Radar cezaları 2019 | Hız Sınırları – şehirler arası yollar otoban15 dakika içerisinde okuyabileceğiniz bir yazıdır.

Radar cezaları 2019 | Hız Sınırları - şehirler arası yollar otoban | Parcacix Blog
Radar cezaları 2019 | Hız Sınırları – şehirler arası yollar otoban | Parcacix Blog



Radar cezası nedir?

   Radar cezası trafik kuralları yönetmeliğine göre belirlenen ve yerleşim yeri içinde, dışında, bölünmüş yollar ve otobanlarda ayrı ayrı hız sınırlamalarına tabi tutulan yollarda, yönetmeliğin hız sınırına uymayan ve bu kuralları çiğneyip, daha hızlı seyreden sürücülere yazılan para cezasıdır. Radar cezasını genel itibariyle trafik polisleri yazmaktadır, fakat jandarma trafik de radar para cezası yazabilmektedir. Özellikle yerleşim yerleri dışında kalan yollarda jandarma trafik görev yapar. Radar cezalarının miktarı, olduğunuz konumda ki hız sınırını yüzdesel oranda ne kadar aştığınız ile ölçülür. Peki radar cezaları nasıl yazılır, radar tespiti nasıl yapılır? Ayrıca buradan 2019 yılının tüm trafik cezalarını inceleyebilirsiniz.




Radar cezaları nasıl tespit edilir?

   Radar cezaları trafik polisi veya jandarmalarının araçlarına montajlanmış halde bulunan ve radar adı verilen cihazlarla ölçüm neticesinde yazılır. Bu cihaz aracınızın o anda seyrettiği hızı ölçmek ile görevlidir. Bu cihazın yaptığı ölçümleri kaydeden görevliler, radarın bulunduğu yerin 2-3 km sonrasında kurulmuş olan çevirme noktasındaki diğer görevlilere bildirir. Hız sınırını aşan sürücüler, bu ihbar ile durdurulur ve cezai müeyyideye tabi tutulur. Radar cezaları 2019 yılı için yüzde doksan oranında bu şekilde uygulanır. Yeni yeni bu uygulama geliştirilmeye başlandı, keza yapılan geliştirmelerle birlikte; hız sınırını aşan sürücüler tespit ediliyor ve ceza daha sonra evinize yollanıyor. Yol üzerinde bir çevirmeye tarafından durdurulup vakit kaybetmemiş oluyorsunuz. Tespit ediliyorsunuz ve ceza ev adresinize PTT tarafından getiriliyor. Bu uygulamaların dışında bir de kameralı sistem olarak bilinen EDS sistemi vardır. EDS sistemleri ise şu şekilde çalışır:

EDS Sistemi nedir? Nasıl çalışır? | Parcacix Blog
EDS Sistemi nedir? Nasıl çalışır? | Parcacix Blog



EDS Sistemi nedir? Nasıl çalışır?

   EDS sisteminin açılımı “Elektronik Denetleme Sistemi”dir. İlk olarak 2015-2016 yıllarında kullanılmaya başlanan, 2017 ve 2018 yıllarında yaygınlaşmaya başlayan EDS sistemi, 2019 yılı için birçok şehirler arası yolda uygulanıyor. EDS sistemi başlamazdan 1-2 km önce sürücüler uyarı levhaları ile uyarılır. Bu levhalar; EDS sistemi uygulamasının olduğunu, hız sınırının kaç km olduğunu ve EDS sisteminin kaç km sonra başlayacağı hakkında bilgilendirir. EDS sistemi genel itibariyle hız koridoru şeklinde işlev görür. Başlangıç ve bitiş noktası arasında ölçüm yapan kameralar, ortalama hızınızı hesaplar ve sisteme bildirir. Hız sınırını aşmışsanız ikametgah adresinize PTT yoluyla ceza gelir. Bu cezayı 15 gün içerisinde öderseniz, ceza bedelinin %25’i oranında indirim yapılır. 




Hız sınırları 2019 | %10 opsiyon

   Hız sınırları aracın türüne ve yolun türevine göre değişiklik göstermektedir. Otomobil, minibüs, otobüs, kamyon, kamyonet, tır, traktör, motosiklet için hız sınırları farklıdır. Bu araçların seyretmiş olduğu şehir içi, şehirler arası yollar, bölünmüş yollar ve otobanlarda hız sınırları farklılık gösterir. Bu yolları ayırt etmesi kolay olmayacaktır, fakat yolların sağ tarafında uyarı levhaları bulunmaktadır. Bu levhalar sayesinde gitmeniz gereken hızı öğrenebilirsiniz. Bu hız sınırlarının %10 opsiyonu vardır. %10 opsiyon tüm araçlar için ve tüm hız sınırlamalarında geçerlidir. Örnek; bir otomobil olarak otobanda seyrediyorsunuz. Hız sınırı 120 km’dir. Bu hız sınırının %10 opsiyonu vardır. Bu da demek oluyor ki burada 132 km hıza kadar cezalandırılmazsınız. 133 km hızla radara girdiğiniz an ceza yazılır. Bu opsiyon birçok vatandaşımız tarafından bilinmemektedir. Otoyol çeşitleri şu şekildedir:

Otoyol çeşitleri

Şehir içi yollar: Yerleşim yerinin içinde bulunan yollardır. En düşük hız sınırı bu yollarda uygulanır. Şerit sayısı değişir.

Şehirler arası yollar: Yerleşim yerinin dışında kalan yollardır. Çift yönlü trafik akışı vardır ve tek yön için 1-2 şeritlidir.

Bölünmüş yollar: Bu yollar yerleşim yerinin uzağındadır ve tek yönlü trafik akışı vardır. Genellikle 3 şeritli olurlar. 

Otoban: Otobanlar şehrin tamamen dışındadır ve çelik bariyerler ile kapatılmış yollardır. Otobanlar en az 4 şeritli olurlar. Hız sınırı en yüksek olan otoyollardır. 




Otomobil hız sınırları 2019

Şehir içi yollar: Otomobillerin şehir içi yollar için hız sınırı 50 km‘dir. Yüzde %10 opsiyonu ile birlikte çıkabileceği en yüksek hız 55 km‘dir. 56 km hızla radara giren otomobil cezalandırılır. 

Şehirler arası yollar: Otomobil için şehirler arası yollar hız sınırı 90 km‘dir. Yüzde %10 opsiyon eklenirse bu sınır 99 km‘dir. 100 km hız ile radara giren otomobile ceza yazılır.

Bölünmüş yollar: Otomobiller için gidiş ve geliş yönlerinin tamamen ayrılmış olduğu, genellikle 3 şeritli, bölünmüş yollar da hız sınırı 110 km‘dir. %10 opsiyon uygulandığında bu sınır 121 km olur. 122 km ile radara giren otomobile ceza yazılır.

Otoban: Otoban otoyolunda hız sınırı en yüksek seviyededir. Otomobil için 120 km hız sınırı belirlenmiştir. %10 opsiyon ile bu sınır 132 km hıza kadar çıkar. 133 km hız ile radara giren otomobil cezai müeyyideye tabi tutulur. 




Minibüs hız sınırları 2019

Şehir içi yollar: Minibüslerin şehir içi yollar için hız sınırı 50 km‘dir. Yüzde %10 opsiyonu ile birlikte çıkabileceği en yüksek hız 55 km‘dir. 56 km hızla radara giren minibüs para cezasına çarptırılır.

Şehirler arası yollar: Minibüs için şehirler arası yollar hız sınırı 80 km‘dir. Yüzde %10 opsiyon eklenirse bu sınır 88 km‘dir. 89 km hız ile radara giren minibüse ceza yazılır.

Bölünmüş yollar: Araçlar için gidiş ve geliş yönlerinin tamamen ayrılmış olduğu, genellikle 3 şeritli, bölünmüş yollar da minibüsler için hız sınırı 90 km‘dir. %10 opsiyon uygulandığında bu sınır 99 km olur. 100 km ile radara giren minibüse ceza yazılır.

Otoban: Otoban otoyolunda hız sınırı en yüksek seviyededir. Minibüs için 100 km hız sınırı belirlenmiştir. %10 opsiyon ile bu sınır 110 km hıza kadar çıkar. 111 km hız ile radara giren minibüs para cezası ile cezalandırılır.




Otobüs hız sınırları 2019

Şehir içi yollar: Otobüslerin şehir içi yollar için hız sınırı 50 km‘dir. Yüzde %10 opsiyonu ile birlikte çıkabileceği en yüksek hız 55 km‘dir. 56 km hızla radara giren otobüse para cezası yazılır.

Şehirler arası yollar: Otobüs için şehirler arası yollar hız sınırı 80 km‘dir. Yüzde %10 opsiyon eklenirse bu sınır 88 km‘dir. 89 km hız ile radara giren otobüse ceza yazılır.

Bölünmüş yollar: Araçlar için gidiş ve geliş yönlerinin tamamen ayrılmış olduğu, genellikle 3 şeritli, bölünmüş yollar da otobüsler için hız sınırı 90 km‘dir. %10 opsiyon uygulandığında bu sınır 99 km olur. 100 km ile radara giren otobüse ceza yazılır.

Otoban: Otoban otoyolunda hız sınırı en yüksek seviyededir. Otobüs için 100 km hız sınırı belirlenmiştir. %10 opsiyon ile bu sınır 110 km hıza kadar çıkar. 111 km hız ile radara giren otobüs para cezası ile cezalandırılır.




Kamyonet hız sınırları 2019 | Tek kapılı ticari araç hız sınırları 2019

Şehir içi yollar: Kamyonet veya ruhsatta kamyonet olarak geçen tek kapılı ticari araçların şehir içi yollar için hız sınırı 50 km‘dir. Yüzde %10 opsiyonu ile birlikte çıkabileceği en yüksek hız 55 km‘dir. 56 km hızla radara giren kamyonete para cezası yazılır.

Şehirler arası yollar: Kamyonet için şehirler arası yollar hız sınırı 80 km‘dir. Yüzde %10 opsiyon eklenirse bu sınır 88 km‘dir. 89 km hız ile radara giren kamyonete ceza yazılır.

Bölünmüş yollar: Araçlar için gidiş ve geliş yönlerinin tamamen ayrılmış olduğu, genellikle 3 şeritli, bölünmüş yollar da kamyonetler için hız sınırı 85 km‘dir. %10 opsiyon uygulandığında bu sınır 93 km olur. 94 km ile radara giren kamyonete ceza yazılır.

Otoban: Otoban otoyolunda hız sınırı en yüksek seviyededir. Kamyonet için otoban da 95 km hız sınırı belirlenmiştir. %10 opsiyon ile bu sınır 104 km hıza kadar çıkar. 105 km hız ile radara giren kamyonete para cezası yazılır.




Kamyon hız sınırları 2019 | Tır hız sınırları 2019

Şehir içi yollar: Kamyon ve tır araçlarının şehir içi yollar için hız sınırı 50 km‘dir. Yüzde %10 opsiyonu ile birlikte çıkabileceği en yüksek hız 55 km‘dir. 56 km hızla radara giren kamyonete para cezası yazılır.

Şehirler arası yollar: Kamyon ve tırlar için şehirler arası yollar hız sınırı 80 km‘dir. Yüzde %10 opsiyon eklenirse bu sınır 88 km‘dir. 89 km hız ile radara giren kamyon ve tıra ceza yazılır.

Bölünmüş yollar: Araçlar için gidiş ve geliş yönlerinin tamamen ayrılmış olduğu, genellikle 3 şeritli, bölünmüş yollar da kamyon ve tırlar için hız sınırı 85 km‘dir. %10 opsiyon uygulandığında bu sınır 93 km olur. 94 km ile radara giren araçlara ceza yazılır.

Otoban: Otoban otoyolunda hız sınırı en yüksek seviyededir. Kamyon ve tır için otoban da 90 km hız sınırı belirlenmiştir. %10 opsiyon ile bu sınır 99 km hıza kadar çıkabilir. 100 km hız ile radara giren kamyon ve tır araçlarına para cezası yazılır.




Motosiklet hız sınırları 2019

Şehir içi yollar: Motosiklet için şehir içi yollarda hız sınırı 50 km‘dir. Yüzde %10 opsiyonu ile birlikte çıkabileceği en yüksek hız 55 km‘dir. 56 km hızla radara giren kamyonete para cezası yazılır.

Şehirler arası yollar: Motosikletler için şehirler arası yollar hız sınırı 80 km‘dir. Yüzde %10 opsiyon eklenirse bu sınır 88 km‘dir. 89 km hız ile radara giren motosiklete ceza yazılır.

Bölünmüş yollar: Araçlar için gidiş ve geliş yönlerinin tamamen ayrılmış olduğu, genellikle 3 şeritli, bölünmüş yollar da motosikletler için hız sınırı 90 km‘dir. %10 opsiyon uygulandığında bu sınır 99 km olur. 100 km ile radara giren motosikletlere ceza yazılır.

Otoban: Otoban otoyolunda motosiklet için hız sınırı en yüksek seviyededir. Motosiklet için 100 km hız sınırı belirlenmiştir. %10 hız opsiyonu ile bu sınır 110 km hıza kadar çıkabilir. 111 km hız ile radara giren motosikletlere para cezası yazılır. Trafik ceza opsiyonu tüm araçlarda olduğu gibi motosiklet için de %10 oranında uygulanır.




Radar Cezaları 2019 | Radar Cezası 2019

   Radar cezaları 2019 yılı için şu şekilde belirlenmiştir: %10 ila %30 oranı arasında; %30 ila %50 oranı arasında ve son olarak henüz yönetmeliğe yeni eklenen %50’nin üzerinde hız sınırını aşmanın cezası. Bu hız sınırı oranlarını aşan sürücülere yazılacak radar cezaları ise şu şekilde belirlenmiş durumda:

Hız sınırını %10 oranından fazla aşmayan sürücülere para cezası kesilmez.

Hız sınırını %10 dan fazla, %30 oranından az aşan sürücülere 235 ₺ para cezası kesilir.

Hız sınırını %30 dan fazla, %50 oranından az aşan sürücülere 488 ₺ para cezası uygulanır.

Hız sınırını %50‘nin üzerinde aşan sürücülere 1.012 ₺ para cezasına çarptırılır.



Radar cezası kaç güne gelir?

   Hız sınırı ihlali yapmış olan ve bu ihlali tespit edilmiş olan sürücülere radar cezası ortalama 2 hafta içerisinde gönderilir. Radar cezası en fazla kaç güne gönderilir? 3 hafta. Radar cezasına itiraz hakkınız bulunmaktadır, fakat bu çok işe yarayan bir durum değildir; keza itirazın yapılabilmesi için bile cezanın öncelik olarak ödenmesi şart koşulmakta. Cezayı ödeyip, daha sonra itiraz da bulunabiliyorsunuz.



Radar cezası itirazı nereye yapılır?

   Radar cezası ile cezalandırılmış olan sürücülerin cezaya itiraz edeceği merci Sulh Ceza Mahkemesi’dir. Şehrinizde bulunan bu merciye öncelik olarak radar cezasını ödeyip, daha sonra itiraz da bulunabilirsiniz.



Radar cezası itirazı için gerekli belgeler nelerdir?

   Radar cezasına çarptırılan sürücülerin, radar cezaları itirazı için Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurması gerekir. Başvurunun yapılması için gerekli olan evraklar ise: Dava dilekçesi, Trafik idari para cezası tutanağının fotokopisi, Tebligat fotokopisi, Ruhsat, Kimlik ve Ehliyet fotokopisi. Bu evraklar ile birlikte cezaya itiraz edebilirsiniz. 



Radar cezası itirazı nasıl sonuçlanıyor?

   Radar cezaları itirazının sonuçları sürücüyü çok mutlu edecek cinsten olmuyor, keza her 10 radar cezası itirazının en az 9’u red ile sonuçlanıyor. O kalan bir kişi ben olabilirim düşüncesinde iseniz, çelik gibi sinirleriniz ve bunlarla uğraşacak boş vaktiniz varsa itiraz etmemeniz için hiçbir sebep bulunmuyor. 



Radar cezası internet üzerinden ödeme nereden yapılıyor?

   Radar cezaları ödemesi Gelir İdaresi Başkanlığı’na yapılmakta. Bu ödemenin yapılacağı yer ise e-devlet, yani www.turkiye.gov.tr adresi. İnternetten radar cezası ödemek için buradan giriş yapabilirsiniz.







Radar cezaları popüler sorgular:

  • radar cezaları 2019
  • radar ceza oranları 2019
  • radar para cezaları 2019
  • 2019 radar cezaları
  • 2019 radar para cezaları
  • radar cezası ne kadar 2018
  • radar cezası ne kadar 2019
  • radar cezası ne kadar 2020
  • radar cezası sorgulama
  • radar cezası itiraz
  • radar cezası kaç güne gelir
  • radar cezası ödeme
  • radar cezası nereye ödenir
  • radar cezaları ne kadar
  • radar cezaları ne kadar 2018
  • radar cezaları ne kadar 2019
  • radar cezaları ne kadar 2020
  • radar cezaları nereye ödeniyor
  • internetten radar cezası ödeme
  • online radar cezası öde
  • online radar cezası ödeme
  • e devlet radar cezası ödeme
  • e devlet radar cezaları 
  • trafik cezası ödeme
  • internetten trafik cezası ödeme
  • online trafik cezası ödeme
  • radar cezası nereye ödenecek
  • radar cezası ne zaman gelir
  • radar cezası nereden gelir
  • radar cezası nasıl gelir
  • radar cezası hangi postayla gelir
  • radar cezası hız limitleri
  • radar cezası hız sınırları
  • araba hız sınırları
  • otomobil hız sınırları
  • motosiklet hız sınırları
  • kamyon hız sınırları
  • iki şeritli yol kamyon hız sınırları
  • üç şeritli yol kamyon hız sınırları
  • bölünmüş yol kamyon hız sınırları
  • otoban kamyon hız sınırları
  • tır hız sınırları
  • kamyon şehir içi hız sınırı
  • otomobil şehir içi hız sınırı
  • tır şehir içi hız sınırı
  • motosiklet şehir içi hız sınırı
  • minibüs hız sınırıları
  • minibüs şehir içi hız sınırı
  • minibüs şehir dışı hız sınırı
  • minibüs otoban hız sınırı
  • minibüs bölünmüş yol hız sınırı
  • hız sınırları miktarı ne kadar
  • kaç km ceza yazılır
  • ceza kaç km de yazılır
  • otomobil markaları 
  • otomobil modelleri
  • otomobil modeline göre radar cezası
  • otomobil markasına göre radar cezası
  • radar cezası itiraz nasıl sonuçlanır
  • trafik cezası itiraz nasıl sonuçlanıyor
  • trafik cezası itiraz forum
  • radar cezası itiraz forum
  • radar cezaları ne kadardır
  • radar cezaları miktarı nedir
  • radar cezaları kime yazılır
  • radar cezaları ruhsat sahibi
  • radar cezası ruhsat sahibi değilse
  • ehliyetsiz araç kullanma
  • kırmızı ışıkta geçme
  • alkollü araç kullanma
  • uyuşturucu alarak araç kullanma
  • uyuşturucu çevirmede belli oluyor mu
  • kamyonet hız sınırları
  • kamyonet şehir içi hız sınırı
  • kamyonet şehir dışı hız sınırı
  • kamyonet bölünmüş yol hız sınırı
  • kamyonet otoban hız sınırı
  • araç hız sınırları
  • araçların hız sınırları
  • araç trafik cezaları
  • araç radar cezaları
  • parcacix radar cezaları
  • radar cezaları parcacix

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.