Motor hararet yapınca ne yapılır? | Acil Yardım3 dakika içerisinde okuyabileceğiniz bir yazıdır.

Motor hararet yapınca ne yapılır? | Parcacix Blog
Motor hararet yapınca ne yapılır? | Parcacix Blog

Hararet nedir? Motor hararet yapınca ne yapılır?

   Hararet, benzinli ve dizel yakıtla çalışan tüm araç motorlarının karşılaşabileceği motor ısısının artması durumudur. Bir motorun verimli olarak çalışması için ideal sıcaklığı 90 derece olmalıdır. Bu sıcaklık motorun üzerinden ölçülmez. Motorun soğutma sıvısının sıcaklığı üzerinden değerlendirilir. Kaynama noktasının hemen altında, motor pistonlarının çalışması, motorun genel çalışması açısından ne soğuk, ne de sıcak olan ideal derece 90’dır. 90 derecenin üzerinde ki sıcaklıklar da motor hararet yapabilir. 90 derecenin üzerine çıkan motor ısısı sonucu, motor hararet yapmış demektir. Peki, motor hararet yapınca ne yapılır, maddeler halinde sıralayalım.




Motor hararet yapınca ne yapılır?

  1. Motor hararet yapınca araç kenarı çekilmeli ve en az 5 dakika boyunca rölantide çalışmalıdır.
  2. Rölantide çalışan motor bir müddet sonra kendine gelecektir. Bu raddede motor soğutma suyunun konulduğu yedek su haznesi, havası alınarak ve çok nazik hareketlerle açılır. Hızlı açarsanız basınçla beraber su haznesi suratınıza patlayabilir. 
  3. Hararetin en büyük sebebi aracın su eksiltmesidir. Nazik hareketlerle açmış olduğunuz yedek su haznesine ılık su ilave edilir. Su ne soğuk, ne de sıcak; ılık seviyede olmalıdır. Aksi takdirde yüksek ısıda olan motor bloğu, soğuk su yüzünden çatlayabilir.
  4. Su ilave ettikten bir müddet sonra hararet düşecektir. Yolunuza, hararet göstergesini kontrol ederek devam edebilirsiniz.
  5. Motor hararet yapınca motor içinde bir problemin ihtimali yüksektir. En yakın zamanda temkinli bir şekilde servise götürülmesi şarttır. Aracı çok uzun bir müddet, yüksek devirle kullanmanız neticesinde de meydana gelmiş olabilir. Bu sizin öngörünüze kalmış.




Motor neden hararet yapar?

   Sorunlardan önce bilinmesi gereken tek bir şey vardır. O da, hararetin en büyük sebebi aracın yüksek devirlerde zorlanarak kullanılmasıdır. Yüksek devirlerde, uzun süre zorlanarak kullanılan araç motoru, hararet yapacaktır ve conta yakması an meselesidir.

   Otomobilin motorunun gerekli ısıda kalması için işlev gören fanın bozulmuş olması akla ilk gelen sorundur. Bu fanın bozulması durumunda motor sıcaklığının yükselmesi an meselesidir. Motorun soğuması için en üstün rolü üstlenen motor suyunun, motor içerisinde devir daim yapmasını sağlayan, devir daim pompasının contalarının yanmış olması akla gelen ilk problemlerdendir. Eğer araç conta yakmışsa, artık her şey için çok geç sayılabilir. Radyatör hortumların da meydana gelebilecek çatlaklar su eksiltmeye, bununla beraber motor suyunun azalması sonucu araç motorunun yeterli suya sahip olamaması sonucu hararet durumu meydana gelebilir. Bunlar ilk akla gelen problemlerden. Aracınız hararet yapıyorsa, su eksiltiyor demektir. Su eksiltiyorsa motor içinde bir sorunun zuhur etmiş olma olasılığı yüksektir. İşinin ehli bir ustaya emanet edilmesi şarttır.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.