın bağlanmasına sebebiyet verir. Hiçbir şekilde izahı söz konusu değil ve suçtur.

  48. Aradığım konu buydu çok teşekkürler ellerinize sağlık. Ben de 1.6 düz dizel aracımı 1.8 GTI benzinli motora çevirmek için bu konuyu araştırdım fakat bir yorumda da cevap verdiğiniz üzere yakıt tipini değiştirmemiz yasal değilmiş 😐

    1. Ertuğrul bey merhabalar,
      Dizel bir motoru, benzinli bir motora çevirmeye ve bunu ruhsata işletme şansımız yoktur, keza yalnızca motorun dönüştürülmesi ile bitecek bir durum da değildir. Tüm yakıt sisteminin, tüm boruların, yakıt tankının, tüm motor aksamının ve bunlarla beraber güç artışı yaşanacağı için yürüyen aksamın da değiştirilmesi ve revize edilmesi gerekir. Tüm bunlar bir araba parasına mâl olacaktır. Kesinlikle mantıklı bir davranış olmayacaktır. Aracınızı satıp, bahsettiğiniz aracı almak için, tadilat parasını üste koyup yeni bir otomobil almak çok daha doğru olacaktır. Teşekkür eder, iyi günler dileriz…

      1. Selamlar, dizel den benzinliye dönüşüm, eğer dediğiniz tüm revizyonların yapılması halinde mümkün olabiliyormu? Yakıt sistemi yürüyen aksam şanzıman borular frenler amortisör ler. Mevcutta bir araç değişim projemiz var, dizel den bezinliye çevirmeyi planlıyoruz şaseden sıfordan girip tüm aksam sıfor revize edilecek olmasına rağmen değişim mümkün değilmidir.

        1. Mert bey merhabalar,
          Yukarıda bahsetmiş olduğum, yalnızca motor değişimi ile sürecin bitmeyeceğine dair kısa bir bilgiydi. Yorumun başında da söylemiş olduğumuz üzre bu mümkün değildir.

  49. Merhabalar, 2001 model 1840 cc benzinli Mazda 5 (ruhsat modeli premacy) aracım var. 2009-2013 yılları arasında Mazda 3 ve 5’lerde kullanılmış olan 1.6 dizel PSA motorlarından aracıma taktırabilir miyim?

    1. Ercan bey merhabalar,
      Benzinli bir araca, dizel motor taktırmanız yasal olarak mümkün değildir, zira taktıracak olsanız bile yalnızca motoru değiştirmekle bitecek bir iş değildir. Benzinli sistemin, dizel sisteme çevrilmesi için çok fazla araç bileşeninin değiştirilmesi gerekir. Şuan kullandığınız otomobili satıp, kullanmak istediğiniz otomobili satın almanız çok daha maliyetsiz olacaktır.

    1. Ali bey merhabalar,
      Bodykit’ten kastınız nedir? Terim olarak Bodykit; vücut değişikliği anlamını taşır. Buda aracın tampon vb. elemanlarının değiştirilmesi ile olur. Bodykit yapmış olduğunuz araçta, ruhsata işleteceğiniz herhangi bir unsur yoktur. Belirli sınırlar çerçevesinde aracınıza modifikasyon gerçekleştirebilirsiniz. Bu modifiye sonucunda ruhsata herhangi birşey işletmenize gerek yoktur, şayet ‘Bodykit’ terimini aynı anlamı taşıyacak şekilde tasvir ediyorsak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.