Bitik debriyaj balatası nasıl anlaşılır? Baskı balata ömrü3 dakika içerisinde okuyabileceğiniz bir yazıdır.

Bitik debriyaj balatası nasıl anlaşılır? Baskı balata ömrü | Parcacix Blog
Bitik debriyaj balatası nasıl anlaşılır? Baskı balata ömrü | Parcacix Blog

Bitik debriyaj balatası nasıl anlaşılır?

   Aracın Motor ve Vites kutusu arasında bulunan, motorun üretmiş olduğu mekanik gücü şanzımana (vites kutusuna) ileten ve genel olarak yuvarlak halka biçiminde olan araç bileşenine debriyaj balatası denir. Bilinen bir diğer ismi ile de baskı balata. Debriyaj balatası sayesinde motorun üretmiş olduğu güç, vites dişlilerine iletilir. Vites dişlilerinden çıkan güç, arkadan itişli araçlar da şafta ve diferansiyele, ardından akslar yardımıyla tekerlere iletilir. Önden çekişli araçlarda şaft yoktur. Aktarma elemanları motor, volant, debriyaj balatası (bir diğer ismi ile baskı balata), diferansiyel ve akslar şeklindedir. Peki, bitik baskı balata nasıl anlaşılır?




Debriyaj balatası problemi nasıl anlaşılır?

  • Bitik debriyaj balatası veya bir diğer ismi ile baskı balatanın en büyük habercisi; aracın devirlenmesi fakat, devirlendiği kadar gitmiyor olmasıdır. Araç devir saatinde göreceğiniz üzre araç motoru devirlenir ama araç gitmez.
  • Bitik baskı balataya sahip bir araç ara hızlanmalarda eskisinden çok daha kötüdür. Baskı balatası problemli aracı, yorgun bir insan gibi teşbih edebiliriz.
  • Aracınızın debriyaj balata veya baskı balatası bitikse, maksimum hızı eskiye kıyasla çok düşecektir. Örnek vermek gerekirse, önceden 200 km hıza ulaşabilen baskı balatası sağlıklı bir araç, baskı balata problemi zuhur ettikten sonra maksimum 140 km dolaylarına çıkabilecektir. Bu hızın oranı, aracın baskı balatasının miladının dolmuş olma seviyesine göre değişkenlik gösterir.
  • Araçta abartılı bir yakıt tüketimi olacaktır. Baskı balata; aşınmasına müteakip, gerekli kavrama işini yerine getirememeye, motorun haddinden fazla güç harcamasına ve bu problemin de yakıta etki etmesine neden olur. Aracınız eskiye oranla daha fazla yakar.
  • Kalkışlarda zayıf, titremeli bir durumdadır, bundan da ziyade özellikle yokuş çıkarken burnunuza pis bir koku geliyorsa, baskı balatanız kavramıyor demektir. Tüm bu problemlerin her biri sizin aracınızda bulunuyorsa kesinlikle baskı balata problemi vardır.




Debriyaj balatası el freni testi / Baskı balata el freni testi

   Ömrünü tamamlamış olan debriyaj balatasının ne gibi problemler çıkarabileceği konusunu maddeler halinde yanıtladık. Bu belirtiler dışında el freni testi ile de baskı balata ömrünü tamamlamış mı, sorusuna yanıt bulabiliriz. Debriyaj balatası el freni testi aşamalar halinde şu şekilde uygulanmalıdır:

  1. Aracın kontak anahtarını takın ve aracı çalıştırın.
  2. Araç vites kutusu boşta iken, el frenini sonuna kadar çekin.
  3. Debriyaja en dibine kadar basın ve 1. vitese takın.
  4. Gaz pedalına hiç dokunmadan yavaş yavaş ayağınızı debriyajdan çekin.

   Eğer debriyaj balatası sağlamsa, kavramaya çalışacaktır ve araç ileriye doğru “beni bırakın gideceğim” dercesine hareket etmek için çabalayacaktır. Bu durum baskı balatanız da herhangi bir problem olmadığına işarettir. Aksi durumda ise, eğer debriyaj baskı balata bitikse, kavrama konusunda sorunlar yaşayacak ve kaçıracaktır. Kaçırmasıyla beraber adeta “ben bittim benden sana hayır yok” dercesine kendini salıverecek ve araç aniden stop edecektir. Eğer çok az zorlanıp stop ederse, hala bi nebze olsun kaçırmıyor demektir. Yine de değiştirilmesi gerekir. Hiç kendini yormadan direk stop ediyorsa yakın zamanda yerinden hiç hareket etmeyecek duruma kadar gelecektir. En kısa zamanda değiştirilmesi gerekmektedir. DEBRİYAJ BALATASI İLE İLGİLİ GENİŞÇE KALEME ALINAN YAZIMIZI BURADAN OKUYABİLİRSİNİZ.












Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.