Rektifiye Motor Revizyon Honlama Nedir Ve Nasıl Yapılır?6 dakika içerisinde okuyabileceğiniz bir yazıdır.

1 Milyon Kilometre nerede? Rektifiye nerede?

   Otomobil üreticilerinin, yeni bir otomobil üretmeden önce en büyük hedeflerinden biri 1 milyon kilometre giden bir otomobil olmasıdır. Bu hedef dünya üzerindeki bütün üreticiler için geçerlidir. İnsanlar otomobil alırken seçimlerini, motor ömrü az ve bitik olan değil, sağlıklı ve uzun motora sahip olan otomobillerden yana kullanırlar ki rektifiye ihtiyacı doğmasın. Üreticilerinde en büyük amacı otomobil satmaksa, herşeyi bir kenarı bırakıp, uzun motor ömrü konusunda ayrıca çalışmaları gereklidir.




   Dünyada ki Mercedes, BMW, Audi, Volkswagen, Volvo, Opel, Ford vb. birçok otomobilin motoru 1 milyon kilometreyi bulmaktadır. Dünyada 1 milyon kilometreyi bulabiliyor, fakat bizim ülkemizde değil. Kalitesiz akaryakıtlar kullanmamız, benzinli çalışması için üretilen otomobillere LPG taktırarak kullanmamız, bide LPG ile kullanmak yetmez gibi hor kullanmamız aracımızın ömrünü neredeyse yarıya düşürüyor. Kullanıma bağlı olarak değişse de 1 milyon kilometrenin üstüne rektifiyesiz ulaşan bir araç bulmak çok ama çok zor. Peki motor ömrü dolan arabayı ne yapacağız? çöpe atacak değiliz ya, motorunu Rektifiye yapacağız.




Rektifiye

   Her şeyde olduğu gibi, motorların da ömrü doluyor. Zaman içinde, yıllar geçtikçe ve çalıştıkça, aşınmış, körelmiş, sızdırmaya yeltenmiş ve işlevini yerine getiremiyor olan silindirler, pistonlar, krank mili, yataklar vb. parçaların eğer kurtarılabilecek durumdaysa, talaşlı işlemler uygulanarak eski hâline getirilmesi, eğer kurtarılabilecek durumda değilse, yerine yeni yedek parçalar takılarak bütünün oluşturulmasına rektifiye işlemi denir. Talaşlı işlemler torna benzeri aletlerde yapılır. Yapılan bu talaşlama işlemine, silindirlerin zamanla üzerinde oluşan atıklarla artık birleşip, işlevini yerine getiremiyor olması sebebi ile tornada ince işçilikle eski durumuna getirilmesini bir örnek olarak verebiliriz. Talaşlı işlemler tercih edilen bir seçenek olmamakla beraber, ustaların da çok uğraşmak istemediği bir yöntemdir. Bunun yerine yeni parçaların takılması, daha zahmetsiz bir iştir.

   Talaşlı yöntemlerin yanında yaygın ve bilinen yöntem, eskiyen ve artık işlevini yerine getiremeyen parçaların yerine yeni yedek parçaların takılmasıyla meydana gelen rektifiye işlemidir. Bu işlemin adı halk arasında rektifiye olarak bilinmektedir. Bu işlemin adı rektifiye değil motor revizyonudur. Rektifiye birçok kişi tarafından yalnızca parça değişimi olarak bilinmektedir. Birçok kişinin sadece değiştirme işlemini rektifiye olarak bilmesi, yaygın rektifiye yönteminin yedek parça değişimi, toptan motor değişiminin isminin ise bilinmeyip, motor revizyonu oluşudur.

   Sanayi lisanına göre rektifiye, talaşlı işlemlerden ibaret olmakla beraber, toptan motor değişimine verilen isim ise motor revizyonu veya motor yenilemesidir. Rektifiye kelimesinin asıl anlamı talaşlı işlemler, toptan motor parçaların hepsinin yerine yeni parçaların eklenmesi ise motor revizyonudur.




Motor revizyonu

   Motor revizyonunda motor bütün parçalarına varana kadar dağıtılır. İşlevini tamamen kaybetmiş olan parçaların yerine yenileri satın alınır. Alınan bu parçalar, kalan parçalara uyumlu olmak zorundadır. Gelen parçaların yerine takılmasının dışında, Krank, silindir kapağı, silindir bloğu ve yatak taşlamaları gibi olayların yapılması ve belkide en çok ustalık gerektirecek şey olan honlama işleminin yapılması gerekecektir.




Honlama

   Silindir içlerinin ve dışlarının oval yüzlerinin talaşlı işlemler ile rektifiye edilmesinin ardından, segmanların çalışabilmesi için, silindir yüzeylerinin ince bir işçilik ile ayarlanması, hazırlanması honlama işlemidir. Segmanların aşınmadan ve körelmeden, kayıp veya açık vermeden işlevini düzgün bir şekilde yerine getirebilmesi için, silindir yüzeylerinin pürüzsüz ve düzenli bir şekilde hazırlanması gerekmektedir. Yüzey ne kadar pürüzlü ise yağ kullanımı o kadar fazla olacaktır. Yağ kullanımı ne kadar fazla olursa, aracın yakıt tüketimi ve motor ömrü de o kadar zayıf olacaktır. Honlama işlemi düzgün yapılmazsa, maksimum derecede yağ sarfiyatı olacak, aracınız hem fazla yakacak hem de size istediğiniz performansı vermeyecektir.

   Rektifiye işleminin de, motor revizyonunun da, en önemlisi honlama işleminin de usta ellerden çıkması gerekmektedir. Honlama eğer usta ellerde yapılırsa, pürüzsüz bir silindir yüzeyi oluşacak, segmanlar yüzeye tam ve kusursuz bir şekilde basacak, yağı kalıntısız ve düzgünce sıyıracak ve aracınız hem yakıtta tasarruf etmiş, hem de size istediğiniz performansı vermiş olacaktır. Honlama işlemi doğru uygulanırsa halk arasında işlemlerin tamamı olarak bilinen rektifiye işlemi başarı sağlamış olacaktır. Honlamanın becerilemediği durumlarda motor ömrü çokta uzun olmayacak, performans sizi tatmin etmeyecektir. Rektifiye yaptırmadan önce ustanızın iyi ve gerçekten işinde usta olduğuna emin olun. Aksi takdirde hem boş yere para dökmüş, hem de kötü bir motora sahip bir otomobile sahip olacaksınız ki, bu da yazılıp çizilebilecek en kötü senaryo olacaktır.




Rektifiye | Motor Revizyon | Honlama Nedir Ve Nasıl Yapılır | Parcacix
Rektifiye | Motor Revizyon | Honlama Nedir Ve Nasıl Yapılır | Parcacix



Yedek parça bulmanın en kolay yolu Parcacix yanınızda

   Aracınızın motor ömrünü doldurduğunu mu düşünüyorsunuz? Üfleme, yağ yakma sorunlarınız var mı? satın alacağınız aracın motor durumunu merak ediyor musunuz? Ömrü biten motor nasıl anlaşılır? bunları anlamak aslında çok kolay. Yapmanız gereken tek şey bu  makaleyi okumak. www.parcacix.com/blog

   Otomobilinizin motoru için artık çok geç ise ve rektifiyeden başka bir çare kalmadıysa, korkmayın. Yedek parça bulmanın en kolay yolu olan Parcacix, zengin içeriği ve uygun fiyat seçenekleri ile yanınızda. www.parcacix.com











































































































2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.