Motorda Üfleme Yağ Yakma Rektifiye Nedir Ve Nasıl Anlaşılır5 dakika içerisinde okuyabileceğiniz bir yazıdır.

Motorda üfleme yağ yakma rektifiye nedir ve nasıl anlaşılır yedek parça uzmanı parcacix
Motorda üfleme yağ yakma rektifiye nedir ve nasıl anlaşılır


Motorda Üfleme Yağ Yakma Rektifiye Nedir Ve Nasıl Anlaşılır

Motorun çalışma prensibi

   Pistonlar, silindirler, segmanlar, yataklar ve birçoğu prensibine göre çalışır, bir müddet sonra gerek kullanımdan, gerek ömrünü doldurmuş olmasından ötürü zamanla aşınan motor parçalarıdır. Segmanlardan üsttekinin görevi, patlama zamanında oluşan basıncı muhafaza etmektir. Alt kısımda bulunan segmanın göreviyse, piston, yukardan aşağıya doğru çalışma prensibini yerine getirirken, silindirde ki kalan yağı kartere iletmektir. Bu olay motorun temel çalışma şeklidir. Zamanla silindir ile segmanların arasındaki boşluk aşınarak arttıkça, sıkıştırma zamanında kompresyon kaybı yaşanır. Kompresyon kaybı basıncın azalmasına, motor bileşenlerinin tam olarak işlevini yerine getirememesine, bu da sizin tam performans alamamanıza etkendir. Peki, Motorda üfleme, yağ yakma, rektifiye nedir ve nasıl anlaşılır?




Motorda üfleme nedir?

   Motor bileşenlerinin aşınmış ve işlemini yerine getiremiyor olması sonucu, pistonlar yukarıya doğru olan hareketinde yakıt dışında hava da sıkıştırmak zorunda kalır. Bu sıkışmanın sonucu, yine aşınmış olan segmanlar, sıkıştırılan havanın motor içine de kaçmasına göz yummak zorunda kalır. Müdahale edilmezse yağ yakmaya başlayabilir, motoru yiyebilir ve size büyük masraflar çıkarabilir. Birçok araçta üfleme olur. Bu üflemenin ne denli bir üfleme olduğu motor açılmadan zor anlaşılacak bir husustur.








Motorda üfleme nasıl anlaşılır?

   Soğuk motorda üfleme kontrolü yapılmaz, çünkü soğuk motor tam anlamıyla çalışmaya daha yeni başladığı için üfleme yapmaz veya çok az yapar. Motorda üflemenin anlaşılabilmesi için ulaşılması gereken minimum derece 90’dır. Motor bileşenlerinin aralarındaki boşluk ısınmaya karşı genleşebilir. Dipnot olarak, motor ısınmadan yola çıkılmaz, sözünün fizikte hayat bulmuş halidir bu genleşme. Motorun ısınması ile genleşme sağlanacak, motor kendini hazırlayacak, parçalar birbiriyle bulaşacak ve bu olaylardan sonra yola çıkmak, en doğru seçenek olacaktır. Bu olay ortalama olarak yaz aylarında 3 veya 4, kışın 6, 7 dakikadır. Araçtan araca değişkenlik gösterebilir. Bu kısa zaman zarfı sabredilmeden yola çıkılması, motor bileşenlerinin çabuk aşınmasında büyük rol oynar. Üflemeye sebep olma ihtimali yüzdelik dilimde, gözden kaçırılmayacak bir yer kapsar.




   Motorda üflemenin anlaşılmasının en basit yolu, yağ çubuğu olacaktır. Yağ çubuğunu çekin. Eğer üfleme varsa buhardan anlaşılacaktır. Çıkan saydam renkte buhar ne yazık ki motorun üfleme yaptığının en büyük kanıtıdır. Bu olayı motor kapağını açarak, bir de oraya bakın. Yağ çubuğunun olduğu yerden buhar geliyorsa, muhtemelen motor yağ kapağının altından da gelecektir. Eğer iki taraftan da buhar geliyorsa araç üflüyor demektir. Çıkardığınız yağ çubuğu deliğinin yerine, elinize bir kâğıt alın ve deliği kapatacak şekilde 1 dakika tutun. Kâğıdı kaldırın ve bakın. Kâğıt üzerinde küçük ve az noktalamalar şeklinde yağ varsa, motorun rektifiye için az zamanı kalmış demektir. Eğer kâğıdın üzerindeki noktalar büyük, fazla ve oldukça yoğunsa, yağ yakıyor olma ihtimali oldukça yüksektir. Bu durum söz konusuysa, rektifiye zamanı gelmiş, hatta geçiyor olabilir. Önce motor üflemesi olur, daha sonra yağ yakmaya başlar. Üfleme sonucu segmanlarda ki aşınma günden güne arttıkça, zamanla motor yağ yakmaya başlar. Eğer yağ yakıyorsa muhtemelen o araç, uzun zamandır üfleme yapıyor demektir.




Motorun yağ yakması

   Motor üflemesi sonucu, kompresyon kaybı yani basınç kaybı oluşur. Bu olayın sürekli tekerrürü sonucu motor yağ yakmaya başlayacaktır. Silindir kompresyon testi şüpheli araçta acilen yapılması gereken bir olaydır. Motor bileşenlerinin arasında ki yağ filminin işlevini yerine getirememesi, kompresyon kaçağında artışlar sebepleri ile yağ, yanma odasına sızarak yanar. Bu yanmanın sonucunda, motorun yağ yakması işlemi meydana gelir. Durum bu kadar ileri bir hâldeyse, rektifeyeden başka bir seçenek kalmamış demektir.




Rektifiye

   Rektifiye, motor bileşenlerinin, yeni yedek parçalar ile değişimidir. Aşınmış, körelmiş, sızdırmaya yeltenmiş ve işlevini yerine getiremiyor olan eski parçaların yerine sıfır yedek parçaların takılmasıyla rektifiye işlemi gerçekleştirilmiş olur. Bu parçalar araç markalarına, modellerine ve bu modellerin motor hacimlerine göre değişkenlik göstermektedir. Bu parçalar dışarda ucuz ama ne yazık ki ülkemizde gerçekten çok pahalı. Parçaların pahalı olması yetmezmiş gibi bir de ustalarımızın pahalı tarifeleri var. Basit bir örnek verecek olursak, 23 bin lira olan 1993 model bir 3.20i BMW’nin, motor bileşenleri 4 ila 6 bin lira arası tutuyor. Ustanın, ustalık parası olan 2 bin lirayı istemesiyle, önünüze 6 ila 8 bin lira arası bir fiyat çıkıyor. Bu fiyat yaklaşık olarak, otomobilin çeyreğine tekabül ediyor. Bu sebepten ötürü, aracı hor görmememiz, motorunun ömrü için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerekiyor. Aksi takdirde bu size pahalıya mâl olabilir…




   Rektifiye görmesi gereken araçlara, yedek parça bulmak için, Parcacix’i inceleyebilirsiniz. www.parcacix.com








Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.