Lastik hava basıncı kaç olmalıdır? | Lastik basınçları hakkında14 dakika içerisinde okuyabileceğiniz bir yazıdır.

Lastik hava basıncı kaç olmalıdır? | Lastik basınçları hakkında | Parcacix
Lastik hava basıncı kaç olmalıdır? | Lastik basınçları hakkında | Parcacix




Lastik hava basıncı

   Lastik hava basıncı hakkında öncelikle belirtmeliyiz ki, her aracın her farklı modeline ve lastik ebadına göre değişiklik göstermektedir. Lastik hava basıncı yeni, sıfır otomobillerin kullanma kitapçıkların da her lastik ebadına göre hava Psi verileri kullanıcıya bildirilmiştir. Peki kullanma kitapçıkları olmayanlar hava basınç değerlerini nasıl öğrenir? Araç ön şoför kapısının iç kesiminde, yakıt depo kapağının iç kesiminde, bagaj içi gibi yerler de, lastik hava basınçlarının lastik ebatlarına göre kaç Psi olması gerektiği yazılıdır. Lastik hava basıncı değerleri Psi cinsinden yazılmamış olabilir. Özellikle Avrupa’da Psi değil, bar basınç değeri kullanılır. Peki Psi bar farkı nedir?








Psi Bar farkı

Psi Bar farkı | Parcacix
Psi Bar farkı | Parcacix

   Psi ve Bar hava basınç değeri olarak görev gören iki ayrı birimdir. Bu değerlerden Bar değerinin kısaltılmışı olan b harfi ile simgelenir. Bar değeri dünya üzerinde kabul görmüş, Avrupa tarafından kullanılan basınç birimidir. Fakat dünyanın bazı bölgelerinde Bar yerine Psi birimi kullanılır. Peki, aracımız da basınç değeri Bar olarak verilmiş, lastik şişirme noktalarında ki makineler Psi birimi ise ne yapmalıyız? Bu sorunun cevabı çok basit. 1 Bar = 14.5 Psi değere eşittir. Bir örnek vermek gerekirse, aracımızda ki veriler bize 225 45 R17 lastik ölçülerine 2.6 Bar basınç uygulamamız gerektiğini söylüyor. Buradan yola çıkarak, 2.6*14.5 işlemi ile 37.70 sonucuna ulaşırız. 37.70 Psi basınç değeri 38 Psi değere yuvarlanır ve bu da demek oluyor ki, aracımızın lastiğine 38 Psi hava basıncı uygulayacağız.

   Türkiye’de Psi değeri kabul görmüştür. Türkiye üzerinde gezip, görebileceğiniz tüm petroller de ki hava makineleri Psi değerleri üzerinden çalışır. Birçok işimizin yarım olduğu gibi, lastik hava basınçlarının kontrolünü yaptığımız petrollerde ki makineler de yarım yamalak çalışır durumda. Sizi yanıltabilir. En güzeli, Psi değerlerini düzenli şekilde bildiren lastik hava basıncı ölçen cihazlarla bir lastikçiye yaptırmak.




Dört lastiğin hava basıncı da aynı mı olmalıdır?

   Yılan hikayesine dönmüş bir tartışmadır. Fakat otomobilinizin üzerinde ki verileri kontrol ederek bile, dört lastiğin basıncının da aynı olamayacağı kanaatine varabilirsiniz. Ön ve arka lastiklerin basınç değerleri yük durumuna göre birbirinden farklı olmalıdır. Yük durumu dışında elbette ki farklı faktörler de vardır. Bunlardan biri aracın yük dağılımıdır. Önden çekişli otomobillerin genel olarak yük dağılımı öndedir ve bu da ön lastiklerin basıncının arkalara nazaran daha yüksek olması gerektiğine işarettir. Özellikle BMW, Mercedes gibi arkadan itişli araçlarda hayat bulan, yüzde elli yüzde elli yük dağılımları aracın içerisinde ki yolcu sayısına önem vermemize sebebiyet verir. Arkadan itişli araçlarda genel olarak arka ve ön lastik hava basıncı Psi değerleri birbirine yakındır. Önden çekişli araçlar da yük dağılımı, motor, ön takım, alt takım ve birçoğu ön tarafta olduğu için ön iki lastik hava basıncı arka lastiklere nazaran daha fazla olmalıdır.








Lastik hava basıncı düşerse

Lastik hava basıncının düşmesi sonucu ne sorunlar oluşur? Lastik basıncının düşmesi neleri etkiler?

Düşük lastik hava basıncı yakıt tüketimine etkisi

Düşük lastik hava basıncı yakıt tüketimi | Parcacix
Düşük lastik hava basıncı yakıt tüketimi | Parcacix

   Lastik hava basıncı düşerse en belirgin sorun yakıt tüketimi olacaktır. Aracınızın lastik hava basıncını her hafta kontrol etmeniz önerilir. Yeni araçların birçoğun da lastik basıncının düşmesi arıza olarak bildiriliyor. Hatta hangi lastiğin basıncının düştüğünü ve kontrol edilmesi gerektiğini bile bildiriyor. Fakat eski model araçlar da bu sistem mevcut olmayabilir. Her hafta lastiklerin kontrol edilmesi gerekir. Özellikle uzun yola çıkmadan önce lastik basınçları kontrol edilmelidir. Uzun yola çıkmadan önce önerilen lastik Psi değerleri 2 Psi kadar arttırılmalıdır. Yolun sonun da basınç değerleri yeniden kontrol edilmelidir. Lastikler soğukken bu kontrolün yapılması daha doğru olacaktır. Çünkü sıcak lastikler de Psi değerleri doğru sonucu vermeyebilir. Düşük lastik basıncı yakıt tüketiminin düşmanıdır. Yakıt tüketimi artışların da mutlaka ilk kontrol edilmesi gereken yer lastiklerdir.

   Lastikleri petrollerin hava makinelerinden daha çok lastikçilerde yaptırmaya özen gösterelim. Birçok petrolün hava makinesi çalışıyor fakat yanlış çalışıyor. Sizi yanıltabiliyor ve yanlış yönlendirebiliyor.

   Yakıt tüketimi sizin için de önemli bir faktör ise lastik hava basınçlarını mutlaka hafta da en az bir defa kontrol etmemiz veya ettirmemiz gerekiyor. Aksi takdirde Km.’de 30 kuruş yakıt sarfiyatında bulunan bir araç 50 kuruşa varan artışlar gösterebilir. Lastik hava basıncı zor ve pahalı bir konu değil, yalnızca özen gösterilmesi gereken bir durum. Ayrıca lastik ömrü için mutlaka havanın gereken düzeyler de olması gerekiyor. Aksi takdirde lastiklerinizin eskime süresi günden güne artacaktır.




Düşük lastik hava basıncı sonucu dengesizleşme

   Hava basıncının herhangi bir lastikte düşmesi sonucu aracın tüm lastikleri eşit Psi değerlerine sahip olmayacaktır. Aynı olmayan lastik basınçları araç da denge problemine yol açacaktır. Farz edelim ki dört lastikte önlerden birinin basınç değeri 32 diğerinin 36 Psi. Arkalar dan biri 32 diğeri 34 Psi. Aracın lastiklerinin basınç değerleri birbirinden farklı olduğu için araçta dengesiz bir seyir hali söz konusu olacaktır. Yolda seyrederken sekmeler, sağa sola çekmeler, deniz üzerinde bir dalganın altınızdan geçiyor olması gibi hisler oluşacaktır. Bu  da sizi kötü bir yolculuğun beklediği konusunda brifingler verir.




Düşük lastik hava basıncı yol tutuşu sorunu

   Lastik basınçlarının birbirinden farklı değerlere sahip olması sonucu araç üzerinde özellikle uzun yolda yol tutuşu problemleri meydana gelebilir. Normalde 120 Km hızla dönebileceğiniz bir viraj, apex kuralını ihlal etmemiş olmanıza rağmen savurabilir. Yola tutunamaz. Özellikle lastiklerinizin hava basıncı probleminin yanında bir de, eskimiş veya bitik olması çok kötü sonuçlar doğurur. Üzerinizde, virajı alırken kamyonla dönüyormuş hissi oluşturabilir.




Düşük lastik hava basıncı sonucu lastik patlaması

   Lastiğin fazla şişirilmesi gibi lastik basıncının düşmesi de lastiğin patlama riskini yükseltir. Lastik hava basıncı düşük olan lastik yol üzerinde karşılaşabileceği katı cisimlere daha dirençsiz olacaktır. Lastiğin patlaması sonucu aracınızın kontrolünü kaybedebilir, yüksek hızlarda seyrediyorsanız kaza yapma riskiniz çok yüksek olacaktır. Yola çıkmadan önce kontrol edilmesi gereken ilk şey lastikler, ardından balatalar ve devamında su ve yağ benzeri motor bileşenleri olmalıdır.




Lastik hava basıncı kaç olmalıdır? | Parcacix
Lastik hava basıncı kaç olmalıdır? | Parcacix




Lastik hava basıncı kaç olmalıdır?

   Lastik hava basıncı aracın ağırlığına, ağırlık dengesine ve en önemlisi lastik ebatlarına göre değişkenlik gösteren bir durumdur. En sağlıklısı fabrikanın önerdiği verilerdir. Fakat bu verilere ulaşamıyorsak, ebatları üzerinden giderek aracımızın lastiklerine kaç Psi basınç uygulamamız gerektiğini hep beraber bulalım.




195 65 R15 lastik hava basıncı

   Aracınızın ağırlık dağılımı eşitse, ve ön tarafta iki yolcu seyahat ediyor, arka kısım boş ise, lastik basınçları önler 34 Psi arkalar 32 Psi olmalıdır. Arka kısımda iki, ön kısımda iki yolcu varsa lastik hava basıncı önler ve arkalar için eşit şekilde 34 Psi olmalıdır. Ön kısımda iki yolcu ve arka kısımda üç yolcu şekliden tam yük bir seyahat durumunda, önler 34 Psi arkalar 36 Psi olmalıdır.

   Aracınızın ağırlık dağılımı ön kısım ağırlıklıysa ki, önden çekişli araçlarda genellikle genel geçer kuraldır. Ön kısımda iki yolcu seyahat ediyor ve arka kısım boş ise, lastik hava basıncı ön lastikler için 34 Psi arka lastikler için 32 Psi olmalıdır. Ön ve arka kısımda ikişer yolcu seyahat ediyor ise, önler 36 Psi ve arkalar 34 Psi olmalıdır. Ön kısımda iki yolcu ve arka kısımda üç yolcu şeklinde bir seyahat söz konusu ise, tüm lastikler 34 Psi olmalıdır.




205 55 R16 lastik hava basıncı

   Aracınızın ağılık dağılımı eşitse, ön kısımda iki yolcu seyahat ediyor ve arka taraf boş ise, lastik basınçları önler de 36 Psi arkalar da ise 34 Psi olmalıdır. Ön kısımda iki yolcu ve arka kısımda da iki yolcu şeklinde bir seyahat söz konusu ise tüm lastikler 36 Psi basınç ile şişirilmelidir. Ön kısım iki yolcu ve arka kısım üç yolcu şeklinde tam yük durumunda lastikler önler için 36 Psi ve arkalar için 38 Psi olmalıdır.

   Aracınızın ağılık dağılımı ön kısım ağırlıktaysa, ön kısımda iki yolcu şeklinde seyahatler de önler 36 Psi arkalar ise 34 Psi olmalıdır. Ön kısımda iki yolcu ve arka kısımda iki yolcu var ise basınçlar önler de 38 Psi arkalar da 36 Psi olmalıdır. Önde iki yolcu ve arka üç yolcu şeklinde tam yük durumunda tüm lastik basınçları  38 Psi olmalıdır.




225 45 R17 lastik hava basıncı

   Aracınızın ağırlık dağılım yüzde elli, elli şeklinde eşit dağılımdaysa, önde iki yolcu ve arka kısım boş şeklinde seyahatler de ön lastikler 38 Psi arka lastikler 36 Psi olarak ayarlanmalıdır. Önde iki yolcu ve arkada iki yolcu var ise tüm lastikler 38 Psi olarak ayarlanmalıdır. Ön kısımda iki, arka kısımda üç yolcu durumu söz konusu ise, önler 38 Psi arka lastikler ise 40 Psi basınç ile şişirilmelidir.

   Aracınızda ki ağırlık dağılımı ön kısım ağırlıklı ise ve ön tarafta iki yolcu şeklinde bir seyahat söz konusu ise, Ön lastikler 38 Psi arka lastikler ise 36 Psi olacak şekilde basınç uygulanmalıdır. Ön ve arka kısımda ikişer yolcu durumunda ön lastikler 40 Psi arkalar ise, 38 Psi olacak şekilde basınç uygulanmalıdır. Ön kısımda iki ve arka da üç yolcu var ise, tüm lastikler 40 Psi basınç ile şişirilmelidir.




225 40 R18 lastik hava basıncı

   Aracınızın ağırlık dağılımı eşitse ve önde iki yolcu şeklinde kullanılıyor ise, ön lastikler 40 Psi ve arka lastikler 38 Psi basınç ile şişirilmelidir. Ön kısımda iki yolcu ve arka kısımda da iki yolcu var ise tüm lastikler 40 Psi basınç ile şişirilmelidir. Önde iki yolcu ve arka kısımda ise üç yolcu şeklinde çıkılan seyahatler de ön lastikler 40 Psi ve arkalar 42 Psi basınç ile şişirilmelidir.




 Lastik hava basıncı günlük kullanım

   Yukarıda verilmiş olan tüm değerler uzun yolculuklar için verilmiştir. Yukarıda verilmiş olan Psi değerlerini -2 yapmanız durumun da günlük kullanım için yeterli Psi verilerini elde etmiş olursunuz. Önde iki yolcu ile yalnızca şoförün olduğu durumlarda Psi değerleri aynı kalır. Bu değerler ortalama 1200 Kg. olan bir araç için verilmiş olup, her 100 kg. için 1 Psi eklenerek veya, düşürülerek olması gereken basınç bulunabilir. Uzun yola çıkmadan önce ve yolun sonunda lastikler soğuduktan sonra lastik basınçları mutlaka kontrol edilmelidir. Lastik hava basıncı dışında dikkat edilmesi gereken bir unsur daha vardır ki, o da stepne olarak adlandırılan yedek lastik. Uzun yolculuklar da kesinlikle yanınızda bulunmalı ve hava basıncı kontrol edilmelidir. Stepne lastiğinin, lastik basınç değerlerinizden en az 2 Psi fazla basınçla şişirilmiş olması gerekmektedir.




Lastiğin fazla şişik olması ne gibi sorunlara yol açar?

   Lastiklerinizi olması gereken Psi değerlerinden fazla şişirmeniz durumunda, aracınızda ki en büyük değişiklik yol tutuşu olacaktır. Lastik hava basıncı olması gerekenden düşük veya yüksek ise yol tutuşunuz en çok etkilenecek faktörlerden biri olacaktır. Lastiğinizin haddinden fazla şişik durumda olması, viraja girerken fazla kavrayamama hissiyatı, savrulma ve araç yolda değil de, yolun üzerinde gibi bir tutunamama hissi oluşur. Bunun dışında lastik basıncının çok fazla olması yol üzerinde karşılaşılabilecek katı cisimlere karşı çok dirençsiz olmasına neden olacaktır. Lastik hava basıncının yüksek olması amortisörlerin fazlasıyla sertleşmesine neden olacaktır. Yolda giderken beşikte sallanır gibi seyredersiniz. Araç bir topun üzerinde gidiyormuş gibi hissedersiniz. Aerodinamik tam anlamıyla yerle bir olur.








Popüler sorular

  • Lastik hava basıncı kaç olmalıdır?
  • Lastik hava basınçları kaç olmalıdır?
  • Lastik basıncı ne kadar olmalıdır?
  • Havası inmiş lastik ne gibi sorunlara yol açar?
  • Fazla şişik lastik ne gibi sorunlara yol açar?
  • Psi bar farkı?
  • Psi bar nasıl hesaplanır?
  • 195 65 R15 lastik hava basıncı nedir?
  • 205 55 R16 lastik hava basıncı nedir?
  • 225 45 R17 lastik hava basıncı nedir?
  • 225 40 R18 lastik hava basıncı nedir?
  • Ağırlık dağılımına göre lastik hava basıncı nedir?
  • Önden çekişli arabalar da lastik hava basıncı nedir?
  • Arkadan itişli arabalar da lastik hava basıncı nedir?
  • Uzun yolda lastik hava basıncı ne olmalıdır?
  • Günlük kullanımda lastik hava basıncı ne olmalıdır?
  • Tüm lastiklere aynı miktar da hava mı basılır?

Jant lastik ihtiyacınız varsa, Parcacix yanınızda…







51 Yorum

  1. Kolay gelsin. Aracım ford transit hafif ticari 235 65 16r lastik ölçülerimin hava basıncı kaç olmalıdır

    1. Ali Bey merhabalar,
      Fiat Freemont AWD aracınızın boş ağırlığı 2004 Kg. olup orijinal lastik boyutları 225/55 R19’dur. Aracınızın tam yük durumunda 45 Psi hava basıncı değeri ile şişirilmelidir. Aracı yalnız kullanıyorsanız bu basınç değeri 44 Psi olabilir. Bu lastik basınç değerleri aracınızın tam olarak yere tutunmasını amiyane tabirle oturmasını sağlayacaktır. İyi günler, güvenli sürüşler…

  2. Merhaba yeni bir araç aldım opel astra 185.65.15 lastik basincim kac olmali öncelikle böyle bilgiler verdiğiniz icin cok teşekkürler

    1. Arif Bey merhabalar,
      Aracınızın ortalama 1200 kg seviyesinde. Ön kısımda iki yolcu seyahat ediyor ve arka kısım boş ise, lastik hava basıncı ön lastikler için 34 Psi arka lastikler için 32 Psi olmalıdır. Ön ve arka kısımda ikişer yolcu seyahat ediyor ise, önler 36 Psi ve arkalar 34 Psi olmalıdır. Ön kısımda iki yolcu ve arka kısımda üç yolcu şeklinde bir seyahat söz konusu ise, tüm lastikler 34 Psi olmalıdır. İyi günler, güvenli sürüşler.

    1. Uğur Bey merhabalar,
      Ön tarafta iki yolcu şeklinde bir seyahat söz konusu ise, Ön lastikler 40 Psi arka lastikler ise 38 Psi olacak şekilde basınç uygulanmalıdır. Ön ve arka kısımda ikişer yolcu durumunda ön lastikler 42 Psi arkalar ise, 40 Psi olacak şekilde basınç uygulanmalıdır. Ön kısımda iki ve arka da üç yolcu var ise, tüm lastikler 42 Psi basınç ile şişirilmelidir. İyi günler, güvenli sürüşler.

  3. Mitsubishi eclipse cross 1.5 cvt otomatik 225 55 r18 lastikler mevcut..psı değerleri ne olmalıdır..tşk.ler

    1. Hakan Bey merhabalar,
      Aracınıza en uygun lastik psi basıncı ön lastikler 44, arka lastikler 42 psi basınç ile şişirilmelidir. Araç yolcu kapasitesi maksimum ise bu geçerlidir. Araçta yalnızsanız bu basınç psi değerleri 1 veya 2 psi düşürülebilir. İyi günler, güvenli sürüşler.

  4. Merhaba.

    Ford Focus Comfort 2004 model aracımda, 185/65/R14 ebatında lastikler takılı. Hava basıncı kaç Psi olmalı?

    Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    Selamlar.

    1. Fatih Bey merhabalar,
      Aracınızın önden çekişlidir. Araç psi değerleri ise yolcu durumuna göre şu şekilde olmalıdır: Ön kısımda iki yolcu seyahat ediyor ve arka kısım boş ise, lastik hava basıncı ön lastikler için 31 Psi arka lastikler için 29 Psi olmalıdır. Ön ve arka kısımda ikişer yolcu seyahat ediyor ise, önler 32 Psi ve arkalar 29 Psi olmalıdır. Ön kısımda iki yolcu ve arka kısımda üç yolcu şeklinde bir seyahat söz konusu ise, tüm lastikler 32 Psi olmalıdır. İyi günler, güvenli sürüşler.

  5. Iyi günler. 2005 vw touraeg aracım var . Lastik ölçülerim 295/35/21
    Basıncı ne olmalı. Boş ağırlığı yaklaşık 2.3ton. Teşekkürler

    1. Cenk Bey merhabalar,
      Aracınızın lastiklerine 46 Psi basınç uygulamanız gerekli. Yük durumunda bu basınç 48 Psi’a yükseltilebilir. Bu Psi değerleri ile araç lastikleri tam olarak yola oturacaktır. Konfor açısından haz almanıza vesile olacaktır. Aracın konfordan çok hız segmentini önemsiyorsanız, şayet lastiklerinize 50 Psi basınç uygulayabilirsiniz.

  6. Öncelikle bu güzel yararlı bilgiler için sizlere teşekkür etmek istiyorum. Aracım 2012 1.4 LS aveo benzin +lpg otomatik vites ,. Lastik boyutları 185 60 R15. lastik basımçları kaç olmalı acabaa. Teşekkürler

    1. Ömer Bey merhabalar,
      Aracınız 1085 kg. boş ağırlığa ve önden çekiş sistemine sahiptir. Aracınızda kullanmış olduğunuz lastik, fabrika standartlarının altındadır. Aracın orijinal lastik boyutu 195/65 R15’dir. Şuan kullanmış olduğunuz 185/60 R15 lastiklere uygulayacağınız hava basıncı ortalama 30 Psi – 32 Psi arasında olacaktır. Önler 32 Psi, arkalar 30 Psi şeklinde kullanmanız sizin için ideal bir seçenek olacaktır. İyi günler, güvenli sürüşler…

  7. Merhaba öncelikle böyle bir hizmet verdiğiniz için çok teşekkür ederim herkesin sorularını yanıtlamışsınız.

    Benim de aracım Opel Frontera 3.2 265 70 r16 lastik kullanıyorum hava basıncı kaç olmalı ?

    1. Onurcan Bey merhabalar,
      Aracınızın 1785 kg. boş ağırlığa ve 4 tekerden çekiş sistemine sahip olduğunu göz önünde bulundurursak; 265/70 R16 lastik için uygulanması gereken basınç ortalama 42 Psi olmalıdır. Araziye çıkacağınız zaman lastik basıncını 1-2 Psi arttırmak, aracınızın yere basma gücünü azaltacak fakat, lastik patlamasına karşın önlem olacaktır. İyi günler, güvenli sürüşler…

    1. İsmet Bey merhabalar,
      Aracınızın lastik boyutlarını belirtmediğinizden mütevellit, fabrikasyon lastikleri değiştirmediğinizi varsayarak konuşacağım. Aracınız önden çekiş sistemine sahiptir ve 1350 kg. boş ağırlığı fabrikasyon olarak 225/60 R17 lastikler sırtlanır. Bu lastikleri ön tekerler 42 Psi, arka tekerler 40 Psi şeklinde kullanmanız ideal olacaktır. İyi günler, güvenli sürüşler…

    1. Ayberk bey merhabalar,
      Peugeot 3008 suv modeli boş ağırlığı 1375 kg’dır. Öncelikle aracınıza R17 inç jant boyutunun uygun olduğunu söylemek ile başlamak isterim. R16 jant boyutu suv için küçük kalacaktır. R17 hem ideal boyutu, hem de görünüş açısından daha güzel bir yapıya sahip olacaktır. 215/60 R16 boyutları için lastik hava basıncı psi değerinden: Aracınızın ağılık dağılımı ön kısım ağırlıklıdır, çünkü önden çekiş sistemine sahiptir. Ön kısımda iki yolcu, arka kısım boş şekilde seyahatlerde önler 38 Psi arkalar ise 36 Psi olmalıdır. Ön kısımda iki yolcu ve arka kısımda iki yolcu var ise basınçlar önler de 40 Psi arkalar da 38 Psi olmalıdır. Önde iki yolcu ve arka üç yolcu şeklinde tam yük durumunda 3008’in tüm lastik basınç değerleri 40 Psi olmalıdır. İyi günler, güvenli sürüşler…

  8. Sayın parçacı blok moderatörü,
    Verdiğiniz bilgiler gerçekten çok önemli ve yazım şeklinizin oldukça anlaşılır ve aydınlatıcı olduğunu belirtmeden geçmem sizlere haksızlık olur diye düşünüyorum.
    Sizlerden Suzuki Vitara ‘nın 215/55/R17 ebadındaki lastiklerin hava değerlerinin ne olması gerektiği hakkında bilgi verirseniz sevinirim.
    Şimdiden teşekkür eder iyi günler dilerim.

    1. Mehmet bey merhabalar,
      Öncelikle değerli övgüleriniz için sonsuz teşekkür ederiz. Suziki Vitara’nın genel itibari ile birçok model ve motor seçeneği önden çekiş sistemine sahip, fakat buna ek olarak dört tekerden çekiş sistemli seçenekleri de mevcut. Araç ağırlığı ortalama 1200 kg. seviyesinde. Önden çekişli bir model olduğunu baz alarak, size şu bilgileri verebiliriz;
      Ön tarafta iki yolcu şeklinde bir seyahat söz konusu ise, Ön lastikler 40 Psi arka lastikler ise 36 Psi olacak şekilde basınç uygulanmalıdır. Ön ve arka kısımda ikişer yolcu durumunda ön lastikler 40 Psi arkalar ise, 38 Psi olacak şekilde basınç uygulanmalıdır. Ön kısımda iki ve arkada üç yolcu var ise, tüm lastikler 40 Psi basınç ile şişirilmelidir. Güven dolu yolculuklar dileriz.

    1. Mustafa bey merhabalar,
      Aracınızın ortalama ağırlığı 1250 kg. seviyesindedir. Öncelikle R17 lastik ebatının, bu araca büyük geleceğini bildirmek isterim. Clio için lastik basınçları şu şekilde olmalıdır;
      Aracınız önden çekiş sistemine sahiptir ve ağırlık dağılım ön taraftadır. Ön kısımda bir veya iki yolcu şeklinde seyehatlerde; Ön lastikler 36 Psi arka lastikler ise 32 Psi olacak şekilde basınç uygulanmalıdır. Ön ve arka kısımda ikişer yolcu durumunda; ön lastikler 36 Psi arkalar ise, 34 Psi olacak şekilde basınç uygulanmalıdır. Ön kısımda iki ve arka da üç yolcu varsa; tüm lastikler 36 Psi basınç ile şişirilmelidir. Bu değerler maksimum verimlilik açısından hesaplanmıştır. Aracınızda daha yüksek konfor arzu ediyorsanız 2 psi basınç düşürerek uygulayabilirsiniz. Daha yüksek hız istiyorsanız, 2 psi basıç ekleyerek uygulayabilirsiniz. Güvenli sürüşler dileriz…

  9. Merhaba.
    Bilgiler için teşekkürler fakat ben yinede net olarak sizden öğrenmek istediğim hyundai santa fe 2.2 crdi aracımın
    235/60 r18 lastiklerinin hava basıncı kaç olmalı?

    1. Rıdvan bey merhabalar,
      Hyundai Santa Fe 2.2 crdi model aracınızın boş ağırlığı ortalama 1800 kg. seviyesindedir ve önden çekiş sistemine sahiptir. 235/60 R18 lastik ölçüleri ile birlikte aracın lastiklerine uygulanması gereken basınç değerleri şu şekilde olmalıdır;
      Önde iki yolcu veya yalnızca şoför şeklinde kullanılıyor ise, ön lastikler 46 Psi ve arka lastikler 42 Psi basınç ile şişirilmelidir. Ön kısımda iki yolcu ve arka kısımda da iki yolcu var ise, önler 46 Psi basınç, arkalar ise 44 Psi basınç ile şişirilmelidir. Önde iki yolcu ve arka kısımda ise üç yolcu şeklinde çıkılan seyahatlerde tüm lastikleriniz, 46 Psi basınç değeri ile şişirilmelidir.

  10. Genel olarak faydalı bir yazı olmuş.

    “Lastik hava basıncı kaç olmalıdır” başlığı altında verilen basınç değerleri (1200 Kg. lik bir araç için deniyor) biraz yüksek geldi, nasıl hesapladığınızı paylaşabilir misiniz?

    Teşekkürler.

    1. Uğur bey merhabalar,
      1200 Kg. rakamı şuanda Türkiye’de bulunan otomobillerin ortalama ağırlığıdır. Ortalama ağırlığın alınması gerekmektedir, keza her otomobil için ayrı psi değeri verecek olsaydık, bu yazının sonu gelmezdi. Yazı içeriğinde, 1200 Kg. altında ve üstünde olan araçlar için de uygulanması gereken basınç değerleri dipnot olarak verilmiş durumdadır. Bilgi dolu günler dilerim…

  11. Selamlar merhaba.
    Öncelikle bu guzel bilgilendirmelerinizden dolayi sizlere ve sayfa yoneticilerine tesekkur ediyorum.

    Benim aracim 1.3albea multijet 2005 modelidir. Acaba aracimin on ve arka lastik basinclari ne kadar olmalidir.

    1. Fırat bey merhabalar,
      Renault Fluence otomobiliniz için: Ön tarafta iki yolcu şeklinde bir seyahat söz konusu ise, Ön lastikler 38 Psi arka lastikler ise 36 Psi olacak şekilde basınç uygulanmalıdır. Ön ve arka kısımda ikişer yolcu durumunda ön lastikler 40 Psi arkalar ise, 38 Psi olacak şekilde basınç uygulanmalıdır. Ön kısımda iki ve arkada üç yolcu var ise, tüm lastikler 40 Psi basınç ile şişirilmelidir. İyi günler, güvenli sürüşler.

  12. 2015 accent blue 1.6 dizel aracım var.üstünde 195/50/16 yazlık lastik var.lastik basın ayarları kaç olmalıdır.teşekkürler

    1. Özgür bey merhabalar,
      Aracınızın önden çekişlidir ve 1240 kg boş ağırlığa sahiptir. Ön kısımda iki yolcu şeklinde seyahatler de önler 34 Psi arkalar ise 32 Psi olmalıdır. Ön kısımda iki yolcu ve arka kısımda iki yolcu var ise basınçlar önler de 36 Psi arkalar da 34 Psi olmalıdır. Önde iki yolcu ve arka üç yolcu şeklinde tam yük durumunda tüm lastik basınçları 36 Psi olmalıdır. Bu değerler uzun yol için verilmiş olup, günlük kullanımlar için 2 psi düşürülerek uygulanır. Sizlere yardımcı olabildiysek, ne mutlu bizlere…

  13. Çok yararlı bilgiler bunlar bu bilgilerin sunumunu yapan kişilere çok teşekkür ederiz insanların lastik üzerindeki cahaletleri gideriliyor

    1. Enver bey merhabalar,
      Başta yanın yöneticimiz Mustafa Zileli olmak üzere, moderatör yazarlar olarak şükranlarımızı sunarız. Bilgi ve sağlık dolu günler dileriz…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.