A1 A2 A Motosiklet ehliyet sınıfları ve 2017 sürücü kursu fiyatları6 dakika içerisinde okuyabileceğiniz bir yazıdır.

A1 A2 A Motosiklet ehliyet sınıfları ve 2017 sürücü kursu fiyatları | Parcacix
A1 A2 A Motosiklet ehliyet sınıfları ve 2017 sürücü kursu fiyatları | Parcacix



A1 A2 A Motosiklet ehliyet sınıfları ve 2017 sürücü kursu fiyatları

Motosiklet ehliyet sınıfları 2016 yılından itibaren üç sınıfa ayrılmıştır. Bu sınıflandırmalar motosikletin motor hacmi ve ehliyet alacak şahsın yaşı üzerinden şekillenir. A1 A2 A sınıfı olarak ayrılan sürücü belgelerinin, kurs ücretleri de sınıf farkına göre değişkenlik göstermektedir. A1 A2 A3 sürücü belgelerinin yaş sınırları, motor hacimleri ve sürücü kursu fiyatlarını sizin için derledik.



A1 sınıfı motosiklet ehliyeti

   A1 Motosiklet ehliyeti üç sınıf arasından en alt sınıf sürücü belgesidir. A1 motosiklet ehliyetinin gereklilikleri, diğerlerine nazaran daha düşüktür.

  • A1 sınıfı motosiklet sürücü belgesi sahibi olacak şahsın 16 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. 16 yaşını dolduran herkes A1 motosiklet ehliyeti sahibi olabilir.
  • A1 sınıfı motosiklet sürücü belgesi alacak şahıs, 125cc ve altı motor hacimli, iki tekerleğe sahip motosikleti kullanabilir. 125cc üstünü kullanmaya yetkisi yoktur.
  • 125cc ve altı motor hacimli motosikletin gücü 15 beygir, 11 kilovat veya daha altı olmak zorundadır. A1 ehliyetine sahip kişi, 11 kilovatın üstünde motor gücü olan motosikletleri kullanamaz.
  • 125cc veya altı ve 11 kilovat veya altı motora sahip olan motosikletin, gücünün ağırlığına olan oranı 0,1’in altında olmak zorundadır.
  • A1 sınıfı sürücü belgesini alacak kişi, 125cc sınır kabul edilmek üzere, gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri de kullanabilecektir.
  • A1 sınıfı sürücü belgesi sahibi olmak isteyen kişinin, 2017-2018 yılları içinde sürücü kursuna ödemesi gereken minimum rakam 990 ₺ olacaktır. 990 ₺ altı rakamlar yasal rakamlar değillerdir. 2017 yılında belirlenen son fiyat 990 ₺ olup, sürücü kursunun sizden bu fiyatın altında bir bedel istemesi suçtur.








A2 sınıfı motosiklet ehliyeti

   A2 motosiklet ehliyet sınıfı, A1 sınıfının bir üstünde yer alır. A2 sınıfı motosiklet ehliyetinin gereklilikleri A1 sınıfına nazaran daha fazla olup, kullanabileceği motosikletin gücüyse aynı oranda daha yüksektir. A sınıfı ehliyetin bir altında yer alır.

  • A2 sınıfı sürücü belgesi sahibi olmak isteyen şahıs, 18 yaşını doldurmuş olmak zorundadır. Reşit olduğu takdirde A2 sınıfı ehliyet sahibi olabilir.
  • A2 sınıfı ehliyet sahibi olacak kişi, 47 beygir sınır kabul edilmek üzere, gücü 35 kilovata kadar olan motosikleti kullanabilecek.
  • 47 beygir ve 35 kilovat güç sınır kabul edilen motosikletin, gücünün ağırlığına olan oranı 0,2’yi geçemez. 0,2 oranını geçen motosiklet, A2 sınıfının kullanabileceği bir motosiklet değildir. Yasalara göre aykırıdır ve tespit edilme durumunda cezai işlem uygulanır.
  • A2 sınıfı motosiklet ehliyeti sahibi olacak kişi, gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri de kullanabilir.
  • A2 sınıfı sürücü belgesi sahibi olmak isteyen kişinin, 2017-2018 yılları içinde sürücü kursuna ödemesi gereken minimum rakam 1200 ₺ olacaktır. 1200 ₺ sınır kabul edilmek üzere, bu rakamın altında bir fiyat talebinde bulunan sürücü kursu suç işlemiş olacaktır. Bu rakamlar sürücü kurslarının kendi odaları ve devlet tabanlı kurumların beraber aldığı bir karar olup, yasa yaptırımında uygulanmaktadır.








A sınıfı motosiklet ehliyeti

   A sınıfı motosiklet ehliyeti sahibi olan kişiler, yasal sınırlar çerçevesinde üretilmiş olan tüm motosikletleri sürme yetkisine sahiptir. A1 ve A2 sınıflarının üstündeki son sınıf olan A sınıfına sahip olmak için gereken koşullar, diğer sınıflara nazaran daha zor ve engebelidir.

  • A sınıfı ehliyete sahip olabilmek için yaş sınırı, 2 yıllık A2 sürücü belgeniz varsa 20’dir. 2 yıllık A2 sürücü belgeniz yoksa 24 yaşını doldurmuş olmanız gerekir. A2 sürücü belgenizin 2 yıldır mevcut olması sizi 20 yaşında A sınıfı motosiklet ehliyeti sahibi yapabilir. Aksi takdirde 24 yaşına kadar beklemeniz yasalar gereği sabittir.
  • A sınıfında herhangi bir motor hacmi veya gücü sınırlaması yoktur. Tüm motosikletleri kullanabilir fakat A sınıfının ehliyet sınavları, diğer sınıflara nazaran daha zor olacaktır.
  • A sınıfı motosiklet ehliyeti sahibi olmak isteyen şahsın, 2017-2018 yılları ve sonrası için son açıklanan rakam olan, minimum 1500 ₺ bedelini ödemesi gerekir. 1500 ₺ alt sınırlamadır. Sürücü kursunun sizden talep etmesi gereken en düşük ücrettir.




A1 A2 A3 ehliyet sınıfı hangi sınıf motosikleti kullanabilir?

A1 sınıfı: A1 sınıfı motosikletleri ve bunun yanında M harfi ile sınıflandırılan, mopet ismi ile adlandırılan motorlu bisikletleri kullanabilirler.

A2 sınıfı: A2 sınıfı motosikletlerin yanında ondan daha alt sınıf olan A1 motosikletleri ve M sınıfı olan halk arasında elektrikli bisiklet ismi ile anılan motorlu bisikletleri de kullanabilirler.

A sınıfı: A sınıfı motosikletler, yasal sınırlar çerçevesinde üretilmiş olan tüm iki ve üç tekerlekli motosikletleri kullanma yetkisine sahiptir.

İlgili yazılar: Mopet nedir? M sınıfı Mopet ehliyeti alma şartları ve fiyatları nelerdir?

























































































































Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.