Porya bilyası teker veya aks rulmanı arızası ve uğultu sesi6 dakika içerisinde okuyabileceğiniz bir yazıdır.

Porya bilyası teker veya aks rulmanı arızası ve uğultu sesi | Parcacix
Porya bilyası teker veya aks rulmanı arızası ve uğultu sesi | Parcacix




Porya bilyası nedir?

   Porya bilyası, teker veya aks rulmanı olarak isimlendirilen parçayı içinde barındıran, motorlu taşıtlarda dönme veya sürtünme etkilerini azaltmak, aşınmayı ve enerji yitimini önlemek için göbeklerdeki yataklara yerleştirilen, ham maddesi çelikten, küçük yuvarlak bir parçadır. Porya bilyası araçlarımız da teker kısmının arkasında gözle görülemeyen bir noktasındadır. Porya bilyası veya teker rulmanı olarak isimlendirilen bu parça sayesinde aracın tekerleri dönüş hareketini sağlar. Küçük bir parça olsa da arızaları hayati riskler taşır.




Porya bilyası veya teker rulmanı arızası nasıl anlaşılır?

   Araç düz yolda giderken gaza bastıkça artan uğultu sesi en büyük habercisidir. Teker rulmanı bozuk olan bir otomobil de hıza dayalı olarak doğru orantılı bir uğultu sesi meydana gelir. Aracın içerisinde 100 km hızla giderken tabiri caizse, 300 km hızla giden bir F1 otomobili sesi içeriye gelir. Tekerlerin balansına da etkisi olur. Bozulan teker bilyası adeta ağlayarak size tükendiğini bildirir.

  Ön teker bilyalarından ses uğultu şeklinde gelirken ve çok belirgin bir ses iken, arka porya bilyasının arızası önlere nazaran daha sessizdir. Arkadan ufak uğultu sesleri gelir fakat, arka kısımında ki en belirgin ses açıklamak gerekirse, dişli yeme sesi benzeri “garrık gurruk” benzeri ses çıkarır.




Porya bilyası veya teker rulmanı arızası neden olur?

   Porya bilyası, otomobilin her parçasında olduğu gibi bir ömre sahiptir. Bu ömrü azaltmak veya arttırmak araç kullanıcısının elindedir. Girilen çukurlar, hızlı geçilen kasisler, bozuk yollar ve ön tekerler için geçerli olmak kaydıyla, direksiyon yarım turdan fazla çevrili haldeyken, gaza yüklenmek porya bilyalarının bozulmasında ki en büyük faktörlerden biridir.




Hızlandıkça artan uğultu sesi

  Uğultu sesi gelen araçta meydana gelebilecek birinci problem porya bilyasıdır. Eğer sadece gaza bastığınızda geliyor, gazdan ayağınızı çektiğiniz takdirde uğultu sesi gidiyorsa, problem porya bilyasında değil, şanzıman veya diferansiyel de aranmalıdır. Porya bilyası, yürüyen elemanların bir parçası olduğu için gaz tepkimesiyle alakalı bir problem değildir. Gaz tepkimesiyle doğru orantılı bir ses varsa problem, otomobilin yürüyen elemanların da değil, güç bileşenlerinde aranmalıdır.




Porya bilyası veya teker rulmanını kendim değiştirebilir miyim?

  Teker rulmanı problemi kişinin kendi çabalarıyla halledebileceği bir sorun değildir. Ustanın öncelikle problemin porya bilyasında olduğuna karar vermesi ardından tekeri sökmesi, porya bilyasının değişimi için tornacıya yollaması gerekmektedir. Kişisel olarak halledilebilecek bir iş değildir. Ustanın çalıştığı tornacısıyla beraber halledebileceği bir iştir. Ön teker bilyaları çok fazla uğraştırmasa da, arka teker bilyalarını değiştirmek zahmetli bir iştir.




Porya bilyası veya teker rulmanı ne kadar ücrete değiştirilir?

   2017 şartlarında, her araca ve ustaya göre değişiyor olsa da, ortalama olarak değişim ücreti teker başına 50 lira olarak hesaplanır. 50 lira 2017 yılı Türkiye şartlarına göre verilmiş bir rakamdır. 4 teker rulmanı değişimi söz konusu olduğu zaman bu fiyat biraz daha düşebilir. Araca göre değişiklik gösteren bu fiyatlar, arka tekerlerin diskli veya kampanalı olması ile de değişiklik gösterebilir. Porya bilyası değişimi diskli araçlar da, kampanalı tekerlere nazaran daha zahmetsiz ve kolaydır. Teker başına 50 liradan fazla ücret isteyen bir usta, sizden çok para istiyordur. Aldanmamak ve birkaç farklı yerden fiyat almak daha doğru olacaktır.




Porya bilyası veya teker rulmanı fiyatları

   Her aracın teker rulmanı fiyatı, yıl ve marka bazında çok farklılıklar gösterebilir. Arka porya bilyaları, ön porya bilyalarına nazaran daha pahalıdır. Kalitesi, orijinal veya yan sanayi olması etken faktörlerdir. Fiyatından ziyade, kaliteyi ön planda tutmak doğru olacaktır. Porya bilyası değişimi zahmetli bir iştir. Her ay değiştirilecek bir parça değildir. Bir porya bilyasının ömrü kullanıma bağlı olarak ortalama 100 bin Km’dir. Bu nedenle kaliteli bir porya bilyası taktırmak mantıklı bir seçenek olacaktır.




Porya bilyası veya teker rulmanı değiştirilmezse

   Çok büyük problemler doğurabilir. Teker rulmanlarından herhangi birinin dağıtması, aracın tekerinin kitlenmesi gibi büyük sorunlar oluşturabilir. Farz edelim ki 120 Km hızla seyrediyorsunuz ve aracın teker bilyaların dan biri kilitlendi. Aracınızın üç tekeri dönüyor ve bir tanesi kilitlenmiş durumda. Araç yalpalayıp takla atabilir. Yoğun bir trafikte, tekerin kilitlendiği tarafa doğru savrulursunuz ve çok ağır kazalar yaşayabilirsiniz. Arızalı teker rulmanını bir an evvel değiştirmek, verilecek en doğru karar olacaktır.




Porya bilyası veya teker rulmanı nasıl değiştirilir?

  Komple porya bilyasını değiştirmek mantıklı bir seçenek olacaktır. Tornacı ile ustanın beraber halledeceği bir iştir. Porya bilyasının içerisine çakılı olan rulmanı değiştirmek konusunda en büyük iş tornacıya düşer. Eski rulman porya bilyasın dan ayırılır ve pres yardımıyla yeni rulman, porya bilyasının içerisine çakılır. Daha sonra usta porya bilyasını araca monte eder.




Porya bilyası veya teker rulmanı değişiminden sonra yanan ABS ışığı

   Porya bilyasının veya teker rulmanı değişiminin ardından yanan ABS arıza lambasının iki farklı sebebi olabilir. Bunlardan bir tanesi yanlış poryanın kullanılmış olmasıdır. Araca uygun bir porya bilyası kullanılması gerekir. Bazı porya bilyaları ABS destekli, bazı porya bilyaları ise ABS desteksizdir. ABS görevini porya bilyasın dan tamamlayan araçlar da, ABS özellikli bir porya takılması sorunu giderecektir.

   Yanlış malzeme kullanımı dışında ABS ışığının yanmasına sebep olabilecek ikinci faktör, rulmanın veya porya bilyasının yönünün ters takılmış olmasıdır. Rulmanın ABS görev gören kısmı bir çok arabada farklıdır. İnce bir bant misali yüzeye sahiptir. Bu yönün yanlış takılması ABS ışığının yanmasına, ABS’nin devreye girememesine sebep olabilir. Porya bilyasının değişiminin ardından ABS ışığı kontrol edilerek, araç teslim alınmalıdır.

Porya bilyası ihtiyacınız varsa, Parcacix yanınızda.







82 Yorum

  1. S.a sağ porya rulmanını değiştirdim.Aracımdan sürtme sesi gelmeye başladı sebebi ne olabilir.

  2. Merhaba, Opel Astra K kasa aracımda, 140-150 km/s hıza ulaşınca başlayan, motor sesini bastıran bir uğultu oluyor. 160’dan sonra kesiyor uğultu. Aks bilyası sorunu bu sese neden olur mu acaba yoksa aks bilyası sorunlu olsa belirli aralıkta değil devamlı mı ses olurdu?

  3. Merhaba kolay gelsin yardımcı olabilirseniz sevinirim 2012 model 1.2 Tdı polo aldım 145binde araç 125binde ağır bakımları yapılmış araçta yağ kaçakları vardı yapıldıktan sonra aracın altını yıkattım daha sonra farkettim araçta uğultu şeklinde silecek çalışıyormuş gibi sürekli Bi ses geliyor sağ tarafından araba giderkende aynı ses sabit kaldığındada aynı ses geliyor seste yükselme veya azalma yok Bi usta kayış su almış geçer dedi, birisi turbo dedi, birisi komple sökücez arıza aricaz dedi bu tarz birşey yaşayan veya yardımcı olabilicek birisi var mı?

  4. hayırlı günler beyfendi. w124 /1987 model mersedez aracımdan 90/km hızla gıderken ugultu ses geliyor aracım komple bakım yaptırdım arka aks bilye tamir takım şaft bılye defransiyel kalkışta vurgulama gelıyordu revızyon yapıldı hatta degişti .rotbalans aracın tekerlerını tek tek cevırtırdım arka bılyeden de defransıyeldende gelebılır dedıler ön bılyeler degışmedı anlamadım .ney yapmam gerekır rulman danmı bılyelerdenmı yardımcı olurmusunuz lutfen.saygılar.

    1. Şenol Bey merhabalar,
      Önce porya bilyalarının kontrol edilmesi gerekiyor. Bunlarla ilgili bir problem yoksa bu sesin şafttan da kaynaklanıyor olma ihtimali var. İşinin ehli bir usta araca bindiği zaman sesin nereden kaynaklandığını çözecektir. Servisinizi değiştirmenizi tavsiye ederim. İyi günler, güvenli sürüşler.

  5. Aracım 40. 50 km hıza ulaştıktan sonra uğultu gelmeye başlıyor ses motordan değil ön tekerden geliyor aracı boşa alıp hız 40 dan aşa düşünce ses kesiliyor sorun ne olabilir

  6. Merhabalar.
    2003 model 1.4 pejo 206 x-line aracım yavaş giderken sağa sola dönüşlerde takır tukur ses geliyor alt takımdan. Aks lardan olma ihtimali nedir ? sadece aks kafasını değiştirsem sorun düzelir mi ?

    1. Alper Bey merhabalar,
      Aks rulmanı, yani bir diğer ismiyle porya bilyasından kaynaklanıyor olması olası; fakat işinin ehli bir ustanın sesi analiz etmesi şarttır.

  7. Merhabalar, p. Bilyası değiştirdikten sonra abs ışıgı yandı sönmedi. Ters takılmış yada yanlış ürün olabilir abssiz takılmış olabişir. ABS arıza lambası yanık dolaşmanın ne gibi durumları olur. Teşekür ederim.

    1. Murat Bey merhabalar,
      ABS arıza ışığı yanıyorsa, ABS Sistemi kesinlikle çalışmıyor demektir. ABS Sistemi çalışmayan bir araca binmek çok tehlikelidir! Servise giderek acilen problemi gidermesini isteyiniz.

  8. Aracım 2006 seat leon 6 ayda bi bilya dagitio uğultu gelio arabadan rahatsızlık veriyor. Sik sık bilya dağıtması kamber ayarından dediler sizce neyden olabilir

    1. Gökhan Bey merhabalar,
      Aracınızda abartılı bir kamber mevcutsa çok yüksek ihtimalle problemin kaynağı budur. Bunun dışında, taşıyıcı olarak anılan ve bilyayı taşıyan parçanın da hasar görmüş olma ihtimali vardır. Taşıyıcı, bilyayı kavrıyamıyorsa boşluk meydana gelir ve çok çabuk aşınır. İşinin ehli bir ustanın analiz etmesi şarttır.

  9. merhaba öncelikle açıklama ve anlatım için teşekkürler.
    bir sorum olacak mümkünse.
    clio 4 aracım var, sol teker Porya bilyası ses yüzünden değiştim. 500 km sonra ses yine gelmeye başladı , bilyayı yine değiştim. Belli bir km sonra ses tekrar gelmeye başladı sol aks kolu komple Porya bilyası ile beraber tekrar değiştirdim. Ses bir süre kesildi sonra tekrar gelmeye başladı , akstan dır deyip aks cıya gittim , taşıyıcın eğridir ses yapıyordur dedi taşıyıcı ve poryo bilyasını tekrar değiştim. sanayiden cıktım 30 dk sonra ses tekrar gelmeye başladı ve özellikle direksiyonu sola kırdığımda ses artıyor. Farklı bir yerden ses gelme ihtimali var mıdır?

    1. Bilal Bey merhabalar,
      Ön düzen ile ilgili neredeyse bütün parçaları değiştirdiğinizi göz önünde bulundurarak, aracın lastiğinin veya jantının ses yapıyor olması aklıma gelen ilk unsurdur. Direksiyon kutusundaki boşluğun kulağınıza geliyor olması da bir ihtimaldir. Bu tür durumlarda iyi bir usta bulmak, yapacağınız ilk şey olmalıdır.

  10. Öncelikle Anlatım diliniz ve değerli bilgileriniz için çok teşekkürler. Aracım otomatik şanzıman Honda. Tatil için yaklaşık Bin km yaptiktan sonra tekerden aşırı uğultu sesi gelmeye başladı. Ön sol teker bilyasini değiştirdim. (Otomatik oldugu için teker zor tespit edildi) Uğultu bayağı azaldı ama galiba şu an sağ ön tekerde de uğultu sesi var fakat eskisi kadar çok degil, ve hız arttıkça ses artiyor. Bu şekilde bin km gitmemde sıkıntı olur mu sizce? Fikrinizi almak istiyorum

    1. Akalay bey merhabalar,
      Değerli övgüleriniz için teşekkür ederiz. Aracı çok hızlı kullanmamaya dikkat ederseniz çok büyük bir problemle karşılacağınızı zannetmiyorum; fakat kesinlikle tavsiye etmiyorum. İyi günler, güvenli sürüşler.

  11. Bilgilendirme için teşekkürler. Benim aracımda da (2014 dizel otomatik golf) sol ön bilyası değişti ve değişimden sonra arabanın km sayacı %5 fazla gösterirken şu an %10 fazla gösteriyor ve arasıra lastik kayıyor uyarısı verip arabanın hızlanması engelliyor araba acaba yerine oturmamış olabilir mi?

    1. Samet bey merhabalar,
      Porya, taşıyıcıya tam olarak oturtulamamış olabilir. Yanlış parça kullanılmış veya yanlış takılmış olabilir. En yakın zamanda işi yapan usta ile istişare etmeniz gerekmekte.

  12. Kolay gelsin abi 2006 Toyota var geçenlerde aks başlarını değiştirdim fakat daha önce olmayan ama değişimden sonra firene basınca gelen sesler olmaya başladı usta forya eğrilmiş dedi başka bişey olabilir mi araç ile bu şekilde uzun yola gitsem büyük bi sıkıntı çıkar mı

    1. Yaşar bey merhabalar,
      Aracın tekerinin hemen ardında bulunan taşıyıcının içinde porya, onun içinde ise bilyası bulunmaktadır. Biri, diğerinin parçasıdır. Ön kısımlar porya ile birlikte değiştirilmek zorunda iken, arka kısım genelde sadece bilya değişimi ile halledilir. Bahsettiğiniz sesin analizinin yapılması gerekiyor. Ses hangi tekerden geliyor, yüksek hızda frene bastığınız zaman araç titriyor mu, yalnızca balata sesi gibi bir cızırtı mı; yoksa bilya sesi kadar uğultulu mu? Bunları analiz etmeden herhangi bir cevap vermemiz zoraki ve anlamsız olacaktır.

  13. merhaba usta.
    aracım 2000 e 46 318 otomatik.
    aracımı ilk aldığım günden beri bir uğultu sesi geliyordu arka taraftan.
    defransiyel dendi defransiyel değiştirdim, ses kesilmedi, bir süre sonra daha yenilerde yani araç 90 km hızdan sonra başlayan uğultu sesi şiddetini artırdı birde kompresöre düşünce araba inanılmaz bir titreşim ve uğultu vardı, bu sorunlar 90 km üstü hızlarda meydana geliyor, defransiyel burçları değişince kompresyondaki ses gitti(defransiyelin burcu tamamen bozulmuş olduğu ve bu nedenle kafa kısmı yere düşünce şafta balans yaptırıp titreşim yaptığı için geliyormuş ses). ilk günden gelen uğultu halen devam etmekte. şaft balans, orta taşıcı ve şaft bilyası, mafsallar, 6 köşe değişen parçalar, bilmiyorum sorunum devam ediyor.
    kısacası 90 km hızda ya ben duyamıyorum(çok hassas kulağım var ancak) 100 km den sonra uğultu var ufak bir titreşimde var araçta ancak balans kaynaklı değil tekerler ve jantlar sağlam.
    geriye sanırım porye ve bilyası değişecek ya düzelmezse ne yapacağım şaşırdım kaldım.
    sizce bu bahsettiiğim sorun neyden kaynaklıdır, aracımı çok seviyorum ancak bu arıza beni çok yordu,

    1. Sefa bey merhabalar,
      İlk önce kontrol edilmesi gereken yer en sona bırakılmış. Söylemleriniz üzerine konuşacak olursam, zaten teker bilyasından başka bir seçenek kalmamış. Diferansiyel açısı veya yağ kaçağı neticesinde yağsız ve dolayısıyla sesli çalışması, jant eğriliği sonucunda oluşan titreme ve ses, şaft balansının bozuk olması, lastiklerin aşırı derecede aşınmış olması ve tekeri tutan taşıyıcının içinde bulunan teker bilyası. Bu faktörler, bahsettiğiniz sesin kaynağı olabilir. İşinin ehli bir ustanın araca binip, sesi iyi analiz etmesi gerekir. Aracınızın arka teker bilyaları çok pahalı bir malzeme değil. Değiştirip denemenizde fayda var, lakin bahsettiğim gibi iyi bir usta şart. İyi günler, güvenli sürüşler dileriz.

  14. Merhabalar arac 93 model corolla teker bilyesi dediler 10bin km yapmadan 3.kez degistiricem baska bi sorun olabilir mi sizce ? Bu parcanin tahmini omru ne kadardir birde en kotu ihtimalle kac km gider

    1. Mert bey merhabalar,
      Aks rulmanı, taşıyıcının içine çakılır. Taşıyıcının yuvası bozulmuş olabilir. Taşıyıcı yuvasının bozulması neticesinde aks rulmanı, yuvaya tam anlamıyla oturmuyor olabilir. Boşluk kalıyordur, veya çok sıkıdır. Bu durumda porya bilyası veya bir diğer ismi ile aks rulmanı ömründen daha az bir zaman diliminde bozulacaktır. Ustayı değiştirmeniz size verebileceğimiz en iyi öneri olacaktır. İyi günler, güvenli sürüşler…

  15. merhaba 2008 opel corsa triptonik vites aracım var. aracım uzun yol yapıldıktan sonrasında çıkardığı ses doğrultusunda ustaya gösterdim ve ustam triger kayışına kadar söküp baktığında lastik bilyelerimin bittiğini ve değişmesi gerktiğini söyledi . bu şekilde kullanımlarda kaza oranımın çok yüksek olduğunu ve aracı kitleye bileceğimi söyledi. fakat bu arızanın giderilmesi için lastik bilyelerimin 600 tl işçilik için 300 tl ve torna için 100 tl toplam olarak 1000 tl bir masraftan bahsetti sizce bu masraf çok fazla değilmi bilyeler için ..

    1. Gülnur hanım merhabalar,
      Porya bilyasını yani teker rulmanını taşıyan parçaya “taşıyıcı” adı verilir. Rulman eğer ki taşıyıcıya sıkıştıysa çıkarılması zahmetli bir iştir, fakat dört rulmanın birden aynı seviyeye gelmesi çok olası bir durum değil. Aks rulmanlarının ön tekerlekte olanları poryadan ayrılamaz, yani aksla beraber porya da değiştirilir. Bunlar pahalıdır. Ortalama 400 lira seviyesinde bu ikisi tutar. Arka akslar poryadan ayrılabilir ve bu ikisi de ortalama 100-150 lira seviyesinde tutar. Ustalık ücreti dört porya bilyasına 250-300 lira seviyesinde olması normal. 100 lira tornacı ücreti de gayet normal. Bilyaların sarmış olma ihtimali de cabası. Bilya sardıysa ustanın her biri için en az 2 saat uğraşması gerekiyor. Size en iyi tavsiyem: Aracınızın ruhsatını yanınıza alın ve yedek parça satan yerleri gezin. En uygun fiyatlı bilyaları alın ve o ustaya taktırın, keza ustalık ücreti normal seviyede; fakat malzemelere yüksek bir fiyat vermiş. Yardımcı olabildiysek ne mutlu bize. İyi günler, güvenli sürüşler…

  16. 30 bin km’de 2015 model Bmw 3.16i kullanıcısıyım . araç hareket etmeye başladıktan sonra yolcu tarafı arka tekerden uğultu , cızırdama sesi gelmekte fakat 40 km hızı geçince ses kesilmektedir. ayrıca frene basınca da ses kesiliyor . arka balatalar hiç değişmedi bugüne kadar . balata değişimi ile sesin kesileceğini söyleyen ustalar oldu . bilya mı balata mı veya başka bir parça mı bu sese neden olan ..
    bilgilerinizi ve yorumlarınızı rica ederim. Teşekkürler

    1. Özgür bey merhabalar,
      Sesi duymadan herhangi bir karar vermek doğru değil, fakat sürtme sesi benzeri bir ses geliyorsa balata sesi; “gurk gurk” olarak nitelendirebileceğimiz bir ses geliyorsa porya bilyasından olma ihtimali yüksek. Porya bilyasının değişimindense balataların değiştirilip kontrol ettirilmesi daha maliyetsiz olacaktır. 2015’den bu yana balatanın değişmemiş olması da çok olağan değil. Önce balataları değiştirip, kesilmezse porya bilyasına bakılması iktiza etmektedir. Güvenli sürüşler dileriz…

  17. Kolay gelsin Ford Focus 2011 Sedan aracımda eve giderken arkamdaki aracın bana sağ arka tekerlik yalpa gibi olduğunu söyledi bunun sebebi ne olabilir nereye gösterebilirim Aracım 155 binde

    1. İsmail bey merhabalar,
      Aracınızın akis kesme ihtimali yüksek. Yüksek hızlarda bu durumun yaşanması bir felaket olacaktır. Bir an evvel ustaya gösterilmesi gereken bir husustur.

  18. İlgi ve yardımlarınızdan dolayı saygı,selam ve teşekkürlerimi sunarım.Efendim,Bmw e36 arka teker porya bilyası dağılmış.Tekerde bütün her şeyi söktüm.Taşıyıcı içindeki p. bilyesini çıkartacak aparatını bulabilir miyim?You Tıbe de izledim.Alman oto tamircisi bu aparat ile çok kolay biçimde porya bilyasını çıkartıp yenisini yerleştirdi.

    1. Yusuf bey merhabalar,
      İşinin ehli bir tornacı sizin işinizi görecektir. Aksi takdirde taşıyıcının değişmesi iktiza eder. Ne yazık ki bahsettiğiniz aparat hakkında herhangi bir bilgi sahibi değiliz.

  19. Merhaba aracım 2006 model Megane privilege aracımla seyir halindeyken arkadan gelen kişiler aracımın sol arka tekerinin yakaladığını söylediler rot balans çıkış ise bî sıkıntı olmadığını söyledi sizce sıkıntı nedir?

  20. Merhaba bir sorum olacak 2014 FOCUS araç bir hafta önce çıkma lastik aldım 4 adet Goodyear o günden sonra 30 km hızdan sonra uğultu oluyor hızlandıkça ses artıyor nedenini bilen varsa yardımcı olabilirmi şimdiden teşekkürler

  21. 2003 Albea 1.2 16 V aracımın sağ akıs bilyası sık sık aşırı ses yaptığı için değiştirmek zorunda kalıyorum.Son üç yılda 5 defa.Olası arıza nelerden olabilir?Poyra mı?Taşıyıcı mı?Ustam ve tornavım çözemedi.Yardımcı olursanız sevinirim.

    1. Ahmet bey merhabalar,
      Ustanın görerek çözemediğini, buradan görmeden çözmek oldukça zor olsa da, nazarımca en meydana gelebilecek en büyük problem; taşıyıcının içine tam oturmayan porya rulmanıdır. Rulman taşıyıcının yuvarlak haznesine tam anlamıyla zorlama bir şekilde oturmalıdır. Eğer ki rulman hiç zorlamadan, çekiç vurmadan kolayca giriyorsa çok zaman geçmeden tekrardan aşınır. Aşınma ile beraber tekrar ses yapmaya başlar ve değişime zorlanır. Taşıyıcının değiştirilmesi sorununuzun en büyük çözümü olur kanaatindeyim. Teşekkür eder, bir an evvel probleminizin çözülmesini niyaz ederim.

  22. Merhabalar. Cruze aracımda sol ön tekerlekten gelen ıslık sesine benzeyen bir ses var. Bu ses araç yavaş giderken daha kalın, hızlı giderken daha incr duyuluyor. Frene hafifçe dokunsam bile hemen kesiliyor. Bir de direksiyonu hafifçe çevirince de kesiliyor. Boşta yada viteste olması durumu değiştirmiyor. Bazen de hiç gelmiyor. Neden olabilir. Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Teşekkürler.

    1. Emre bey merhabalar,
      Aracınızın porya bilyasının yanında diskininde kırılmış olma ihtimali var. Güçlü bir frenleme ile aracın takla atmasına bile sebebiyet verebilecek bir unsur. Bir an evvel yetkili bir servise göstermenizde fayda var.

      1. Merhabalar. Öncelikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Aracımın bakım zamanı geldiği için ve tatile gideceğim için ustamın 10000 daha gider değiştirmeyelim demesine rağmen bakımla beraber tüm balatalarımıda değiştirmek istedim. İyiki de öyle yapmışım problemin kaynağını da bulmuş oldum. Problem daha önce ön tekerleklere taktırdığım bosh marka balatalardaymış. Balata orjinal balata olmadığı için disk merkezi tarafındaki kenarı diskten 3 milim kadar taşmış, ince ve derin bir kanal şeklinde 1 cm yakın bir yarık oluşturmuş balata üzerinde. Yarıklar da sese sebep oluyormuş. Balatanın diğer yerleri bitik olmadığı için problem sökmeden gözükmüyordu. Arka disklerim orjinal GM markaydı. Orjinal ürün diske tam otuduğu için problem olmamış. Buradan sorun yaşayan arkadaşlara tavsiyem. Orjinal ürün kullansınlar ve bakım zamanlarını geçirmesinler. Tekrar teşekkür ederim.

  23. Aracım seyir halinde giderken bitesdeykende ses geliyor ıgıltı sesi vitesi boşa atınca ses daha cok farketiliyor ayrıca hız artınca sesde yükseliyor

  24. merhaba kolay gelsın 2000 model bır cıvıc alıcam yaklasık 1400 m uzakta arac telefonda konustum bugun tekerlek bilyasından ses geldıgını soyledı 1400 km yol bu sekılde gelırmı yoksa aracı alcagım yerde bunu yaptırmalımıyım sımdıden tesekkur ederim.

    1. Ahmet bey merhabalar,
      Sıkıntının boyutuna göre değişkenlik gösterebilecek bir faktördür. Herhangi bir problem olacağını düşünmüyorum,fakat insan hayatını riske etmeye değer mi, sizin kararınız…

  25. Çok faydalı bir yazı. emeğinize sağlık. Benim de bir sorum olacak. Dacia stepway aracımdan gelen ses için götürdüğüm renault servisi sol ön tekerlek bilyasının değişmesi gerektiğini söyledi. Bana 400TL. fiyat verdiler. Bir ustaya gösterdim orjinal renault(abs’li) bilyayı 200 TL.ye takacağını bildirdi. Sorum şu: Bu bilya değişimi önemli birkonu fakat yakında sağ ön bilyanın da bozulacağını (aracım 160.000 km’de) söylediler. İki rulman değişimi serviste 800 TL. Bu durumda servis yerine dışardan işinin ehli bir ustaya bunu yaptırmak akılcı bir karar olur mu?
    Selamlar…

    1. Muzaffer bey merhabalar,
      Aracınızın model yılını belirtmediğiniz için tam teşekküllü bir yorum yapamayacağım, fakat iki seçenek üzerinden gideceğim. Aracınızın daha önceki bakımlarını, sıkıntılarını yetkili servise yaptırdıysanız şayet yeniden servise götürmeniz gerektiği kanaatindeyim. Hele ki garantisi devam eden bir otomobil ise kesinlikle servise yaptırmanız gerektiği düşüncesindeyim. Bunun dışında; yetkili servis ile özel servis arasında iki katı gibi büyük bir fark olduğundan bahsediyorsunuz. Büyük bir fark. Daha önceden aracınızı götürmüş olduğunuz işinin ehli bir özel servis tanıyorsanız, orada yaptırmanız mantıklı seçenek olacaktır. Porya bilyası, fren diskleri veya amortisörler gibi çift değişecek bir parça değildir. Arıza meydana gelen bilya değiştirilir. Bir başka porya bilyası arıza yaparsa, o zaman değiştirilir. Çift değiştirmeniz şuanda size sadece maliyet doğuracaktır. Yardımcı olabildiysek ne mutlu bize. Bilgi dolu günler dilerim…

  26. Kardeşim bende reno clio 2002 model arac var 1 ay önce degistirdim porye bilyesi ni bugün aynı sesi tekrar yaptı ama gaza bastıkca artan bir ses değil belli devirde yapıyor 80 km hızda yapıyor 100 120 km hıza çıkınca kesiliyor şöyle söyleyeyim gaza bastığım belli bir bölüm de yapıyor

      1. Bende craftet minübüs var . Benimde on taraftan son derece rahatsız edici katur kütür ses çıkarıyor. Bu sesi bazen araba calismazken yolcu binerken biraz daha az ama anlaşılır sekilde de çıkarıyor acaba nedeni ne olabilir

        1. Yalçın bey merhabalar,
          Porya bilyası sadece sürüş esnasında ses çıkartır. Araç stop durumunda iken ve özellikle yolcu alıyor iken ses geliyorsa; amortisör problemi olduğu aşikar demektir. Miladını doldurmuş ve suyunu bırakmış olan amortisör tehlikelidir. Değiştirilmesi gerekmektedir. İyi günler, güvenli sürüşler.

  27. BENİM 2011 MODEL FORD KORNET VAR DREKSİYONU SAĞA ÇEVİRDİĞİMDE SANKI SURTME SESİ VAR AMA SADECE SAĞA ÇEVİRDİĞİMDE NEDENDİR

  28. Merhabalar renault megane 2 hb 2005 model arabamın arka teker sağ rulmanını 4 ay önce değiştirdim ve 1 hafta sonra Manisadan istanbula yolculuk yaptığımda aynı sesin tekrar geldiğini görüp istanbulda bi oto tamircisine götürdüm burada arka sağ ve sol teker disk rulman set olarak değiştirildi.1 ay sonra aynı ses tekrar geldi bu sefer manisada başka ustaya götürdüm durumu anlattım bu ustada arka teker rulmanlarının bozuldugunu söledi rotbalansı bozuk olabilir dedi kolay kolay bozulan bi parça olmadını söyledi ve arka teker rulmanlarını değiştirip rotbalans yaptırdık .2 aydır arac 500 km anca yapmıştır şuan arka sağ rulmandan ses geliyor neden bu sorunu sürekli yapıor yada napmam lazım yollar çok bozuk manisada bu kadar kısa sürede bozabilirmi renault servisine yaptırmayı düşünüyorum tanesini 700 tl gibi bi fiyat çekiyolar tekrar bozulursa yaparlarmı…

    1. Rasilkan bey merhabalar,
      Manisa’da yolların ne denli bozuk olduğunu biliyorum. Yine de bu kadar çabuk aks rulmanı bozulması mantıklı değil. Ortalama 200 Bin Km ömrü olan bir parçadır.
      Öncelikle size ustanın yapmış olduğu işlemlerden bahsedeyim. 1- Aracın tekerlek bijonları sökülür. 2- Akslar bağımsız şekilde dağıtılır. 3- Diskler tekerlerden ayrılır. 4- Taşıyıcının içine çakılı olan eski aks rulmanı, taşıyıcıdan çekiç yardımı ile ayrılır veya tornacıya sevk edilir. 5- Yeni aks rulmanı takılır, spreyleri sıkılır ve tüm işlemler tersine olacak şekilde araç toplanır.
      Burada dikkat edilmesi gereken bir husus var… Taşıyıcının içine çakılı olan aks rulmanının çok sıkı olması gerekir. Ayırırken bir çok usta bunun ayrılamayacağını söyleyip, taşıyıcıyı söküp torna ustasına sevk etmektedir. Burada taşıyıcının aks rulmanını çok sıkı bir şekilde kavraması gerekir. Eğer ki burada bir aşınma varsa, eğer ki burada bir gevşeklik söz konusu ise o aks rulmanı 6 ay geçmeden aşırı sürtünmeden dolayı yeniden bozulacaktır. Böyle bir durum söz konusu ise taşıyıcının değiştirilmesi şarttır, aksi takdirde her 6 ayda bir aks rulmanı bir diğer adıyla porya bilyası değiştirmek zorunda kalırsınız. Sizin ilk önce yapmanız gereken şey iyi bir usta bulmak ve işin başında beklemek olacaktır. Dikkat edin. Rulman, taşıyıcıdan çok zor ayrılır, şayet çok kolay ayrılıyorsa sizin probleminiz buradaki gevşekliktir. Umarım açıklayıcı bir dil kullanabilmişizdir. İlginize teşekkür eder, bir an evvel başınızdaki bu problemden kurtulmanızı temenni ederim. İyi günler.

  29. slm yardımcı olursanız sevinirim citroen elysee arabam var bir senede üç defa arka hem sağ hem sol teker bilyesi değiştirdim kayseri sanayide neden böyle sık kalitesiz bilyemi takıyorlar yoksa başka sorunmu var takdıkları önceki kore malıydı bir ay ğitti japon malı bir sene ğitti şimdiki farnasız orjinalin yan sanayisi dediler bakalım ne kadar ğidecek şimdiden tşk ler

    1. Ahmet bey merhabalar,
      Öncelikle size ustanın yapmış olduğu işlemlerden bahsedeyim. 1- Aracın tekerlek bijonları sökülür. 2- Akslar bağımsız şekilde dağıtılır. 3- Diskler tekerlerden ayrılır. 4- Taşıyıcının içine çakılı olan eski aks rulmanı, taşıyıcıdan çekiç yardımı ile ayrılır veya tornacıya sevk edilir. 5- Yeni aks rulmanı takılır, spreyleri sıkılır ve tüm işlemler tersine olacak şekilde araç toplanır.
      Burada dikkat edilmesi gereken bir husus var… Taşıyıcının içine çakılı olan aks rulmanının çok sıkı olması gerekir. Ayırırken bir çok usta bunun ayrılamayacağını söyleyip, taşıyıcıyı söküp torna ustasına sevk etmektedir. Burada taşıyıcının aks rulmanını çok sıkı bir şekilde kavraması gerekir. Eğer ki burada bir aşınma varsa, eğer ki burada bir gevşeklik söz konusu ise o aks rulmanı 6 ay geçmeden aşırı sürtünmeden dolayı yeniden bozulacaktır. Böyle bir durum söz konusu ise taşıyıcının değiştirilmesi şarttır, aksi takdirde her 6 ayda bir aks rulmanı bir diğer adıyla porya bilyası değiştirmek zorunda kalırsınız. Sizin ilk önce yapmanız gereken şey iyi bir usta bulmak ve işin başında beklemek olacaktır. Dikkat edin. Rulman, taşıyıcıdan çok zor ayrılır, şayet çok kolay ayrılıyorsa sizin probleminiz buradaki gevşekliktir. Umarım açıklayıcı bir dil kullanabilmişizdir. İlginize teşekkür eder, bir an evvel başınızdaki bu problemden kurtulmanızı temenni ederim. İyi günler.

      1. cevap için tşk son takılan Fransız yan sanayi bilyeside bozuldu maalesef kayserisanayide araya araya tanıdık iyi denen usta bulduk dördüncü bilyeyi kaliteli olsun dedim aradık en kaliteli İspanyol malı bulduk şuan beş ay oldu şimdilik sorun yok yalnız bu takan usta önceki bilyeleri preslemi taktılar dedi bende evet dedim yanlış elle takılmalı dedi yağladı elle taktı bir şey olmaz korkma dedi şimdilik bir şey yok inş böyle kalır ne kadar doğru bilmem buda bozulursa servise ğideceğim servis çok pahalı ama yapacak bir şey yok tşk ler

  30. Merhaba benim aracım da da bir ses olduğunu iddia ettim ustama fakat kış lastiklerinden kaynaklanan bir ses olduğunu söylemişti dün sıfır yaz lastiği alıp taktırdım ve 400 km yol katettim bu ses daha belirgin olmaya başladı yazılan sorunları ve cevapları okuduğum kadarıyla bu sesin rulman sesi olduğuna kanaat getirdim tabiki bir ustaya göstermemde fayda var fakat şuanda bir 400 km daha gitmem gerekiyor cevapları okuduktan sonra sanırım 80 yada 90 km hızla yoluma devam edeceğim herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmamak adına cevaplarınız için teşekkürler admin

    1. Uğur bey merhabalar,
      Duyulan ses; duyulmak ile duyulmamak arasında ince bir düzeyde geliyorsa kulaklarımıza, çok endişe edilecek bir durum yoktur. Aks rulmanının bozulmasına az kaldığına işaret eder. Çok fazla problem oluşturmaz, lakin ses gerçekten aks rulmanından geliyorsa; meydana gelen ses her geçen gün artacak ve hızınızı arttırdıkça artmaya devam edecektir. 130 km hızla seyrederken, adeta bir F16’nın içinde ve kalkmaya hazırlanıyor edası hissedersiniz. Çok fazla ses ve konfor odağını bitiren bir durumdur, aynı zamanda bilyanın aşınması devam eder ve kötüleşirse, tekerlek bilya dağıtabilir ve kilitlenebilir. Araç; tekerin kilitlendiği tarafı aniden savrulur ve ölümcül bir kaza yaşanabilir. Bu tür durumların düşüncesi bile kötü iken, yaşanmaması için bir an evvel giderilmesi gerekmektedir. İlginize teşekkür eder, iyi ve bilgili günler dilerim…

  31. Merhabalar megane 2 aracımda ön tekerden düşük hızda ve devirdeyken uğultu sesi geliyor ve hızlandığında ve devir yükseldiğinde ses kesiliyor.sizce sorun nerdedir?

    1. Yılmaz bey merhabalar,
      Anlatmış olduğunuz bilgilere dayanarak şu söylenebilir; Öncelikle problemin aks rulmanından olmadığı kanaatine varabiliriz, zira aks rulmanı ile ilgili bir maraz olsaydı; araç hızlandıkça, seste artardı. Aracın tekerleklerinden ziyade başka bir kesiminden ses geldiği kanaatindeyim. Aracın hava alma ve boşaltma sistemi ile ilgili bir problem olabilir. Egzoz çevresine yapılan izolasyonların bu tür sesleri çıkarabilir. Bununla beraber aracın diferansiyeli veya şanzımanında bir problem olma ihtimali de çok yüksektir. Sesin hızlandıkça azalmasına çok az şey işaret eder. Bunlardan biri de şanzımandır. Uğultu ile beraber çok az da ıslık vb. bir ses duyuluyorsa, sıkıntının şanzımandan olma ihtimali yüksektir. Uğultu ile beraber “öğütme” veya “ötme” vb. sesler duyuluyorsa; sıkıntının diferansiyelden olma ihtimali yüksektir. Fakat diferansiyel sesinin şanzımanda olduğunu gibi giderek azalması çok mantıklı değil. Yine de sesi iyi analiz etmek gerekiyor. Sinek küçük ama mide bulandırır. Ses sizi gün geçtikçe rahatsız etmeye devam edecek ve hatta artacaktır. Bundan da ziyade insan sağlığını tehlikeye atacak bir kazanın yaşanmasına bile sebebiyet verebilir. Tez zamanda usta ile buluşturulması gereken bir sıkıntıdır. İlginiz için teşekkür eder, iyi günler dilerim…

  32. Merhaba Sn oto doktoru
    Arabanin sag aks tamamini degistirdim ama arac calisir vaziyette iken devri 3000 gecince ayri bir ses daha geliyor sanki matkap kurur gibi bunun sebebi nedir sizce

    1. Akif bey merhabalar,
      Başka bir teker rulmanının arızalı olma ihtimali nedir? Ses yine aynı şekilde sağ taraftan mı gelmekte? Şayet böyle ise amatör veya işini savsaklayan bir ustaya gitmiş olma ihtimaliniz yüksek. Bahsettiğiniz ses, disk sürtme sesi de olabilir. İşinin ehli bir ustanın detaylı şekilde incelemesi iktiza eder. Teker rulmanı sesi ile benzerlik gösteren farklı sesler mevcut. Sorun diferansiyel de, şanzımanda veya disklerde olabilir.

  33. Anlatım güzel olmuş ama bende de bi ses sorunu var bununla aynı mı bilemedim hızı kontrol etmedim ama benim bir kaç gün önce yolda giderken sağ arka teker tarafından olduğunu duyduğum düşündüğüm bir ses geldi ben ilk önce o sesin benden geldiğini düşünmedim sağımda solumda kamyon varmı diye kontrol ettim çünkü öyle bi ses ki ancak kamyonlar yokuş çıkarken yada yüklüyken frene bastıklarında öyle ses çıkıyor. baktım ki yok bir kaç dakika sonra yine oldu ve ses benden geliyordu. bunun sebebi ne olabilir? araç ford fiesta

    1. Marmarali bey merhabalar,
      Bahsetmiş olduğunuz teker diskli mi, kampanalı mı bilmiyoruz, şayet diskli ise disk sürtme sesi olabilir. Çok ağır ve gıcırtılı bir sestir fakat bu ses sürekli olarak gelmez. Burada önemli olan sesi iyi analiz etmektir. Kontrol etmeniz gereken iki unsur var. Bunlardan biri ses sürekli olarak geliyor mu, hızlandıkça artıyor mu? İkincil olarak, vitesi boşa aldığınız takdirde ses kesiliyor mu? Ses; vitesi boşa aldığınız takdirde kesilmiyor ve hızlandıkça artıyorsa teker rulmanı arızası olma ihtimali yüksektir. Her ihtimale karşı bir an evvel ustaya gösterilmesi gerekir. Aks kesme vb. durumların yaşanması hayati riskler taşır.

      1. ilginiz için teşekkürler c.tesi günü götürdüm arabayı teker rulman arızasıymış. rulmanı değiştirdik ses kesildi. ilginiz için tekrar teşekkür ederim.

  34. Çok teşekkürler anlatım için.benim araçta da forya bilyası arazasi var anlatimlarinizdan bunu anladım. Malum bu gün pazar heryer kapalı yarın sabah Kütahya iline mecburen erken gitmem gereken bir durum olduğu için ustaya gidemeyeceğim.Hayat memat meselesi.Bu şekilde gitmem için bana tavsiyeniz nedir . Neye dikkat edeyim.Ayrica bu ses yaklaşık 3-4 aydır var . Lütfen yardımınızı bekliyorum.

    1. Necmettin bey merhabalar,
      Öncelikle geç kaldığımız için özür dileriz 🙁 Lütfen porya bilyası arızalı olan araçla çok yüksek hızlara çıkmayın ve ani dönüşler yapmayın. 3-4 aydır idare etti ise şayet birkaç gün daha idare edecektir. En kısa zamanda, can güvenliğiniz için değiştirmelisiniz.

  35. Porya bilyası sesi dağılmış rulman sesi gibimi gaza bastıkça artan fazı bıraktığınızda ötmeye devam eden frene basmanızla beraber yavaşlayan ve durduğunuzda hiç olmayan bir sesmi çünki şuan böyle bir ses var aracımda ve onun ne olduğunu bulmaya çalısıyorum

    1. İsmail bey merhabalar,
      Sesi iyi analiz etmek gerekir. Porya bilyası dışında bu problemin kaynağı şanzıman da olabilir. Eğer ki ses, vitesi boşa aldığınız zaman kesiliyor ise şayet sorunun şanzımandan olduğuna delalettir. Vitesi boşa aldığınız taktirde ses gelmeye devam ediyorsa, problemin porya bilyasından kaynaklanıyor olması muhtemeldir. Bunun dışında diferansiyel sesi de porya bilyası ile çok benzemektedir. Ustanın sesi dinlemesi ve analizi yapması icap eder. Yardımcı olabildiysek, ne mutlu bize.

  36. Bu sorun e36 da var uğultu seklinde ve sert lastiğe sürtme sesi ustam porya bilyasi al dedi parçayı araştırırken bu yazıyı okudum süper anlatım önemli bilgiler ustya söylemek gerek ters takmasin . eyvallah .

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.