Beygir ve Tork Arasındaki Farklar3 dakika içerisinde okuyabileceğiniz bir yazıdır.

Beygir Ve Tork Arasındaki Farklarlar nelerdir? | Parcacix
Beygir Ve Tork Arasındaki Farklar | Parcacix



Beygir ve Tork Arasındaki Farklar

Beygir nedir?  

Beygir ve tork kavramları, hepimizin günlük hayatta kullandığı ama aslında ne anlama geldiğini bilmediğimiz o iki kelimedir. Tork’u anlamak için öncelikle Beygir gücünü kavramamız gerekiyor. Beygir gücü maksimum güçtür. Bilimsel olarak 75 kg yükün 1 saniye içinde 1 metre hareket etmesi için gerekli olan güçtür. Bir aracın beygir gücü ne kadar yüksekse

o aracın hızı o kadar fazla olacaktır. Sadece örnek verilerle basit bir örnek verecek olursak 92 beygir bir aracın ulaşabileceği hız saatte 170 km iken 150 beygir bir aracın ulaşabileceği hız, 200 km’nin üstünde olacaktır.




Tork nedir?  

Beygir gücünden ziyade önemli olan bir şey daha vardır ki oda tork gücü. Tork ivme gücüdür. Lastiklere uygulanan tork gücü, Bir radyanlık açıda oluşan momenttir. Kuvvetin tekerleği döndürme etkisidir. Bu sebepten ötürü bir aracın torku ne kadar kuvvetliyse aracın hızlanması da doğru orantıda o kadar yüksek olacaktır.



Beygir ve Tork arasındaki farklar nelerdir?   

Beygir gücü ve tork gücünün kelime anlamlarını kavradıysak beygir gücü bir aracın ne kadar hıza ulaşacağını belirlerken, tork gücü aracın ne kadar çabuk hareket edeceğini belirler cümlesine de yabancı kalmayız.

Örnek verecek olursak, 100 beygir 240 Nm tork’a sahip A aracı ile 200 beygir 168 Nm tork’a sahip B aracı yarış yapacak olursa, A aracı torku fazla olduğu için B aracını kalkışta geçecek, bir süre önde seyredecek fakat B aracı beygir gücü fazla olduğu için bir müddet sonra A aracını geçecektir. Çünkü B aracının maksimum hızı daha yüksektir.

Eğer kırmızı ışıkta herkesten önce kalkmak istiyor isek tork gücü fazla olan araçlara sahip olmamız gerekir. Bu sizin için önem arz etmiyor da uzun yolda benim arabam yüksek hızlara ulaşsın diyenlerdenseniz beygir gücü yüksek olan araçlara binmeniz gerekir. Benim aracım her ikisini de yapsın dediğinizi duyar gibiyim. Bunun için Türkiye şartlarında bir miktar zengin olmanız gerekir.



Beygir ve Tork beraber bir bütündür  

“Tork ve beygir arasındaki fark nedir?” sorusunun cevabını bulduğumuzu umuyorum. Türkan Şoray ve Kadir İnanır gibidir. Metin Akpınar ve Zeki Alasya gibidir. Birbirini tamamlar ve biri olmadan diğeri olmaz. Önemli olan sizin için hangisinin daha çok önem arz ettiğidir.

Yedek parça ihtiyacın varsa, çözümü başka yerde arama. Yedek Parçaları Parcacix’de ara: www.parcacix.com































































































































Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.