Valvetronic nedir? nasıl çalışır? hangi modeller? | BMW motor2 dakika içerisinde okuyabileceğiniz bir yazıdır.

Valvetronic nedir? nasıl çalışır? hangi modeller? | BMW motor | Parcacix
Valvetronic nedir? nasıl çalışır? hangi modeller? | BMW motor | Parcacix



Valvetronic nedir?

Valvetronic nedir? | Valvetronic konumu | BMW Valvetronic sistemi | N52 motor | Parcacix
Valvetronic nedir? | Konumu | BMW N52 motor | Parcacix

   Valvetronic BMW tarafından geliştirilmiş, BMW motorları üzerinde kullanılan bir uygulamadır. Tüm Hava emme valflerinin hareketlerini değiştirerek gaz kelebeği ihtiyacını ortadan kaldıran bir sistemdir. Daha az yakıt tüketimi, düşük egzoz emisyonu ve daha seri tork ivmelenmesi sayesinde performans açısından dinamik bir sürüş imkanı sağlar. Gaz tepkimeleri açısından pozitif yönde fark yaratan bir uygulamadır. Valvetronic, silindirler içerisinde meydana gelebilecek, fakir karışım durumunu yok denecek kadar az bir düzeye getirir ve böylece yakıt-hava karışımının kaliteli olması ile beraber konvansiyonel motorlara nazaran %10 oranında veya daha yüksek bir yakıt tüketimi kazancı sağlar. Vanos teknolojisine ek olarak uygulanan bir sistemdir. Vanos ile uyumlu bir biçimde çalışır. Birbiri ile karıştırılmamalıdır.








Valvetronic nasıl çalışır?

   Valfler, üstten eksantrikli makaralı kollar ile çalışırlar. Ara kol, eksantrik koluna dik olarak yerleştirilmiştir. Elektrikle ayarlanır. Alt ucunda bir valfin külbütor kolu tarafından çalıştırıldığı bir kumanda mevcuttur. Eksantriğin konumuna göre kontrol kolunun bir başka kısmı sürükleme kolu ile temas eder. Başlangıçta düzdür fakat sonuna doğru dikleşir. Özetleyecek olursak, eksantrik konum, maksimum valf kaldırma gücüne doğrudan etki eder. Valvetronic, 0.3 saniye içerisinde 0.25 mm9.8 mm arasında bir valf kaldırma oranına sahiptir. Bu yeti, gaz tepkimesine ve aracın hızlanmasına doğrudan etki eder. Sistem, değişken valf kaldırma alımı düzenler ve böylece normal çalışma sırasında gaz kelebeği ihtiyacı ortadan kalkar.








Hangi BMW modelleri Valvetronic kullanıyor?

   BMW, Valvetronici ilk olarak 1.8 litre ve 2.0 litre olan BMW N42 motor ile kullanıcılarına sunmuştur. Bu sistem uygulanan ilk BMW N42 motor, ise BMW E46 serisinin (1998-2005) Compact 316i ve 318i seçenekleridir. Daha sonra üretilen modellerin hemen hemen hepsinde bu sistem uygulanmıştır. İlk olarak uygulanmasının dışında, ilk olarak en iyi uygulanan motor BMW N52 motordur. N52 motor, 1 Serisi E87, E81, E82, E88 modellerinde, 3 serisi E90 modelinde, 5 serisi E60 modelinde, Z4 serisi E89 modelinde, X1 serisi E84 modelinde, X3 serisi E83 modelinde ve X5 serisi E70 modelinde kullanılmıştır.































2 Yorum

  1. Merhaba;
    2004 model E46 318i N46 motor otomatik aracım var. Araç 195.000km de, 30.000 km önce takılmış olan prins lpg mevcuttu. 8 ay kadar önce, maf sensor, lambda sensor ve valftronik motor adaptasyon ve elektrik hatası vermeye başladı, vites göstergesi yanında içinde ünlem olan turuncu çark göstergesi yanıyor. Elektrik tesisatı 3 defa kontrol edildi, Maf sensor değişti, lambda hatası silindi motor adaptasyon yapıldı ve 600 km sonra tekrar hata verdi. Valftronik motor değişti, 800 km sonra tekrar aynı hata geldi. Birkaç defa motor adaptasyon yapılarak arıza giderildi ve tekrarladı. eccentric position sensor değiştirildi. En son ECU (DME) den olabilir denildi ve çıkma ecu ile valftronik motor tekrar değiştirildi ( ecu üzerindeki motor entegresinin çok ısındığı söylendi L9904 ) , ayar yapıldı 250 km sonra tekrarladı. LPG nin tüm elektroniğini motordan ayırdık, lpg beyni bagajda, benzinle sürüyoruz. En son yine sorun oldu, valvetronik adaptasyon olmuyordu, ecu üzerindeki entegre değişti, aracın aküsü bir gece ayrıldı ve sonra adaptasyon yapıldı. 610 km kullandık yine, lamda sensor ve valvetronik adaptasyon hatası veriyor. En son valve timing ayarı yapıldı, egzoz valflerinde çok az bir ayar kaçaklığı olduğu görüldü, fakat bundan yapacağını düşünmüyoruz dediler. Şu an 150 km dir kullanıyoruz, ne olacak net bilmiyorum. Sorun ile ilgili bir fikriniz var mıdır? Şimdiden teşekkürler.

    1. Barış bey merhabalar,
      Bahsettiğiniz olaylar zincirinde, bu kadar düzenlemenin ardından ben de ECU’nun arızalı olabileceği kanaatindeyim. Change edilecen ECU’nun çıkma olduğunu varsayarak, problemli olabileceği beni düşündürüyor. Aracın ECU’su veya motor tesisat sistemi bağlar gazeli olabilir. Aracın kontrollerinin yapılması ve bu kontrolleri gerçekten işinin ehli bir ustanın yapması gerekiyor, fakat size en güzel önerim aracı satmanız olacaktır. Güvenli sürüşler dileriz…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.