Otoban hız sınırı nedir? Radar cezası ne kadar?4 dakika içerisinde okuyabileceğiniz bir yazıdır.

Otoban hız sınırı nedir? Radar cezası ne kadar? | Parcacix Blog
Otoban hız sınırı nedir? Radar cezası ne kadar? | Parcacix Blog

Otoban hız sınırı nedir?

   Otoban; otoyolları arasında en fazla şerit ve hız imkanına sahip olanıdır. Şehirler arası uzun yollarda sık sık otobanı kullanırız. Peki otoban hız sınırı nedir? Tüm araçlar için otoban hız sınırları farklıdır; tıpkı şehir içinde, bölünmüş yollarda olduğu gibi. Otomobil, motosiklet, minibüs, otobüs, kamyon, kamyonet, tır, iş makinesi, traktör vb. araçların her biri için ayrı hız sınırlamaları tayin edilmiştir. Otoban hız sınırı araç farklılıklarına göre şu şekildedir:




Otomobil / Araba

  • Otomobil hız sınırı otoban: Otomobil için belirlenmiş hız sınırı 120 km‘dir. %10 opsiyonu ile çıkabileceğiniz en yüksek hız sınırı 132 km‘dir. 133 km hız ile radara girerseniz cezai müeyyideye tabi tutulursunuz.

Motosiklet / Motor

  • Motosiklet hız sınırı otoban: Otoban da motosiklet için belirlenmiş hız sınırı 100 km‘dir. %10 opsiyonu eklendiğinde motosikletin çıkabileceği en yüksek hız sınırı 110 km‘dir. 111 km hız ile radara giren bir motosiklet sürücüsüne trafik para cezası yazılır.

Minibüs

  • Minibüs hız sınırı otoban: Minibüs için belirlenmiş hız sınırı 100 km‘dir. %10 opsiyon payı eklendiğinde ceza yemeden çıkabileceğiniz en yüksek sürat 110 km‘dir. 111 km hız ile radara girerseniz ceza yazılır.




Otobüs

  • Otobüs hız sınırı otoban: Otobüs için belirlenmiş hız sınırı tam olarak 100 km‘dir. %10 opsiyon payı eklendiğinde ceza yemeden çıkabileceğiniz en yüksek sürat 110 km‘dir. 111 km hız ile radara girerseniz ceza yazılır.

Kamyonet / Tek kapılı ticari araç 

  • Kamyonet hız sınırı otoban: Kamyonet veya tek kapılı ticari araçlara için belirlenmiş hız sınırı tam olarak 95 km‘dir. %10 opsiyon ile bu sınır 104 km hıza kadar çıkar. 105 km hız ile radara girerseniz ceza yazılır.

Kamyon | Tır

  • Kamyon ve tır hız sınırı otoban: Kamyon ve tır araçları için otobanda belirlenmiş hız sınırı net 90 km‘dir. %10 opsiyon ile bu sınır 99 km hıza kadar çıkar. 100 km hız ile radara giren bir kamyon veya tıra trafik para cezası uygulanır.




Otoban radar cezası ne kadar?

   Otoban radar cezası, otoban da hız sınırını ihlal eden sürücüler için yazılır. Bu cezanın miktarı; şehir içi, şehirler arası bölünmüş yollar gibi otoban haricinde ki yollar için de aynıdır. Otoban radar cezası tüm araçlar için aynı oranda uygulanır. Ceza miktarları yüzdesel olarak ihlalin boyutuna göre değişiklik gösterir. Buna göre:

Hız sınırını %10 oranından fazla aşmayan sürücülere para cezası kesilmez. %10 opsiyon her sınır için bakidir.

Hız sınırını %10 ile %30 oranında aşan sürücülere 235 ₺ para cezası uygulanır. Bu en düşük radar para cezasıdır.

Hız sınırını %30 ile %50 oranında aşan sürücülere 488 ₺ para cezası uygulanır. En çok yazılan radar cezasıdır.

Hız sınırını %50‘nin üzerinde aşan sürücülere 1.012 ₺ para cezasına çarptırılır. En büyük trafik radar para cezasıdır. 

Radar cezalarının genelini merak ediyorsanız, buradan inceleyebilirsiniz.











Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.