Tek vanos ve çift vanos nedir? Vanos kullanılan BMW modelleri3 dakika içerisinde okuyabileceğiniz bir yazıdır.

Vanos nedir? Tek vanos ve çift vanos motor üzerinde ki konumları | Parcacix
Vanos nedir? Tek vanos ve çift vanos motor üzerinde ki konumları | Parcacix

Tek vanos nedir?

   Vanos nedir sorusunu kısaca açıklığa kavuşturalım. “Variable Nockenwellen Steuerung” kelimelerinden türetilmiş bir terimdir. Türkçe karşılığı, değişken kam mili kontrolüdür. BMW’nin geliştirmiş olduğu bu sistemde, elektro hidrolik subap iticileri kullanılıyor. Bu sistemde kamlar, subapları bu elektro hidrolik subap iticileri ile etkileşim durumuna getiriyor. Vanos, Emme subaplarının açılış kapanış evrelerini düzenler ve yönetir. Bu sayede araç motoru, ölü denilebilecek devirlerde daha esnek ve daha güçlü tork verimi ile adeta motoru dolduruyor. Bu zamanlamayı sağlayan vanos, aracın beyni gibi çalışıyor ve tüm sistemi yönetiyor. Vanos teknolojisi sayesinde araç, daha verimli bir tork ivmelenmesi ve daha iyi bir yakıt tüketimi yakalıyor.




Tek vanos ne zaman ve hangi BMW modellerinde kullanıldı?

   BMW vanos teknolojisini 1992 yılında kullanıcılarına tanıttı. 1993 yılından sonraki tüm M50 ve M52 motorlarda kullanıldı. 1993-1999 yılları arasında üretilmiş olan 320i ve 520i segmentleri ve üst segmentleri tüm araçlarda vanos teknolojisi kullanılmıştır. 1999 yılından sonra M52TU motor ile beraber çift vanos serüveni başlamıştır.




Çift vanos nedir?

   Tek vanos sistemi ölü devirler için etkin rol üstlenirken, çift vanos teknolojisinde, karşılıklı birbirine zincirleme pozisyonda bağlı ve sürekli iletişim halinde olan iki vanos çalışır. Bu iki vanosdan bir tanesinin görevi emme subaplarının açılış kapanış zamanlamalarını düzenlemek, ikinci vanosun görevi ise egzoz subaplarının zamanlamalarını düzenlemektir. Bu sayede emisyon düşer. Ayrıca ölü denilebilecek düşük devirlerde araç atik ve hazır bir pozisyonda olacak, yüksek devirlerde ise güç kazanımı sağlayacaktır ve tüm bunları yaparken, yakıt konusunda dostunuz olacaktır.




Çift vanos ne zaman ve hangi BMW modellerinde kullanıldı?

    1999 yılından itibaren M52TU motor ile ilk çift vanos teknolojisi geldi. 1999 yılından itibaren M52TU motora sahip tüm 3 serisi ve 5 serisi araçlar çift vanos teknolojisine sahiptir. M52TUB20 motor 150 beygir gücünde ki ilk çift vanoslu motordur. 5 serisi E39 kasalar da 1999 yılından itibaren seri olarak üretilmiştir. 3 serisi araçlara gelişi ise 5 serisi ile aynı yıldır. 1999 yılından itibaren BMW 3 serisi araçlarında E46 kasa da çift vanos teknolojisini kullanmıştır.

  Bu dönemden sonra ki tüm motorlar da BMW çift vanos teknolojisini 2.0 litre üzerinde ki araçların da farklı motor kodlarında kullanmıştır. Vanos nedir, Çift vanos nedir, Vanos ve çift vanos hangi modellerde kullanıldı, sorularının cevabını kısaca özetlemeye çalıştık. Bu

Not: Turbo oyunu bozar.

Yedek parça ihtiyacınız varsa, Parcacix yanınızda. www.parcacix.com








23 Yorum

  1. Selamın aleyküm 1994 E36 320i aracım var motor yağ haznesi en geride benim merak ettiğim ise Aracım vanoslu mu vede hangi motor oluyor M50 mi 52 mi birde varsa bilginiz çok gaz tüketiyor 1800 km yol yaptım gaz 4 küsur 2300 TL yaktı normal mi değilse sebeb ne olabilir

  2. 1999 e39 çift vanos aracım. Sabit hızda giderken devir saati aşağı yukarı değişiyor.200 devir gibi. Vanos olabilir mi?

  3. Aracım 1997 model bmv 3.20 arac 3000 devirde sesi degisiyor turbo acıyor gibi normalmi ama cok hos ses geliyor yoksa bu bir sıkıntımı

    1. Emre Bey merhabalar,
      Aracınızda açık hava filtresi var mı? Aracınızda açık hava filtresi varsa bu tür bir sesin meydana geliyor olması doğal.

    1. Kadir Bey merhabalar,
      BMW E36 Serisi M3 modeli dışında hiçbir modelinde çift vanos yoktur. Çift vanos uygulaması BMW E46 kasa ile 1999 yılında seri olarak hayat bulmuştur. 1999 model özel BMW E36 M3 modelinde çift vanos uygulaması vardır.

  4. Merhabalar bnm aracim 98 model bmw 520 ia aracim conta yakti yurt disindan gerekli parcalari getiricem fakat aracimin m50 mi m52 mi yoksa m54 mu oldugunu bilmiyorum nasil ogrenebilirim

    1. Mehmet Bey merhabalar,
      Aracınızın motoru herhangi bir revizyona uğramadıysa kesinlikle M52B20’dir. 2000 yılına dek M52 motor, 2000 yılında ise M54 motor kullanılmıştır. M50 motor olma olasılığı zaten sıfırdır. BMW M50 motorda yağ koyma haznesi motorun en gerisinde bulunur. M52’de vanosun hemen üstünde, yani öndedir. M54 motor zaten çift vanos olduğu için karıştırılma olasılığı yoktur. Aracınızın motoru çok rahat bir şekilde söyleyebilirim ki M52’dir.

      1. Merhaba M54 b25 motor taktırıcağım aracım e39 ama taktırıcağım motorda vanus yok bu mumkünmü acaba 210 bg gibi bir güc alıcamızı düşünüyoruz

        1. Erkan Bey merhabalar,
          BMW’nin üretmiş olduğu en şahane motorlardan biridir ve orijinal valf sistemine ek olarak çift vanos sistemi mevcuttur. İyi günler, güvenli sürüşler.

    1. Hasan bey merhabalar,
      BMW Vanos teknolojisi, yazı içeriğinde bulunduğu gibi araçlara 1993 yılında entegre edilmiştir. 1993 model yılı ve üzeri araçlarda bulunur, yani aracınızda vanos bulunmamaktadır. İyi günler, güvenli sürüşler…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.