Turbo nedir? nasıl çalışır? BMW turbolamak ne kadar tutar?6 dakika içerisinde okuyabileceğiniz bir yazıdır.

Turbo nedir? nasıl çalışır? BMW turbolamak ne kadar tutar? | Parcacix
Turbo nedir? nasıl çalışır? BMW turbolamak ne kadar tutar? | Parcacix



Turbo besleme nedir?

   Yıllar boyunca kara düzen olarak kullanılmış atmosferik motorların yerini artık turbo beslemeli motorlar almış durumda. Turbo şarj, yeni nesil benzinli ve dizel araçların vazgeçilmez ve aranan elemanı olmuş durumda. Turbonun aranan eleman olmasında ki en büyük iki sebepten ilki, atmosferik motorlara nazaran çok daha atik, performans eri ve seri olmasıdır. İkinci sebebi ise atık gazları dönüşümlü olarak kullandığı için yakıt tüketimi konusunda atmosferik motorlara kıyasla çok ama çok daha iyi olmasıdır. Konuyu genişletelim. Turbo besleme nedir?

   Atmosferik motorlar üzerinde denenmiş, mazisi en fazla 15-20 yıl olan bir motor besleme sistemidir. Motor turbolamak, aracın motorundan daha fazla tork ve beygir gücü elde edilebilmek için uygulanan bir motor beslemesidir. Turboşarj ünitesi bir mil üzerinde bulunan türbin ve kompresörden oluşmaktadır. Bu türbin, egzoz manifoldu ve kompresör emme manifolduna doğrudan bağlıdır. Otomobilin egzoz monifoldundan gelmekte olan basınçlı ve yanmış olan gazlar yeniden yakılarak, türbinin dönmesine olanak tanır. Bu duruma müteakip, aynı mil üzerinde bulunmakta olan kompresör, hareketlenmesini türbin vasıtasıyla sağlayıp ortamda bulunmakta olan havayı emer ve basınçlı bir şekilde silindirlere gönderir. Böylelikle motor içine ekstra bir besleme yapılmış olur, aracın beygir ve tork gücünde artış elde edilir.








Turbo besleme nasıl çalışır?

Turbo besleme nasıl çalışır? | Parcacix
Turbo besleme nasıl çalışır? | Parcacix

   Basınç altında ki egzoz gazları atmosferik sistemlerde yakıldıktan sonra egzoz borusu aracılığı ile dışarıya atılır. Turboşarj sistemde bu gazlar yeniden dönüşümlü olarak kullanılır. Yakıldıktan sonra, motordan çıkışı sağlanmaz ve turbonun türbin çarkına yönlendirilir. Türbinin orta kısmında bulunan mil basınçlı gazlar etkisiyle dönmeye başlar. Milin diğer ucunda bulunan kompresör çarkı hareket kazanır. Kompresör, gaz tepkimesiyle doğru orantılı olarak döner ve basınçlı egzoz gazı motor silindirlerine eşit miktarda yollanır.

   Hız, sizin gaz verme oranınızdır. Gaza ne kadar basarsanız, çark o kadar hızlı döner ve hava o kadar fazla emilir, silindirlere yollanır. Aracın yüksek tork ve beygir gücü üretebiliyor olması için, püskürtülen yakıtın yanması için ihtiyacı olan havanın düzenli ve soğuk bir şekilde motor içine iletilmesi gerekir. Burada devreye giren ara turboşarj elemanı intercooler ünitesidir. Turboşarjdan çıkışı sağlanan gazın sıcaklığı 150 dereceyi bulmaktadır. Bu sıcak hava intercooler yardımı ile soğutulur. Hava yoğunluğu artar ve daha verimli bir güç elde edilir. Verimli hava neticesinde motora daha çok ve düzenli şekilde hava girer.








BMW turbolamak ne kadar tutar?

   Manifold, turboşarj ünitesi, intercooler, wastegate, turbo şarj boruları, özel hava filtresi, özel turbo şarj kabloları gibi elemanların fiyatları kalitesine göre değişmektedir. BMW motorlarına en çok uyum sağlayan GARRETT turbodur. GARRETT ingiliz malıdır. Güzel bir turbo şarj ve elemanlarını E30, E34, E36, E39 gibi araçlara uygulayabilirsiniz. Turbolamak için en uygun BMW motoru M50 kodlu motordur. M52 motora nazaran döküm blok olduğu için sağlamdır. Sağlamlığı onu turboşarj beslemesini uygulanabilir kılar. M50B25 motorlar turbo besleme uygulamasının en iyi sonuç verdiği ve en çok turbolanan BMW motorudur. Kaliteli, büyük bir turbo ve elemanları M50B25 motorlarda 500 Nm tork gücü ve 600 Hp beygire varan sonuçlar doğurabilir. 1 barın üzerinde yürümesi sakıncalıdır. Motor bloğuna zarar verebilir. 500 Nm tork gücü ve 600 Hp beygir gücü 1 bar için elde edilebilir rakamlardır. Turboşarj ünitesi ve ara elemanları için satın almak için Parcacix‘i kullanabilirsiniz.

   Böyle bir hayaliniz varsa ustalık ücreti ile beraber ortalama 15 bin lirayı gözden çıkarmanız gerekmektedir. 10 bin liradan başlayan rakamlar 100 bin lira gibi devasa fiyatlara varabilir. Kaliteli malzeme ve özenli işçilik uygulanmalıdır. Aksi takdirde sanayiden çıkamayan bir turbo BMW sahibi olma potansiyeliniz yüksektir.







BMW turbolamak ne kadar tutar? | M50B25 TURBO BMW E30 | Parcacix
BMW turbolamak ne kadar tutar? | M50B25 Turboşarj BMW E30 | Parcacix








Turbo motorlarda dikkat edilmesi gerekenler

   Turboşarj beslemesi ile çalışan motorlarda dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır. Bu unsurlara dikkat etmek zorundayız. Aksi takdirde bu unsurlar, cebimizi yakacak büyük problemlere dönüşebilir. Turboşarj sorunları hiçbir zaman küçük bedeller ile çözülemez. Turboşarj problemleri her daim pahalı sonuçlar doğurur. Peki, turbo motorlarda dikkat etmemiz gereken unsurlar neler?

  • Turboşarj beslemesi uygulanan motorlarda ince yağ kullanılır. Kalın yağ sisteme zarar verir.
  • Yağ taşıyan borular kaliteli kullanılmalıdır. Yağ kaçakları turboşarj türbininde ki bıçakların sonu olur.
  • Motor sabahları ilk marşta çalıştırıldıktan sonra motor yağı ısınana kadar araç stop edilmemelidir. Turbo ve motora zarar verir.
  • Motor sabahları çalıştırıldığında ani gaz tepkimesinden kaçınılmalıdır. Aksi takdirde besleme zarar görür.
  • Ani gaz tepkimelerinden kaçınılmalı ve ilk marşta yağlamanın sağlanması için en az 1 dakika rolantide çalıştırılmalıdır.
  • 1 dakika rolantide çalıştırılması kesin kaide olmalıdır. Türbin yağlanması en az 1 dakika sürer.
  • Hareket ettikten sonra, motor sıcaklığı en az 45 dereceye varana dek ani devirlenmelerden kaçınılmalıdır.
  • Motor ve turbo besleme 45 dereceden sonra kendine gelir, motor 90 dereceye varana dek son gaz gidilmemelidir.
  • 90 dereceden sonra uygun kullanım zamanı gelmiştir. Motor 90 derecenin üzerinde iken, ani stoplar yapılmamalıdır. Sıcak motor ve sıcak turbo yüksek yağ basıncına maruz durumdadır. Araç stop edilmeden en az 1 dakika boyunca rolatide çalışmalı, yağ basıncı normal düzeye inmeli, ve turbo türbini içerisinde ki gazlar boşaltılmalıdır. Aksi takdirde beslemenin içerisinde yakılmayacak hava bırakılmış olacaktır. Bununla beraber yüksek yağ basıncı da cabası. Turbo beslemesinin zarar görme ihtimali bu durumda çok yüksektir. Araç motoru sıcakken, stop etmeden önce en az 1 dakika boyunca rolantide çalıştırılmalı, daha sonra stop edilmelidir.




Turbo motorlarda dikkat edilmesi gerekenler | 2010 Porsche 911 turbo convertible | Parcacix
Turbo motorlarda dikkat edilmesi gerekenler | 2010 Porsche 911 turboşarj convertible | Parcacix




































































3 Yorum

  1. ARKADAŞLAR BENDE 2004 MODEL 1.6 FSİ GOLF 5 ARACIM VAR BU ARACA TURBO ATMAK İSTİYORUM. ARABAMI ÇOK AMA ÇOK SEVİYORUM. TURBO ATSAM RUHSATA İŞLETME KONUSU NASIL OLUR . RUHSATA İŞLETİRSEM SIKINTI DOĞAR MI ? ARAÇ 115 BEYGİR BEN BU ARACI 250 300 HB YAPMAK İSTEMİYORUM. SADECE 150 170 HB OLSA KAFİ. 250 HB YAPMAK İSTERİM TABİKİ DE RUHSATA İŞLETME SIKINTI OLDUKTAN SONRA GEREK YOK YANİ. MOTOR KONUSUNDA SIKINTI YAŞAR MIYIM ? YANİ NE GİBİ PROBLEMLER İLE KARŞILAŞIRIM?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.