Araba anahtarı kopyalatmak ve immobilizer özelliği nedir?3 dakika içerisinde okuyabileceğiniz bir yazıdır.

Güvenlik sistemi immobilizer

Araba anahtarı kopyalatmak ve immobilizer özelliği | Parcacix
immobilizer | Parcacix

   Her geçen gün gelişen ve büyüyen teknolojiden, otomobil sektörü de nasipleniyor. Günümüz teknolojisi ile otomobillere eklenen özelliklerden biri de immobilizer sistemidir. İmmobilizer, motorlu taşıtlarda kullanılan bir anahtar tanıma sistemidir. Otomobil hırsızlığı ve benzeri durumlar için kullanılan bu güvenlik sisteminin asıl amacı, anahtar çıkarıldıktan sonra elektriksel bütün devrelerin iletişimini kesip, motorun kilitlenmesini sağlamaktır. Fotoğrafta da görüldüğü üzere ufak bir çip olup, anahtar ile bütünlük sağlayacak olan bir devredir. Devre elemanlarının son evresi olan anahtar çıkarılıp, araç stop ettirildikten sonra sistemin motorla olan bütün elektriksel bağlantıları kilitlenir. Bu kilidi düz kontak yaparak veya herhangi başka bir anahtar kullanarak çözmeniz imkansızdır. Sadece kendine özgü anahtar ile hayat bulacak olan devre, anahtarın kontağa takılıp çevrilmesiyle, motorla aracın arasındaki tüm duvarları kaldıracak, motor ile otomobil arasında elektrik akışı sağlanacak ve motor çalışacaktır.




Anahtar kopyalama da immobilizer farkı

   Sıradan bir anahtarcı da anahtar kopyalatmak, immobilizer özelliği olan bir anahtar ise imkansız. Özel kilitleme sistemine sahip olan anahtarın kopyalanması hem zor hem de normal anahtar kopyalatmalarına göre kat ve kat daha pahalı oluyor. Normal bir anahtar olmadığı için, normal bir anahtarcının kopyalayamayacağı immobilizer özellikli anahtarı kaybetmişseniz, yedeğin asıl olduğunu farz edersek, yeni bir yedek çıkartmak için yapmanız gereken şey, özel servisiniz ile görüşmek. Şaşırmamanız için söylüyorum. Yeni model ve yeni nesil bir otomobilde, 2017 şartlarına göre 2 bin lira gibi bir rakam duyabilirsiniz. İmmobilizer sistemi devresi basit ama anahtarı özel olarak kodlandığı için üretimi zor olan bir parçadır.




Hırsızlar immobilizer sisteminin şifresini kırabiliyor mu?

   Son günlerde haberlerde de duyuyoruz. Güvenlik sistemi olan immobilizer sisteminin şifresinin kırılarak, araba hırsızlıklarının yaşanması araç sahiplerini ister istemez tedirgin ediyor. Yeni nesil otomobillerin bir çoğunda bulunan bu sistemin şifresinin kırılması imkansız dense de, hırsız yine yapacağını yapıyor ve bir yolunu buluyor. Nasıl bu şifrelemeyi yapan insanoğlu ise şifrelemeyi kıran da insanoğlu. Tehlikeli hacker programlar ve teknolojinin zararlı şekilde kullanıldığı birçok alet edevat bu şifrenin nadir de olsa kırılmasına neden olabiliyor. Bu yüzden araçlarımızda immobilizer güvenlik sistemi  olsa dâhi,bir alarm sisteminin de olması gerekiyor. Otomobiller için, alarm durumunda sirenin çalmasıyla, polis merkezine ve telefonunuza haber veren alarm sistemleri mevcut. Hırsızlarla ilgili sorunlarımız var veya tedbirli olmak zorunda hissediyorsak, bu alarm sistemlerini kullanmamız gerekiyor.

Yedek parça ihtiyaçlarınızda, Parcacix hep yanınızda. www.parcacix.com








































































Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.