Süperşarj nedir? Nasıl çalışır? Spor otomobil motor beslemesi3 dakika içerisinde okuyabileceğiniz bir yazıdır.

Süperşarj nedir? Nasıl çalışır? Spor otomobil motor beslemesi | Parcacix
Süperşarj nedir? Nasıl çalışır? Spor otomobil motor beslemesi | Parcacix



Süperşarj nedir?

   Süperşarj, normalden daha fazla yüklemek anlamına gelmektedir. Mekanik su pompasından esinlenerek icat edilmiştir. Güçlü araç motorlarına normalden daha fazla hava girişinin sağlanması süperşarj sayesinde mümkün olur. Bu teknik sayesinde güç, gaz pedalına basıldığı ilk andan itibaren en üst düzeydedir. Tabiri caizse, bir kompresör görevi görmektedir. Süperşarjı olmayan araçlarda, pistonun ileri geri hareketi ile silindir içerisine hava girer, hava ve yakıt karışımı sıkıştırılarak yakılır ve güç elde edilir. Buradan yola çıkarak, silindir içerisine ne kadar çok hava gönderilirse, o kadar çok yakıt harcanacak ve bir o kadar da güç elde edilecektir. Süperşarj uygulaması bu prensibe dayalıdır.




Süperşarj nasıl çalışır?

   Hava normal şartlar altında direk olarak silindirlere gönderilir. Fakat bu teknikte, hava silindirlerin içerisine gönderilmeden önce süperşarj’ın sayesinde sıkıştırılır. Sıkıştırılan hava yüksek bir basınç oluşturur. Yüksek basınçlı hava silindirlerin içerisine, gaz pedalına dokunduğunuz andan itibaren ani bir şekilde iletilir. Fazla havayla beraber doğal olarak daha fazla yakıt yakılır. Bu uygulamaya sahip bir araç, turbo beslemeli veya atmosferik bir motora nazaran çok daha fazla yakıt harcar fakat çok daha güçlüdür.




Süperşarj nedir? nasıl çalışır? Lüx otomobillerin motor beslemesi | Parcacix
Süperşarj nedir? Nasıl çalışır? Spor otomobil motor beslemesi | Parcacix



Süperşarjın avantajları

   Bu tekniğe sahip araçlar, diğer beslemelere nazaran çok daha atik ve seridir. Devir bandı her nerede olursa olsun, araç patlamaya hazır bir bomba gibi atik ve hazırda bekler. Oldukça tatlı ve dinlemeye doyamayacağınız bir sesi vardır. Özellikle yarış otomobillerinde ve ultra lüks olan, Ferrari, Bentley, Lamborghini, Porsche gibi otomobillerde kullanılan bir sistemdir.




Süperşarjın dezavantajları

   Bu tekniğe sahip motorlar, ömürleri boyunca çok yorucu ve stresli bir tempoda çalıştığı için diğer motorlara nazaran daha çabuk emekli olurlar. Turboşarj beslemeli ve atmosferik motorlara göre daha çok arızaya girerler. Her nimetin bir külfeti vardır. Çok seri bir motordur. Dolayısıyla çok fazla yakıt tüketimine sebebiyet verir. Süperşarjın uygulandığı bir motorun 100 Km’de ortalama 18 litrenin altında bir yakıt tüketimi ile çalışması imkansızdır. Bakınız Ferrari Italy 458. 570 Hp üreten 5000 CC’lik büyük bir motor ve bununla beraber büyük bir süperşarj uygulaması mevcut. Yakıt tüketimi 19.7 litre civarında. Yani şuan ki Türkiye şartlarına göre neredeyse Km’de 1.2 ₺ yakıyor. O yakmasın da ben mi yakayım?

Otomotiv yedek parça ihtiyaçlarınızda, Parcacix yanınızda…


























































































Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.