Antifiriz nedir? | Nasıl konulur? | Olmazsa ne olur? | Ne işe yarar?14 dakika içerisinde okuyabileceğiniz bir yazıdır.

Antifiriz nedir? | Nasıl konulur? | Olmazsa ne olur? | Ne işe yarar? | Parcacix Blog
Antifiriz nedir? | Nasıl konulur? | Olmazsa ne olur? | Ne işe yarar? | Parcacix Blog




Antifiriz nedir?

   Antifiriz; özellikle kış mevsiminde, sıfır ve eksi derecelerde, motoru ısıtan suyun donmasına engel olmak amacıyla, radyatör suyuna ilave edilerek kullanılan kimyasal maddedir. Genel itibariyle antifriz; otomobil, kamyon, otobüs vb. büyük motor bloğuna sahip olan araçlarda kullanılır. Motosikletler için kullanılan antifirizler genel itibariyle bu gruptan ayrılır. Antifriz, radyatörü ve soğutma sistemini pas ve kireçlenmeden korumak amacıyla da kullanılmaktadır. Antifirizin ana maddesi alkoldür. Alkolün rengi olmamasına karşın antifirizin neden rengi var sorusu akıllara gelebilir. Antifirizi renklendirmek; üreticilerin, kalite farklılığını, antifirizin konulacağı aracın çeşidini vb. durumları ayırt etmek amacıyla yapmış olduğu bir uygulamadır. 




Antifiriz nasıl konulur?

   Öncelikle, antifriz eklenecek aracın motorunun mutlaka soğuk olduğundan emin olunmalıdır. Sıcak motora antifiriz eklemek çok akıl kârı bir iş değildir, şayet böyle bir şey yapmanız durumunda aracın motor bloğunun çatlamasına varana dek büyük sorunlar meydana gelebilir. Antifirizin, araç motorunu çalıştırmadan konulması gerekmektedir. Stop durumunda ve soğuk durumda olan aracımıza antifriz eklemek için yapılması gerekenler şu şekilde;

Antifiriz koyulurken izlenecek yollar

  1. Aracınızın kaputunu açın ve radyatörün tahliye kapağını bulun. Konumu, radyatörün en alt kısmında olacaktır.
  2. Radyatör tahliye kapağını açın ve radyatörde ki tüm suyu tahliye edin. (Her seferinde motora su eklemesi yaptığınız yedek su deposunun suyu da muhtemelen tahliye olacaktır. Olmazsa yedek su deposuna giren hortumun kelepçesini sökün ve orada ki suyu da tahliye edin.)
  3. Radyatör tahliye kapağının biraz üzerinde olması muhtemel olan, motor bloğu ile radyatör arasındaki bağı sağlayan hortumun kelepçelerini gevşetin, hortumun radyatör ile arasındaki bağı kesin, böylelikle motor bloğunda ki eski su da tahliye edilmiş olsun.
  4. Radyatörde ki, motor bloğunda ki, yedek su deposunda ki tüm suyun tahliyesi gerçekleştikten sonra, tahliye kapaklarını kapatın. Çıkarmış olduğunuz hortumları sıkıca bağlayın ve kelepçelerini son raddeye kadar sıkın. 
  5. Antifirizi, daha önceleri motora her seferinde su eklediğiniz yer olan yedek su deposundan dökmeye başlayın. Marka ve modele göre değişkenlik gösterse de bir radyatörün, motor bloğuna çekeceği su ve yedek su deposu da hesaba katılırsa ortalama 6-8 litre sıvı alması muhtemeldir. Tamamını antifriz de dökebilirsiniz, yarı yarıya su ve antifriz karışımı da yapabilirsiniz. Yüzdesel olarak farklılık da gösterebilir. Aracı kullandığınız bölge ve soğukluğa göre oranlama yapabilirsiniz. Türkiye şartlarında yarı antifriz yarı su kullanmanızda bir sakınca yoktur. Erzurum, kars gibi çok soğuk memleketlerde %70 antifriz koymak mantıklı olacaktır. Garanticiyim, derseniz hepsini antifriz koymakta bir sakınca yoktur, fakat çok az da olsa su eklemeniz(yarım litre) motor için sağlıklı olacaktır.
  6. Antifirizi yedek su deposundan yavaş yavaş dökün. Yedek su deposundan dökülen, oranına kendinizin karar vereceği su ve antifriz karışımı, radyatörü ve motor bloğunu doldurana kadar ekleme yapın.
  7. Yedek su deposu ağzına kadar dolduktan sonra aracınızı çalıştırın. Yedek su deposunun kapağı açık kalsın. İlk başta motor bloğuna sıvıyı çekmeye çalışacağından ötürü aracınızın zor çalışması doğaldır. Telaşa kapılacak bir durum değildir.
  8. Aracınızı çalıştırdıktan sonra yedek su deposunda eksilme göreceksiniz. Eksilme bitene dek antifriz eklemeye devam edin. 
  9. Yedek su deposunda antifirin eksilmediği ana kadar eklemeye devam edin ve bu safhadan sonra radyatör hava alma vidasını bulun.
  10. En son olarak radyatörde hava olma ihtimaline karşın, radyatörün hava alma vidası olacaktır. BMW gibi markalarda genelde yedek su deposunun, su konulacağı yerin hemen dibine konulur. Bu vidayı çözün. Vidayı çözmenize müteakip, radyatörün içindeki hava tahliye olur ve yedek su deposundan sıvı çekilmeye devam eder. Sıvı çekildikçe antifriz eklemeye devam edin. En son, artık radyatörün haznesinde hiç yer kalmayınca, bu hava vidasından antifriz atmaya başlayacaktır. Bu raddede radyatör tamamen doldurulmuş demektir. 
  11. Radyatör tamamen doldurulduktan sonra, yedek su deposunun kapağı ve hava alma vidası sıkıca kapatılır. Kimi otomobillerde bu hava alma vidası bulunmaz. Kimisinde otomatik olarak hava tahliyesi gerçekleşir. Aracınızın marka ve modeline göre bilgi almak için yorumlar kısmını kullanabilirsiniz. 




Antifiriz olmazsa ne olur?

Antifiriz olmazsa ne olur? | Parcacix Blog
Antifiriz olmazsa ne olur? | Parcacix Blog

   Antifriz, özellikle otomobil motorları için olmazsa olmaz bir kimyasaldır. Antifiriz konulmazsa ne olur, sorusuna gelmeden evvel motorun çalışma prensiplerine değinmek gerekiyor. Araç motoru; çalışması ve çalışır durumda iken yeterli derecede soğuması için suya ihtiyaç duyuyor. Motor bloğunun soğutulması için kullanılan bu soğutma suyu, radyatörde hazır olarak bekletiliyor ve sürekli olarak devir daim durumunda. Devir daim ile birlikte motor soğutuluyor. Bildiğiniz üzere suyun donma derecesi sıfırdır. Hava sıfırın altında örn: -5 gibi bir derecedeyse bu motor suyu donuyor. Motor suyunun donmasıyla, araç motoru çalışamaz durumda oluyor. Çalışsa bile motor, soğuması için gerekli olan suyu alamadığı için blok çatlatabiliyor. Antifriz olmazsa aracınızın motor suyu donabilir. Motor suyu donarsa, aracınızın motorunu yenilemek zorunda kalabilirsiniz. Bu da 2019 Türkiyesi şartlarında en az 5-6 bin liraya mâl olacağına delalet. Böyle bir durumda aracın rektifiye, honlama, revizyon gibi işlemlere ihtiyacı olacak demektir. Motor içinin, radyatörün ve bunları birbirine bağlayan parçaların paslanması, kireçlenmesi vb. de cabası…




Antifiriz ne işe yarar?

   Antifirizin ana maddesi alkoldür. Kötü hava şartlarında, eksi derecelerde, araç motor suyunuzun donmasına engel olur. Kireç, paslanma gibi sorunların önüne geçer. Suyun sıfırın altında eksi derecede donduğunu biliyoruz. Bu yüzden motor suyuna antifiriz eklememiz gerekiyor. Ne kadar antifiriz, o kadar eksi derecede donma. Tüm radyatörü antifriz ile doldurmak mecburiyetinde değiliz. Bulunduğumuz şehrin ortalama hava koşullarına göre buna karar vermemiz gerekiyor. Peki, motora hangi oranda antifiriz koymamız gerekiyor? Bu sorunun cevabı şu şekilde; motor suyunun donma riskine karşın antifiriz koyma oranları:

%0 Antifiriz, %100 Su durumunda: Aracınız, soğuklara karşı çok dayanıksız demektir. 0 derecenin altında motor suyu donacaktır.

%10 Antifiriz, %90 Su durumunda: Aracınız, çok soğuk bir şehirdeyseniz dayanıksız demektir. Motor suyu -2 derecede donacaktır.

%25 Antifiriz, %75 Su durumunda: Radyatörün çeyreği antifiriz ile dolu demektir. Motor suyu -5 derecede donacaktır.

%50 Antifiriz, %50 Su durumunda: Yarı yarıya durumunda aracınız korunaklı olur. Motor suyu -13 derecede donacaktır.

%75 Antifiriz, %25 Su durumunda: Radyatörün 4/3’ü antifiriz kaplı ve soğuğa karşı zırhlı demektir. Motor suyu -24 derecede donar.

%90 Antifiriz, %10 Su durumunda: Olması gereken ideal oran budur. Bu oranda motor suyu -35 dereceye kadar dayanır.

%100 Antifiriz, %0 Su durumunda: Motorunuzun tamamen korunaklı durumda olduğuna işarettir. Radyatör tamamen antifriz ile kaplıdır. Çok tavsiye edilen bir durum değildir. Az da olsa radyatörün içerisinde su bulundurmak gerekir. İdeal oran %90 antifriz olanıdır. %100 antifiriz durumunda motor suyu -40 derecelere kadar donmaz. 




Antifiriz oranı nasıl kontrol edilir?

   Otomobilinizin motor suyunun, korunması için radyatörde muhafaza edilen suyun miktarında yüzde kaç oranında antifiriz bulunduğunu öğrenmek için bomemetre isimli ölçüm cihazı kullanılır. Bomemetre isimli ölçüm cihazının, ölçümü yapan uzantısı motor suyunun içine konulur. Bir müddet sonra cihaz, motor suyunuzun içinde ne oranda antifriz olduğunu bildirir. Bu cihaz genel itibariyle hemen hemen tüm yetkili ve özel servislerde bulunur. İnternet üzerinden 100 lira gibi bir bedel ile satın alma imkanınız da bulunmakta. Yetkili ve özel servislerde, cüzzi bir miktara motor suyunuzun içinde ne kadar antifiriz olduğunu öğrenebilirsiniz. Peki, antifirizin fiyatı ne kadardır?




Antifirizin fiyatı ne kadar? | Antifiriz fiyat

   Bir otomobilin marka ve modeline göre fiyat aralığının çok geniş bir skalaya sahip olması gibi; antifirizin de kalitesine, marka ve çeşidine göre oldukça geniş bir fiyat aralığı var. Peki, en ucuz antifiriz nereden alınır? Bu sorunun cevabı özellikle sonbahar veya kışın başlarında iseniz Bim ve A101 marketleri. Bim ve A101 marketler de antifiriz satılmakta. Bu marketlerde, 2018-2019 için antifiriz litre fiyatı 5-10 liradan başlıyor. Fiyat yelpazesinde, bu marketlerin hemen ardından PO(Petrol Ofisi) gibi marketlerin kendi üretmiş olduğu antifiriz markaları geliyor. PO gibi petrollerde bulabileceğiniz bu antifirizin litre fiyatı 10-15 lira seviyesinde. Bunların üzerinde ise Castrol, Mobil gibi bu işin piri olan üreticilerin ürünleri geliyor. Bu ürünlerin litre fiyatı 20-40 lira seviyesinde değişiyor. En tepede Petronas, Motul vb. ürünler yer alıyor ki bu ürünler performans açısından en iyi özellikte antifirizi üretiyor. Litre fiyatı 40-60 lira arasında değişiyor. Antifiriz fiyatları günümüz Türkiyesinde bu şekilde. 




Antifiriz ne kadar zamanda değiştirilmelidir? | Antifirizin ömrü ne kadar?

   Antifiriz üreticileri, ürünleri için ortalama 5 yıl raf ömrü biçmektedir. Antifirizin, araç motor suyuna eklenmesinin ardından ömrü ortalama 2 yıldır. Yine de araç antifriz oranların kontrolü, eski antifrizin, radyatörün temizlenmesi ile birlikte yenisi ile değiştirilmesi her yıl yapılsa iyi olur. Her yıl denmesinin birkaç amacı bulunmakta. Bunlardan en önemlisi, aracınızın özellikle kış aylarında su ve antifirizi halk dilinde yakıyor olmasıdır. Araç motorunuzdaki contalardan ötürü, antifriz ve su karışımı, egzos yoluyla bir miktar da olsa tahliye edilebilir. Bu yakma oranı yüksekse zamanla antifriz oranı çok az bir seviyeye inebilir. Bir diğer önemli sebebi ise araç radyatörünün, motor bloğunun paslanması ve kireçlenmesi olasılığıdır. Her yıl kontrol ve değişim sayesinde motor ömrü, yani teşbihte hata yoksa kadranda yazan km bir o kadar artar. 




Antifiriz çeşitleri nelerdir? | Antifiriz renklerinin anlamları | Parcacix Blog
Antifiriz çeşitleri nelerdir? | Antifiriz renklerinin anlamları | Parcacix Blog



Antifiriz çeşitleri nelerdir? | Antifiriz renklerinin anlamları

   Yukarıda birçok yerde bahsettiğimiz üzere antifirizin ana maddesi alkoldür. Alkolün rengi yoktur, keza bilindiği gibi saydamdır. Üreticiler, antifirizin kalitesini, kullanılacağı yeri vb. durumları ayırt etmek, fiyat skalasını belirlemek amacıyla antifirizi katkı maddesi yardımıyla renklendirmişlerdir. Genel itibariyle bakacak olduğumuzda bir sınırlandırma yapmak çokta doğru değil, zira her ne kadar üreticilerin para kazanma politikası olsa da genel itibariyle tüm antifirizler, tüm otomobillere oluyor. Peki, antifiriz renkleri ne anlama geliyor? Hangi renk antifirizi kullanmam gerekiyor? Gibi sorular kafaları karıştırıyor. Bu antifiriz renklerinin nerelerde kullanıldığına, ne içerdiklerine ve kalitelerine dair bir derlememiz bulunmakta. Buna göre antifiriz renkleri şu şekilde:




Açık yeşil Antifiriz | Genellikle açık ve parlak yeşil renge sahip antifirizler

   Bu antifirizler inorganiktir, yani organik antifirizler değillerdir. Fosfat yani demir, silikat yani silikon koruyucu kimyasallar içermektedir. İçeriğinden ötürü motor içerisinde kireçlenmeyi ve donmayı en iyi önleyen antifiriz tipi denilebilir, fakat organik antifirizler gibi uzun süreli korumaya sahip değillerdir. Organikten daha iyi korur, fakat daha kısa zaman zarfında değiştirilmelidir. Ortalama ömrü 40-60 bin km düzeyindedir.




Koyu yeşil, Turuncu, Pembe Antifiriz | Genellikle koyu çam yeşili rengine sahip antifirizler

   Bu antifriz tipi organiktir. İnorganik antifirizlerin aksine, demir ve silikon koruyucu içermez. Bu kimyasalların yerine organik bazlı asitler içermektedir. Organik antifirizler, organik olmayan antifirizler kadar güçlü motor korumasına sahip değillerdir. Organik asitlerden meydana gelen bir bileşik olduğu için ömrü uzundur. Onu bir sefer koyduğunuzda, tabiri caizse bir daha antifirizle alakadar olmanızı gerektirecek bir durum yoktur. Organik antifirizler 200-250 bin km arasında bir ömre sahiptir.




Sarı Antifiriz | Genellikle açık turuncuya çalan sarı renge sahip antifirizler

   Bu antifriz tipleri literatürde Hibrit Organik olarak geçer, yani karma. Bu tip antifirizler; organik ve organik olmayan antifirizlerin karışımından meydana gelir. Turuncuya çalan sarı veya hafif pembeye çalan sarı renkte olurlar. Nitritli antifirizler kadar pahalı olmasa da, organik ve inorganik antifriz tiplerine nazaran daha pahalıdır. Bu antifirizler de, aynı organik antifirizler gibi 200-250 bin km arasında bir ömre sahiptir.




Kırmızı Antifiriz | Genellikle kırmızı tonları veya çok koyu renkte pembe renge sahip antifirizler

   Bu antifriz tipinin adı Nitritli Organik Antifirizdir. Organik antifirize nitrit eklenmesiyle meydana gelen bir türdür. Nitrit haricinde molibden, sinat gibi maddelerin bir araya gelmesiyle oluşur. Bu antifriz tipi genellikle kamyon, otobüs, iş makinesi gibi büyük araçlar için kullanılır. Otomobillerde de jip, suv, kamyonet gibi büyük motorlu ve ağır araçlarda kullanılması uygundur. Kırmızı renge sahip olan nitritli antifirizin litre fiyatı neredeyse diğerlerinin iki katı kadardır. Otomobiller için ortalama 500-600 bin km kadar çok yüksek bir ömre sahiptir. 




Antifirizin zararları nelerdir?

   Aracınıza çok uzun bir zamandır antifriz eklemeden bindiyseniz, (örn: 2-3 sene boyunca) %100 oranında antifiriz eklenmesiyle birlikte motor bloğunda çatlamalar, antifirizi taşıyan ve devir daim elemanlarının bütünü mahiyetine alabileceğimiz sistem hortumlarında yarılmalar meydana gelebilir. Uzun zaman antifirizsiz binilen araca %100 oranında eklenti yapmak çok doğru olmayacaktır. İlk başlarda %25’i geçmeyecek şekilde eklemeler yapılmalı, araç bir müddet alıştıktan sonra bu oran %50 gibi arttırılmalıdır. Son radde de bulunduğunuz şehrin hava muhalefetine göre antifriz orantısı uygulayabilirsiniz. 

   Araç motorunun sıcak olduğu, hararet göstergesinin 40-50 dereceyi aştığı durumlarda araca antifriz eklentisi yapmak bir faciaya neden olabilir. Antifriz eklentisi mutlaka soğuk motora yapılmalıdır. Sıcak motora uygulanması durumunda motor bloğunun çatlaması yüksek ihtimaldir. Bu durumla karşılaşmamak için antifirizi mutlaka motor soğukken dökmeliyiz. 




Popüler sorgular

  • Antifriz nedir?
  • Antifriz nasıl konulur?
  • Antifriz nasıl koyulur?
  • Arabaya antifriz koymak 
  • Motora antifriz nasıl koyulur?
  • Antifriz çeşitleri
  • En iyi antifriz
  • Kırmızı antifriz özellikleri
  • Mavi antifriz özellikleri
  • Pembe antifriz özellikleri
  • Sarı antifriz özellikleri
  • Yeşil antifriz özellikleri
  • antifriz özellikleri
  • antifriz kırmızı
  • antifriz mavi
  • antifriz pembe
  • antifriz sarı
  • antifriz yeşil
  • antifriz fiyatı
  • antifriz fiyat
  • castrol antifriz fiyatları
  • antifriz suyu
  • antifriz konmazsa ne olur
  • antifriz yoksa ne olur
  • antifriz nasıl konmalıdır
  • antifriz özellikleri
  • antifirizin yapısı
  • antifirizin özellikleri
  • kırmızı antifirizin özellikleri
  • mavi antifirizin özellikleri
  • yeşil antifirizin özellikleri
  • Antifriz oranı nasıl kontrol edilir
  • Bomemetre nedir
  • Bomemetre ne işe yarar
  • Parcacix Blog Antifriz
  • Antifriz Parcacix Blog




















Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.