Yazın antifiriz kullanılır mı? Antifiriz kullanımı yaz kış farkı3 dakika içerisinde okuyabileceğiniz bir yazıdır.

Yazın antifiriz kullanılır mı? Antifiriz kullanımı yaz kış farkı | Parcacix Blog
Yazın antifiriz kullanılır mı? Antifiriz kullanımı yaz kış farkı | Parcacix Blog

Yazın antifiriz kullanılır mı?

   Antifiriz kış mevsiminde, sıfır ve eksi derecelerde, motoru ısıtan suyun donmasına engel olmak amacıyla, radyatör suyuna ilave edilerek kullanılan kimyasal maddedir. Genel itibariyle antifriz; otomobil, kamyon, otobüs vb. büyük motor bloğuna sahip olan araçlarda kullanılır. Motosikletler için kullanılan antifirizler ise bu gruptan ayrılır. Antifriz, radyatörü ve soğutma sistemini pas ve kireçlenmeden korumak amacıyla da kullanılmaktadır. Bu amaca hizmet eden nedenden ötürü, yazın antifiriz kullanılması için bir sakınca yoktur, hatta kireç, pas gibi tortulardan motoru korumak amacıyla kullanılması doğrudur. Antifirizin ana maddesi alkoldür. Alkolün rengi olmamasına karşın antifirizin neden rengi var sorusu akıllara gelebilir. Antifirizi renklendirmek; üreticilerin, kalite farklılığını, antifirizin konulacağı aracın çeşidini vb. durumları ayırt etmek amacıyla yapmış olduğu bir uygulamadır. Antifriz rengine göre; yaz ve kış mevsimleri ayrımı yapılamaz. Antifirizlerin bütün renkleri, tüm mevsimler de kullanılabilir.




Yazın antifiriz kullanımının kıştan farkı ne olmalıdır?

   Kış aylarında kullanılan antifiriz oranı, yaz aylarında kullanılan antifiriz oranından fazla olmalıdır. Havalar soğudukça motor suyunun donma olasılığı da doğal olarak artar. Suyun donma derecesi sıfırdır. Antifiriz bu donma derecesini düşürür. Sadece saf su ile dolu olan bir radyatör suyu sıfır derecede donacakken, yarısı saf su ve yarısı antifiriz olan bir radyatör suyu ise -13 dereceye kadar donmaya karşı dayanacaktır. Bu sebepten ötürü kışın antifiriz oranının yüksek tutulması mantıklı; yazın ise çok fazla antifiriz konması mantıksızdır. Antifiriz oranlarına göre suyun donma dereceleri vardır. Bu liste şu şekildedir:

%0 Antifiriz, %100 Su durumunda: Aracınız, soğuklara karşı çok dayanıksız demektir. 0 derecenin altında motor suyu donacaktır.

%10 Antifiriz, %90 Su durumunda: Aracınız, çok soğuk bir şehirdeyseniz dayanıksız demektir. Motor suyu -2 derecede donacaktır.

%25 Antifiriz, %75 Su durumunda: Radyatörün çeyreği antifiriz ile dolu demektir. Motor suyu -5 derecede donacaktır.

%50 Antifiriz, %50 Su durumunda: Yarı yarıya durumunda aracınız korunaklı olur. Motor suyu -13 derecede donacaktır.

%75 Antifiriz, %25 Su durumunda: Radyatörün 4/3’ü antifiriz kaplı ve soğuğa karşı zırhlı demektir. Motor suyu -24 derecede donar.

%90 Antifiriz, %10 Su durumunda: Olması gereken ideal oran budur. Bu oranda motor suyu -35 dereceye kadar dayanır.




Şu soruları ve konu başlıklarını merak ediyorsanız:

Antifiriz nedir, Antifiriz nasıl konulur?, Antifiriz koyulurken izlenecek yollar, Antifiriz olmazsa ne olur?, Antifiriz ne işe yarar?, Antifiriz oranı nasıl kontrol edilir?, Antifiriz fiyatları, Antifirizin fiyatları ne kadar?, Antifiriz ömrü, Antifiriz ne kadar zamanda değiştirilmelidir?, Antifirizin ömrü ne kadar?, Antifiriz çeşitleri, Antifiriz çeşitleri nelerdir?, Antifiriz renkleri, Antifirizin zararları nelerdir?

BURADAN YAZININ GENELİNİ OKUYABİLİRSİNİZ.








Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.