Vanos problemi nedir? BMW e34 e36 e39 e46 e60 e90 | detaylı6 dakika içerisinde okuyabileceğiniz bir yazıdır.

BMW e34 e36 e39 e46 e60 e90 vanos problemi nedir? | detaylı | Parcacix
BMW e34 e36 e39 e46 e60 e90 vanos problemi nedir? | detaylı | Parcacix



Vanos ve çift vanos nedir?

   “Variable Nockenwellen Steuerung” kelimelerinden türetilmiş bir terimdir. Türkçe karşılığı, değişken kam mili kontrolüdür. BMW’nin geliştirmiş olduğu bu sistemde, elektro hidrolik subap iticileri kullanılıyor. Bu sistemde kamlar, subapları bu elektro hidrolik subap iticileri ile etkileşim durumuna getiriyor. Vanos, Emme subaplarının açılış kapanış evrelerini düzenler ve yönetir. Bu sayede araç motoru, ölü denilebilecek devirlerde daha esnek ve daha güçlü tork verimi ile adeta motoru doldurur. Bu zamanlamayı sağlayan vanos, aracın beyni gibi çalışıyor ve tüm sistemi yönetiyor. Vanos teknolojisi sayesinde araç, daha verimli bir tork ivmelenmesi ve daha iyi bir yakıt tüketimi yakalar. Vanos problemi bu dengenin bozulmasına neden olacaktır.

   Tek vanos sistemi ölü devirler için etkin rol üstlenirken, çift vanos teknolojisinde, karşılıklı birbirine zincirleme pozisyonda bağlı ve sürekli iletişim halinde olan iki vanos çalışır. Double-Vanos veya Bi-Vanos olarak da isimlendirilir. Bu iki vanosdan bir tanesinin görevi emme subaplarının açılış kapanış zamanlamalarını düzenlemek, ikinci vanosun görevi ise egzoz subaplarının zamanlamalarını düzenlemektir. Bu sayede emisyon düşer. Ayrıca ölü denilebilecek düşük devirlerde araç atik ve hazır bir pozisyonda olacak, yüksek devirlerde ise güç kazanımı sağlayacaktır ve tüm bunları yaparken, yakıt konusunda dostunuz olacaktır.








BMW hangi modellerinde vanos teknolojisini kullandı?

   BMW vanos teknolojisini 1992 yılında kullanıcılarına tanıttı. 1993 yılından sonraki tüm M50 motor öncülüğünde ve devamında tüm minimum 320 ve 520 segment araçlar da kullanıldı.(Örnek: M50B20, B50B28,M52B20,M52B28,M54B20)

   1999 yılından itibaren M52TU motor ile ilk çift vanos teknolojisi geldi. 1999 yılından itibaren M52TU motora sahip tüm 3 serisi ve 5 serisi araçlar çift vanos teknolojisine sahiptir. M52TUB20 motor 150 Hp beygir gücünde ki ilk çift vanoslu motordur. 5 serisi E39 kasalar da 1999 yılından itibaren seri olarak üretilmiştir. 3 serisi araçlara gelişi ise 5 serisi ile aynı yıldır. 1999 yılından itibaren BMW 3 serisi araçlarında E46 kasa da çift vanos teknolojisini kullanmıştır. BMW mühendisleri, bu dönemden itibaren minimum segment 320 ve 520 olmak üzere tüm motorların da vanos teknolojisini kullanmıştır.




BMW Vanos problemi

   Alman asıllı firma BMW group hiçbir zaman kabul etmese de, özellikle e39 kasa başta olmak üzere M motor grubu e34, e36, e46, e60, e90 kasalar da vanos problemi sıkça yaşanan bir durumdur. BMW vanos problemi pastasının yüzde doksanlık dilimini kapsayan kısım vanosun iç kısmında ki oring adı verilen küçük parçalardır. Vanos, çalışma enerjisini yağ basıncından alır. Yağ basıncı vanosun içerisinde ki parçaların çalışmasını sağlar ve böylece egzantrik milinin çalışma açısını belirler. Yağ kaçağını önlemek ve vanosun çalışması için hayati rol oynayan oring parçaları zamanla motorun çalışma ısısı ile birlikte kırgınlaşır ve kurur. Kuruma beraberinde sertleşmeyi de getirir. Sertleşip kuruyan oringler zamanla yağ kaçırmaya başlar ve vanos içerisin de yeterli kompresyon sağlanamaz. Yeterli kompresyonun sağlanamaması sonucu vanos problemi açığa çıkar. Vanos çalışmaz veya çok zayıf şekilde çalışır.




   Vanos probleminin yüzde doksanlık kısmını oringler oluşturur. Vanos problemi yüzde ondalık kısımda da oringlerin parmağı vardır. Oringlerin görevini yerine getiremiyor olması sonucu vanos içerisinde ki pistonlar zamanla yağ basıncı yüzünden tüm optimizasyonunu kaybeder. Yeniden optimize edilmesi çok zordur. Eğer probleminiz bu yüzde onluk kısımda ise yeni bir vanos almanız gerekir ki, bu da ortalama olarak 4 bin lira civarında bir maliyete yol açar. Eğer yalnızca oringler de sorun varsa, bir an evvel sıkıntı, vanos içerisinde ki parçalara sirayet etmeden değiştirilmelidir. Yurt dışından oring sipariş etmeniz durumunda, ortalama 500 lira gibi bir rakama hallolur. Diğer önemli durum ise usta faktörüdür. Motor üst kapağı açılıp, vanos komple sökülmeli ve vanos oringleri değiştirilmelidir. Bu işi yapacak usta, işinin ehli olmalıdır. Vanos problemi her ustanın yapabileceği bir iş değildir.



Vanos problemi ne gibi sorunlar oluşturur?

BMW e90 kasaya kadar üretilmiş tüm BMW motorlarında vanos problemi var diyemeyiz, fakat oring ömrü çok az olduğu için sıkça rastlanan bir problemdir ve kimilerine göre kronik bir sorun haline gelmiştir. Peki, aracımız da vanos problemi ne gibi belirtiler verir?

  • Özellikle düşük devirlerde araçta meydana gelen devirlenme problemi
  • 1.000-3.000 devir arasında aracın gaza çok az tepki veriyor olması
  • 4.000 devirden sonra vanosun devreye girmiyor olması(ani şekilde arabanın kafanızı koltuğa yapıştırmıyor olması)
  • Motorun çekişinin bir yüksek bir düşük hissedilmesi durumu
  • Klima aktif durumdayken aşırı güç kaybı
  • İtici sesi ve beraberin de aracın hareket ivmesinde yaşanan ani düşüşler
  • Uzun ve sıcak bir yolculuktan sonra aracın rolanti de kararsız olması
  • Devir geçişlerinde olması gerekenden fazla motor sesi
  • Son zamanlarına kıyasla aşırı artan yakıt tüketimi
  • Motorun orta devirlerde canlı, alt ve üst devirler de sönük kalması




Araba devirleniyor ama gitmiyor | Parcacix
Araba devirleniyor ama gitmiyor | Parcacix



Araba devirleniyor ama gitmiyor

   Vanos probleminde kesinlikle devirlenme ama aracın gitmeme durumu yaşanmaz. Araç devirlendiği kadar gider. Eğer devirde artış fakat araçta devirin artışı kadar doğru orantılı bir artış söz konusu değilse, baskı balata problemi olma ihtimali çok yüksektir. Baskı balata dışında akla gelebilecek bir diğer sorun ise kronikleşmiş olan hava akışmetre arızasıdır.

Yedek parça ihtiyacınız varsa, Parcacix yanınızda…











































53 Yorum

  1. Ustam selamın aleyküm hayırlı işler .bende 1998 model 320 i var aracımda çekiş düşüklüğü mevcut rampalarda aşırı bayılıyor bir diğer sorun ise rolanti dengesizliği hava akış metreyi değiştirdim ateşleme kontrol edildi ama sorun giderilmedi yardımcı olursanız sevinirim ustam

    1. Merhabalar,
      Rolanti dengesizliğinin iki sebebi olabilir, hava ve yakıt karışımının doğru olmaması veya ateşleme zamanlamasıdır. Aracınızın hava hortumlarında yırtık olabilir.

  2. Ustacim bnm 1998 model 3.16iaracim var tüplü araba sabahları çalışıyor sicakken 1 saat sonra çalışmıyor motordaki benzin sibobunda hava olusuyo havayı alınca duzeliyo yardımcı olabilir misiniz

    1. Alper Bey mehrabalar,
      Aracınızın hava akışmetresinde veya körüğünde bir yırtık olabileceğinden şüheliyim. Özellikle düşük devirlerde yapıyorsa buradan kaynaklanma olasılığı çok yüksek.Basit bir özel servisin çözebileceğini düşünüyorum. İyi günler, güvenli sürüşler.

  3. Merhabalar aracımda vanos arizasi mevcut. Kisa ama dik rampa ckislarnda ani durmam gerekirse devir birden düşüp arac stop ediyor bunu vanos probleminden yaparmi acaba

    1. Murat Bey merhabalar,
      Aracınızın devirlenmiyorsa ve özellikle rampada yığılıyorsa bunun iki sebebi olabilir. Bunlardan biri vanos arızası diğeri ise baskı balatanın bitmiş olması. Baskı balata hakkında buraadan bilgi alabilirsiniz:

  4. Merhabalar aracım 2000 model 3.20i otomatik aracım ilk çalıştırmada motor soğukken tutarsız çalışıyor.devir saati bir yukarı bir aşağı hareket ediyor.tupe otomatik geçince dahada duzensizlesiyor.4-5 dakika sonra motor ısısı artında düzeliyor.bogaz kelebeği kirlenmiş olabilr dediler temizlemek için goturdum fakat sökmeden temiz dediler tüpte iken klima açınca düzensizlik başlıyor 1 dakika sonra düzeliyor tüp ayarı yaptırdım ilk başta klima açınca tupteyken karşılaşıyor ve stop ediyordu şimdi o sorun yok 10 gündür inceliyorum hava akis metresi diyen var rölanti jiklesi diyen var gaz kelebeği arızalı diyen var bilgisayara bağlardım hata kodu yok yardımcı olun lütfen

    1. Selçuk bey merhabalar,
      Sorununuzun birçok nedeni olabilir. İşinin ehli bir ustanın incelemesi şart. Klima ile doğrudan orantılı bir güç kaybı söz konusu ise hava akışmetresinden ve vanostan olma ihtimali zayıf.

  5. Ustacım öncelikle emeğinize sağlık. 2009 316i e90 kasa 186 binde aracım. Yıkamaya verdiğimde motoruna su tutmuşlar araç sarsıntılı çalışıyordu ustalar bi kaç bin geçer dediler. Geçmedi ve birkaç gün sonra gaz yememeye başladı sonrasında çalışıp hemen stop ediyordu. Çekici ile servise götürdük çünkü araç çalışıp stop ediyordu. Cihaza bağlandığında vanos arızası verdi fişleri çıkarıp hava tuttuk taktık araç çalıştı. Bir müddet sonra tekrar sarsıntılı çalıştı fişleri tekrardan söküp böyle bin 3 4 güne geçer dediler hala geçmedi acaba sorun vanosdamı yoksa fişleri su aldı orda mı arıza var? Not.:yıkamaya girmeden önce herhangi bir sorun yoktu bide zincir ses yapmaya başladı bi etkisi olabilir diye eklemek istedim

  6. iyi günler 2005 3.18i N42B18A aracım da pc ye bağladıgımızda valvetronik arızası verıyor. arızayı sildirdim biraz kullanıp bi daha bağlatacağım, motor soğuk iken genelde çalıştırdığımda isteksiz bir sarsıntılı çalışmayla 30 sn sonra kendine gelerek düzeliyor.Bunun sebebinin zincir sente ayarı, vonos problemi veya valvetronic sistemde olabileceğini düşünmeye başladım ne gibi bir yol izlemem gerekir teşekürler..

    1. Selim bey merhabalar,
      Müşürlerden yapma ihtimali var. Isı müşürünün bozulması neticesinde bu sorun meydana geliyor olabilir. Kontrol edilmesi, incelenmesi ve sorunun kaynağının bulunması gerekiyor. Uzaktan yardım etmek isteriz, fakat sorununuz çok geniş bir skalaya sahip. İyi bir usta, ilk bulmanız gereken şey. İyi günler, güvenli sürüşler dileriz.

  7. Merhaba 94 model e36 m50b20 sedan aracım aracım ilk aldığım zamanda kesintisiz bir şekilde 325 lerle kafa kafaya gidiordum sonrasında ise birden benzinde gitmemeye başladı ve sonrasında sibob yakalardım yarışırken silindir kapağı açtım sibob değişti çalıştırdım arabayı ilk çalıştığında bir sıkıntı yoktu akşamına benzinde patlamaya başladı ve 2bin deviri geçmez oldu

    1. Resul bey merhabalar,
      Bunun birçok sebebi olabilir. Uzaktan yardımcı olmamız mümkün değil. Dipnot geçecek olursak, vanos, baskı balata, chip ve ateşleme sistemi ile ilgili problem meydana gelmiş olabilir. Arıza bulma programına bağlanarak check edilmesi gerekir. İyi günler, güvenli sürüşler.

  8. Merhaba e46 m54b22 motorlu aracımda çalıştırğımda herhangibir sıkıntı yok ama 5-10 km gittikten sonra araba çekişten düşüyor tekliyor ve gaz yemiyor bilgisayara bağlandı bobin buji ve oksijen sensörleri değişti ama hala aynı yardımcı olabilirmisiniz artık sıkıcı oldu.

    1. Orhan bey merhabalar,
      Aracınızda hava akışmetre problemi, vanos problemi veya beyinle ilgili bir problem meydana gelmiş olabilir. İyi bir usta bulmalısınız, yoksa çok gereksiz paralar harcamanız olası.

  9. Merhaba aracım 96 model e34 kasa m50 b20.aracımdaki ariza kalkışta çok baygın olması ve çok geç devirleniyo 3000 devire kadar çok hantal rampa çıkamaz oldum bunu la alakalı eksantrik sensörünün arızalı olduğunu söylediler ama ben sensoru degistirdigim hâlde bi değişiklik olmadı ķülbütör kapağının contaları değişti yağ vermesini engellemek için ama bi değişiklik olmadı hala aynı problem devam ediyo böyle bi problem başına gelmiş olan var mı acaba bilgi alabilirmiyim

      1. Değerli ustalarım sayfanız ve değerli bilgileriniz için çok ama çok teşekkür ediyorum. Sitenizi hayranlıkla takip ediyorum. Benim başıma da bi sorun geldi fakat her kafadan bi ses geldi artık düşünmekten uyku uyuyamaz hale geldim. 2009 e90 316i 186 binde sade benzinli aracım. Aracın oksijen sensörü bozuk ve zincir zamanı gelmiş ses yapmaya başlamış. Aracı yıkamaya verdiğimde motoruda yıkamışlar ve araç sarsıntılı çalışmaya başladı. Ustalar bi kaç gün böyle bin geçer dediler. 3 4 gün boyunca geçmedi ve 4.günün sonunda gaz yememeye boğulmaya başladı. 5. Gün araç çalışıp stop ediyordu aynı zamanda frenler şişti. Araç çalışıp stop ettiği için servise çektik cihaza bağlandığında vanos arızası verdi. Vanos fişlerini çıkarıp hava tuttuk araç çalıştı 3 4 dakika sonra tekrar sarsıntılı çalıştı. Fiş soketlerini çıkarıp öylece binmemi söylediler. Sizin diğer bir yorumunuzda soketlerin vanosu iptal etmediğini okumuştum. Bu soketler ne işe yarar? Madem iptal etmiyor vanosu çıkartıp sürmenin bir sakıncası var mı? Aracım daki sorun sizce nedir? Şimdiden çok teşekkür ediyorum emeğinize sağlık

        1. Ubeydullah bey merhabalar,
          Değerli yorumlarınız için teşekkür ederiz. Vanos dediğimiz motor bileşeni, motorun ana kolonu olarak nitelendirebileceğimiz krank millerinin açısını ayarlar. Vanos iptali ile aracı kullanmak gibi bir durum söz konusu olamaz. Aracın hızlanması neredeyse yarı yarıya düşer ve yakıt tüketimi de o denli artar. Vanos motoru çalıştıran bileşenlerin şefidir, şef olmazsa çalışanlar işi aksatır, yanlış çalışır. Motorun yıkanmasına müteakip olduğunu söylediniz. Motorun içine su kaçmış olma ihtimali çok zayıf, lakin mümkün. İşinin ehli bir ustanın motor üst kapağını açarak kontrol etmesi şarttır. Bu şekilde araca binmek sakıncalıdır. Aracın en ufak bir tadı kalmaz, motorun ömründen yer. İyi günler, güvenli sürüşler dileriz.

  10. Merhaba ,
    3 aydır arabamdaki arızayı izmirde güvendiğimiz ustaların desteği ile çözemedik lütfen acil yardım diliyorum2002 318i aracımı bazen 6 -7 marşta çalışıyor bazen hiç problem yok.arabamın çalıştıktan sonra hiç bir problemi olmuyor performansı çalışması süper 145000 km de. Eksantrik sensörü, kam sensörü, buji,valvetronik motor,devimetre ,oksijen sensoru degisti ,piston subaplar kontrol edildi,yag basinci ,benzin basinci kontrol edildi cozum yok.vanoslarda problem olur mu,ilk basta araba dururken aniden kalkis icin gaza basinca bogulyr gibi kapaniyordu

      1. Merhaba,
        Arabam soğuk havalarda 1-2 gün çalışmadığında veya motor tamamen soğukken hemen hemen hiç çalışmama seviyesine geldi.Çalıştırabildiğim zamanlarda ise motor sıcakken gün içersinde motor tam soğumadan her marşa bastığımda ,ilk marşta çalışıyor.İlk anda çalışma biraz sarsıntılı sonra kısa zamanda düzeliyor.
        Akü akımı yetersiz olduğunda marş basmama problemi olmaz mı? veya akü akımı ölçülebilen bir durum değil mi?aküyü değiştirmem mi gerekir.
        Cevabınız sonrası İzmir demisiniz bilmiyorum,telefon ve adres alabilirmiyim.

        1. İlker bey merhabalar,
          Öncelikle yalnızca bilgi amaçlı bir hizmet politikamız olduğumuzu bildirmek isterim. Bahsetmiş olduğunuz durumun en büyük müsebbibi akü akımının yetersiz olmasıdır. Akü, sabahları marşa ilk bastığınızda akım yetersiz olduğu için zor alır. Gün içinde tekrar marşa bastığınız zaman kolayca alıyor olmasının sebebi motorun ısınmış olması değil, akünün şarj olmuş olmasıdır. Akü akımının yetersiz olup olmadığını yetkili veya özel serviste öğrenebilirsiniz. Aracınız bilgisayara bağlanır ve kontrolleri yapılır. Bunu ustanın yapması gerekli, şayet kendiniz yapmayı denerseniz yanılırsınız. Aracınızda akü akımının yetersiz olması durumunda önünüzde iki ayrı seçenek olacaktır. Akünün miladını doldurmuş olması ve aracın herhangi bir yerinde elektrik kaçağı olması. Elektrik kaçağı veya kısa devre varsa bu elektik ustası tarafından incelenmesi gereken bir problem. Sorun aküde ise akünün değiştirilmesi yeterli olacaktır. Yardımcı olabildiysek ne mutlu bize. İyi günler, güvenli sürüşler…

          1. Merhaba ,çok naziksiniz,ben arabamı gösterebileceğim bir yere yönlenebileceğimi düşünmüştüm.Akü akımı deyince akümün bitmiş veya bitmeye yakın durumda olduğunu anlıyorum.Fakat bazen iki üç gün geçsede arabam normal marş basıyor fakat çalışmıyor.Yani sizin yorumunuzdan akü akımı düşükse araba normal marş basar fakat çalışmaz diye mi anlıyim.Politikanızı anladım fakat benim problemini çözebilecek ustayı bulamadım bu yüzden sizden tecrübeleriniz dışında usta tavsiyesi istedim.rica ediyorum .sakıncası yoksa telefonumuda yazabilirim

          2. İlker bey merhabalar,
            Şahsi düşüncem aracınızda bir kısa devre olduğudur. Bu kısa devre kimi zaman aktif, kimi zaman ise inaktif halde olabilir. Bu sebeple marş durumu değişiyor olabilir. Yapmanız gereken bulunduğunuz şehirde olan bir yetkili servise aracınızı göstermek olacaktır. Yetkili servisin faiş fiyatlarının olduğu düşüncesindeyseniz BMW-Mercedes grubu ile ilgilenen bir elektrik elektronik ustası bulmalısınız. Ne yazık ki İzmir’de hizmet verdiğimiz bir yer veya yönlendirebileceğimiz bir servis noktası bulunmuyor. İyi günler, güvenli sürüşler…

  11. Selamın aleykum ustam 2000 model e39 bmw sahibiyim 193binde sabahları aracı calistirdgimda motorda silkeleme var lpg de daha çok hissettiriyor araç ısındıktan sora geçiyor ama tekrardan ilk yaptığı gibi yapıyor sağa yanaşıp kontağı kapattığımda tekrar çalıştırdığım da düzeliyor araç roket oluyor ateşleme bobin değişti bujiler değişti motor tesisatına bakıldı beyine bakıldı kırank sessore bakıldı enjektör kople değişti akismetre değişti geçenlerde lpgeciye gitti ve ordaki usta lpg bağlanırken enjektör bağlantılarını yanlış bağlamışlar diyerek düzeltti o aksam sorun yoktu ama aracı aldıktan sora 3saat sora araca tekrar bindim çalıştırdım gine aynı arıza devam ediyor

    1. Mehmet bey merhabalar,
      Özellikle kışın M50, M52, M54 motorlar bahsetmiş olduğunuz gibi silkelenme yapar. Bu doğaldır. Yaz günlerinde yok denecek kadar azken, kış günleri soğuğun en yoğun olduğu; sabaha kadar soğuk yiyen motorun ilk çalıştığı andır. Bu anda motorun sendeleme yapması bir problem olarak görülemez. Bu sendeleme sürekli olarak devam ediyor, gün boyunca hiçbir an geçmiyorsa, o zaman bir problem var demektir. Problemin en büyük kaynağı enjektörler olabilir. Aracın yağsız kalması sonucunda iticilerin arızanmış olması muhtemeldir. İtici probleminiz varsa, sendeleme ile birlikte “tırk, tırk” sesi de duyarsınız. İyi günler, güvenli sürüşler dileriz…

  12. Merhabalar acil yardım istiyorum lütfen.
    95 320i araç tüpte kesip veriyo benzin de sıkıntı yok bir de çalışması normal ama asılıp gitmiyo araç yani hiç demezsiniz 6 silindir diye bu kesip vermeyi de bi yapiyo bi yapmiyo çok zor durumda kaldım ne yapmam lazim

    1. Davut bey merhabalar,
      Aracınızın “kesip veriyo” olarak nitelendirdiğiniz probleminin, şayet benzinde yapmıyor ise Lpg gaz ayarından olabileceği kanaatindeyim. Buna ek olarak BMW vanos problemi oldukça detay ve ustalık isteyen bir iştir. Problemin nereden kaynaklandığını aracı görmeden söylemek mümkün görünmüyor. Size tavsiyemiz iyi bir usta bulmanız ve birden çok yere göstermeniz olacaktır, zira birçok usta vanos konusunda yeterli bilgiye sahip değil. Elimizden geldiği kadar uzaktan yardımcı olmaya çalıştık. Umarım işinize yarayacak bilgiler sunabilmişizdir. Teşekkür eder, güven dolu sürüşler dileriz.

  13. Merhabalar benim 5 20 i e60 arabam var araç 1500 3000 devir arasına kademe kedeme çıkıyo sanki araç turbo ya geçiyo sonra geri bayılıyo sorun ne olabilir Bujiler bobinler hepsi yeni

    1. Serkan bey merhabalar,
      Aracınızın model yılı vb. detaylarını belirtirseniz, motor tipini öngererek daha detaylı cevaplar verebilmemiz mümkündür. Aracınızın model yılı yeni değilse, şayet turbo beslemeye sahip değildir, keza E60 kasanın benzinli modellerinin çok büyük bir kısmında turbo besleme bulunmuyor. Aracınızın vanos veya gaz ayarı ile ilgili sorunları olabilir. Map sensörünün arıza yapmış olması da muhtemel. Aracın bilgisayara bağlanıp, kontrollerinin yapılmadan herhangi bir kanıya varılması söz konusu değil. İşinin ehli ve teknolojik çalışan bir BMW servisine götürülüp, kontrol ettirilmesi şart. Güvenli sürüşler dileriz…

  14. Selamlar Ark kagan youtube kanalında bir 3.20 e 46 incelemesinde bir traktör markasının vanosunun bu e 46 vanosları ile birebir aynı olduğunu keşfetmiş gibi bir bilgi geçiyor bu bilgi ne kadar dogru bilgisi olan varmı çünkü bu vanos fiyatları oldukça uygunmuş

  15. Ustam merhaba
    2009 bmw 116i
    Bu araç rolantideyken devir düşüp kalkıyor rolanti yerinde durmuyor
    Bu nedendir sizce?

  16. Lütfen bana da yardimci olurmusunuz 316 i 2002 benzinli bir e 46 var usta diyor ki vanos arızali araba hata veriyor hatayi silince çalişiyor kontagi kapatinca yine hata devreye giriyor. Sorun vanus ta mi yoksa başka bir yerde olabilir mi

    1. Anıl bey merhabalar,
      Problem büyük ihtimalle vanos olarak görünüyor, fakat yine de birkaç yere daha göstermenizi tavsiye ederiz. Beyinle ilgili bir sorun da meydana gelmiş olabilir.

      1. merhaba; bende bir N46 motor E 46 sahibiyim. Benim aracımda da vanos arızası vardı. Vanos ve zincir takım değişti. Ancak sorun giderilemedi. Arac halen vanos arızası veriyor. Hata silindikten sonra 5-10 km yol yapıyorum. Arac ısıkta yada yolda durunca ani devir düşüyor. Araç istop edecek gibi olup tekrar topluyor. Bu andan sonra vanos devreden cıkıyor. Hataya dusuyor. Daha sonra Vanos devre dısı iken yine calıstırıp gezdiğimde bir müddet yol aldıktan sonra, kırmızıda yasa yolda durdugumda yine arac kendini bırakıp tekrar topluyor. Topladıgı anda arac daha sessiz ve sarsıntısz calısıyor. Sorun hakkında bir bilginiz varmı? Tesekkürler

  17. Merhaba aracım 97 model e36 3.20 itici sesi vardı arabada iticileri değiştirdik bu seferde araba daha tuhaf çalışmaya başladı 3 bin devire kadar araba yürümüyor gitmiyor gibi üst devirlerde biraz daha iyi bunun sebebi ne olabilir acaba

  18. Merhabalar ben 95 model 3.20i almayı düşünüyorum hatta buldumda. Ancak araç sahibi aracın sanayide olduğunu vanosun ve iticilerin değiştirileceğini söyledi. Şimdi sorum şu olacak bu aracın motoru oynanmış mı olacak yoksa olağan bir tamir durumu mudur.

    1. Ahmet bey merhabalar,
      Vanosun ve iticilerin değiştirilmesi olağan bir durum olmamasına karşın; değiştirilmesinde bir sakınca yoktur, aksine sıfır vanos takılıyorsa şayet aracın çekişine iyi anlamda oldukça etkisi olacaktır. Önemli olan: Vanosun sıfır olmasıdır. Çıkma bir vanosun içerisindeki oringlerin ne durumda olduğunu bilemezsiniz. Teşekkür eder, iyi çalışmalar dileriz…

  19. Yardımcı olursanız çok sevinirim aracım 2005 model 316i e46 kasa araçda baya çekiş kaybı yasamaya başladım ben bu sorunu kendim de baskı balata da bulup değim kararı aldım bağı yüksekten kavrama yapıyordu ve değiştirdim ertesi gün sabah aracı çalıştırdım araç kepce gibi çalısıyor hemen stop edip usta gösterdim triger zincirinin değişmesi gerektiğini söyledi ve değişimi yaptık aracı almaya gittim çalıştırdım aynı ses yine var usta vanos larında değişmesi gerektiğini söyledi fakat araç çalışırken vanosların önündeki söketin birini cıkarınca sesi kesti ve böylece aracı kullana bileceğimi söyledi şimdi bu işin artı bir yanı olmadığına eminim aracada binmiyorum borusan servisinde yaptırmayı düşünüyorum aradım görüştüm 4000 tl kadar masraf cıkardı işçilik harıç ve şu an benim aracıma almam gereken vanos 1 adetmi 2 adetmi 2 adet varmış araçta ikisidemi bozuktur ve servisin söylemiş oldugu fiyat 1 tanesi içinmidir takımmıdır bu vanos yardımcı olursanız cok iyi olur

    1. Sabri bey merhabalar,
      Vanos soketi çıkarıldığı takdirde, çalışmayı durduracak bir ara eleman değildir. Vanos; kam millerinin açısını ayarlamak suretiyle çalışır. Vanosun çalışmaması durumunda aracın yürüme gibi bir durumu söz konusu değildir. Vanosun bir soket ile iptali de söz konusu olamaz. Valvetronic ve vanos teknolojisi kullanılan N42B18 motorunuzun, vanos ile ilgili bir sorunu olduğunu düşünmüyorum. Sente ve avans ayarının bozulmuş olabileceği kanaatindeyim. İyi bir ustaya teşhis için götürülmesi en doğru seçenek olacaktır. 4 bin lira çifti için verilmiş bir fiyat olmalı. Dışarıda özel bir servise, 4 bin lira gibi yüksek bir fiyatın yarısı maliyetine yaptırmanız mümkün. Buna karşın yine de; ifade ettiğiniz kadarı ile vanosla ilgili bir problem olduğunu düşünmek güç. Vanos; aracın belirli bir devirden sonra ivme kazanmasına yardımcı olur. Çift vanos ile bu hem yüksek devirde canlılık, hem de ölü olarak nitelendirilebilecek düşük devirlerde canlılığı sağlar. Herşeyden önce iyi bir ustaya göstermeniz, size verebileceğimiz en iyi tavsiye olacaktır. Umarım kısa bir süre içinde bu buhranlı sıkıntıdan kurtulursunuz. İlginizden ötürü teşekkür eder, iyi günler dileriz…

      1. Cevabınız için teşekkürler aracı gösterdiğim usta bmw den anlayan işinin ehli bir usta değil askerim doguda mecburen ilgilendirmek zorunda kaldım zincir değişimi yaptırmak için kullanılan sente malzemesini 4 gün aradı sonun da değişti ama araçtaki kepce gibi gürültülü çalışma durumu geçmedi vanosun önündeki söketi cıkarınca gürültülü zincir sesini kesti birden ve vanos iptal bu şekilde kullana bilirsin dedi araç arıza lambasıda yakmıyor sonuç olarak aracımı en yakın borusan servine göndercem çekici ile sizce durumu servise yasadıklarımı problemi bildirmelimiyim yoksa onlar araç kapılarına indiginde problemi kendileri çözerlermi kafam çok karışık

        1. Sabri bey eğer vanos ile ilgili bir sorun varsa, direk vanos değişimi yerine; vanos içerisindeki oringlerin değişimine de gidebilirsiniz. Oldukça zahmetli ve her ustanın beceremeyeceği bir işlemdir. Tercih edilmesi durumunda maksimum 500 lira gibi bir maliyet ile kurtulursunuz. Bir diğer seçenek çıkma vanos alınmasıdır, fakat güvensiz bir iş olacaktır. Çünkü; satın alacağınız vanosun içindeki oringlerin ne durumda olduğunu bilemezsiniz. Bir önceki yorumda bahsettiğim gibi: Vanosun tek bir soket ile iptali söz konusu değildir. Herşeyden önce iyi bir usta bulmanız iktiza eder. Teşekkür eder, iyi günler dileriz…

  20. Çok güzel bir bilgi benim için derdime derman oldu gibi, uygun ustayı aramaya başlamalıyım…
    Emeğinize sağlık, teşekkürler.

    1. Oğuz bey merhabalar,
      Sizlere yardımcı olabildiysek ne mutlu bizlere. Aracınız ile ilgili yaşadığınız problemi, model ve model yılını vb. özellikleri dile getirirseniz şayet, size daha iyi yardımcı olmak isteriz. İlginize teşekkür eder, iyi günler dileriz…

    2. Burada sorulan bütün sorulara cevap verilmis, bu davranisiniz için çok teşekkür ederiz. Benim sorunum 2007 116i E87 kasa aracimda rolantide calisirken hic bir sikintisi yok,cekiside gayet iyi fakat hafif gaz verdigimde 1000 devir ve 1500 devir arasinda dalgalanma oluyor. Arac hareket halindeyken sirkeleme oluyor. Neden yaptigi konusunda bir fikriniz varsa ve bilgilendirebilirseniz çok sevinirim. Hayirli günler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.