Motor hararet yapmışsa ne yapılır? Motor neden hararet yapar?5 dakika içerisinde okuyabileceğiniz bir yazıdır.

Motor hararet yapmışsa ne yapılır? Motor neden hararet yapar? | Parcacix
Motor hararet yapmışsa ne yapılır? Motor neden hararet yapar? | Parcacix



Hararet nedir?

   Hararet, benzinli ve dizel yakıtla çalışan tüm araç motorlarının karşılaşabileceği bir durumdur. Bir motorun verimli olarak çalışması için ideal sıcaklığı 90 derece olmalıdır. Bu sıcaklık motorun üzerinden ölçülmez. Motorun soğutma sıvısının sıcaklığı üzerinden değerlendirilir. Kaynama noktasının hemen altında, motor pistonlarının çalışması, motorun genel çalışması açısından ne soğuk, ne de sıcak olan ideal derece 90’dır. 90 derecenin üzerinde ki sıcaklıklar da motor hararet yapabilir. Cebinizi yakan sonuçlar meydana gelebilir. Motor sıcaklığının, ideal motor sıcaklığı olan 90 derecenin üzerine çıkması durumunda motorun hararet yapması söz konusudur. Genel olarak harareti bu şekilde anlayabiliriz. Peki, motor neden hararet yapar?








Motor neden hararet yapar?

   Sorunlardan önce bilinmesi gereken tek bir şey vardır. O da, hararetin en büyük sebebi aracın yüksek devirlerde zorlanarak kullanılmasıdır. Yüksek devirlerde, uzun süre zorlanarak kullanılan araç motoru, hararet yapacaktır ve conta yakması an meselesidir.

   Otomobilin motorunun gerekli ısıda kalması için işlev gören fanın bozulmuş olması akla ilk gelen sorundur. Bu fanın bozulması durumunda motor sıcaklığının yükselmesi an meselesidir. Motorun soğuması için en üstün rolü üstlenen motor suyunun, motor içerisinde devir daim yapmasını sağlayan, devir daim pompasının contalarının yanmış olması akla gelen ilk problemlerdendir. Eğer araç conta yakmışsa, artık herşey için çok geç sayılabilir. Radyatör hortumların da meydana gelebilecek çatlaklar su eksiltmeye, bununla beraber motor suyunun azalması sonucu araç motorunun yeterli suya sahip olamaması sonucu hararet durumu meydana gelebilir.








Motor hararet yapmışsa ne yapılır?

   Dikkat! hararet yapmış motorun radyatör kapağı veya bir başka ismiyle su haznesi kapağı, su ekleme sebebiyle motor soğuyana kadar kesinlikle açılmamalıdır. Yüksek basınç sebebiyle suratınıza patlar. Hararet yapmış motor kesinlikle stop edilmemelidir. Motor hararet yapmışsa, bir müddet rolanti de çalıştırılır. Hararet kendiliğinden düşene kadar motor stop edilmez. Aksi takdirde kalıcı sorunlar doğabilir. Araç kendiliğinden rolanti de bir müddet soğuduktan sonra, motora su eklemek için radyatör kapağı, yavaş ve nazik hareketlerle çevrilerek açılır. Havası alınarak yavaş yavaş açılmalıdır. Aksi takdirde suratınıza patlaması an meselesidir. Çok tehlikelidir. Zaten motor üzerinden çıkan koyu beyaz buharlar sizi korkutmaya yetecektir. Bir korku filmine dönüşmesini istemiyorsanız, radyatör kapağını çok nazik hareketlerle açmalısınız. Motor hararet durumunda iken, dikkat edilmesi gereken en önemli konu budur.

    Hararet yapan motor kendi halinde soğuduktan sonra, havası alınarak açılan radyatörün içerisine su ilave edilir ve hararetin düşmesi bu ilave sonucunda hızlanır. Motor suyuna eklenen su kesinlikle çok soğuk olmamalıdır. Eğer çabuk soğusun gibi bir düşünceyle hararet yapmış aracın motor suyuna soğuk su eklerseniz, motorunuz blok çatlatabilir ve bu da tüm motorun indirildikten sonra neredeyse başta motor yapılması demektir. Bu da cebinizden bin liraların uçup gitmesi anlamına gelir. Hararet yapmış araca eklenen suyun soğuğun aksine çok da sıcak olmaması gerekir. İçilecek su derecesinde ve içilecek kadar berrak bir su olmalıdır.

   Motor hararet durumu bu şekilde giderilmeli ve çok zaman kaybetmeden bir ustaya gösterilmelidir. Aksi takdirde sorun yeniden baş gösterebilir ve siz belki de bir daha ki sefere hararetin yükseldiğinin farkına bile varamayabilirsiniz. Yüksek sıcaklıkla beraber oluşan basınç sonucu, motor bileşenlerinde genleşme meydana gelecektir. Genleşme, tamamen bir uyum içinde çalışan motor parçalarının tüm dengesinin bozulmasına sebep olacaktır. Bu da motorun komple baştan yapılmasına kadar varabilen durumlar doğuracaktır.




Hararet konusunda dikkat edilmesi gerekenler

   Aracınızın motor yağıyla beraber su seviyesini de her gün araca binmeden önce kontrol etmeniz tavsiye edilir. Motor hararet durumuna gelmemesi için motor suyunun her gün kontrol edilmesin de fayda vardır. Motor suyu bir insanın içebileceği derecede ılık ve berrak olmalıdır. Bununla beraber gün içerisinde araç kullanırken, motor hararet sıcaklığı göstergesi sık sık kontrol edilmelidir. Habersiz hararet yaşanabilecek en kötü durumlardandır. Conta yakmadan, motor revizyonuna kadar yolu vardır. Uzun yolda yüksek devirli kullanımlar da aracın hararet yapması normal karşılanabilir. Fakat, normal düzeyler de şehir içinde tekrarlanan hararet sorunlarının kesin olarak bir nedeni vardır. Bu nedenin ivedi bir şekilde giderilmesi gerekir. 10 liralık bir hortumun değiştirilmesi, 3 bin liralık bir motor revizyonunun önüne geçebilir.

Yedek parça ihtiyaçlarınızda, Parcacix yanınızda.














































































Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.