BMW xDrive nedir? Nasıl çalışır? Yakıta etkisi nedir?3 dakika içerisinde okuyabileceğiniz bir yazıdır.

BMW xDrive nedir? Nasıl çalışır? Yakıta etkisi nedir? | Parcacix
BMW xDrive nedir? Nasıl çalışır? Yakıta etkisi nedir? | Parcacix






BMW xDrive nedir?

   BMW xDrive, BMW şirketinin otomobillerinde kullandığı Akıllı Dört Çeker sistemidir. Diğer dört çeker araçlardan farklı olarak, ön ve arka olmak üzere iki ayrı bölüme dağıtılacak güçlerin komuta edilebiliyor olmasıdır. Yeni nesil BMW xDrive  sistemlerde, gücün tamamı tek bir tekere verilebilir. BMW xDrive sistemi, otomatik moda alındığı takdirde yol durumu ve hıza dayalı olarak en iyi şekilde entegre olur ve en iyi sürüş için odaklanır. Herhangi bir viraj içerisinde, önden savrulma durumu varsa, ön tarafın çekişini düşürür. Arka tarafla ilgili bir kopma söz konusuysa, arka tarafın çekişini orantılı olarak düşürür. Tüm bu sistemi otomatik olarak yapar. Bu durum kapatılabilir veya opsiyonel bir seçenek değildir. Sürücü farkına bile varmadan Akıllı Dört Çeker özelliği, dengeyi sağlar ve konforlu sürüşe amansız bir olanak tanır. Daha önceleri xDrive seçeneğini yalnızca Suv modellerde kullanan BMW, şimdilerde bu seçeneği tüm serilerinde opsiyonel olarak sunuyor.












BMW xDrive nasıl çalışır?

   xDrive seçeneği ile üretilmiş olan bir BMW, elektro mekanik, elektro hidrolik ve yüksek kapasiteli bilgisayar sistemine sahiptir. xDrive sisteminin tamamı ECU tarafından yönetilir.

   Her bir tekerleğin anlık hızlarını, aracın sahip olduğu anlık hızı, direksiyon açısını, savrulma miktarını, motor devrini, aracın ne kadarının yükte olduğunu, ivmelenme miktarını, fren mesafesi durumunu, aracın sürüş özellikleri ve yol durumuyla ilgili verileri sistem hafızasına dahil ediyor. Çözümleme sonucu, tork gücünün ön ve arka tekerleklere hangi oranda gönderileceğine, arka veya ön tekerler kararlaştırıldıktan sonra, sağ ve sol olmak üzere hangi tekere, hangi oranda dağıtılacağına karar veriyor ve gücü eşit miktarda değil, ihtiyacı olan kadar paylaşıyor.  Dört çeker sistemlerin çoğunda bu özellik yoktur fakat, xDrive’nin en önemli özelliklerinden biri budur. Herkese eşit miktarda değil, herkese ihtiyacı olan kadar güç verir.








BMW xDrive yakıta etkisi nedir?

   BMW Akıllı Dört Çeker sisteminin yakıt tüketimine etkisini iki örnek ile açıklayalım. Bu örneklerden biri 5 Serisi BMW F10 kasa 528i modeli. Akıllı Dört Çeker sistemi olmayan ve tek çeker olan klasik arkadan çeker seçeneğin ortalama yakıt tüketimi 6.5 litredir. Buna karşın, Akıllı Dört Çeker sistemi olan 528i modelinin ortalama yakıt tüketimi 6.9 litredir. Bir diğer örnek ise 3 Serisi BMW F30 kasa 330d modeli. Akıllı Dört Çeker Sistemi olmayan klasik arkadan tek çeker olan seçeneğin ortalama yakıt tüketimi 4.9 litredir. Buna karşın, Akıllı Dört Çeker sistemi olan 330d modelinin ortalama yakıt tüketimi 5.2 litredir.

   Özetlemek gerekirse, Akıllı Dört Çeker Sistemi’nin yakıta aman aman bir etkisi bulunmamaktadır. İki teker yerine dört tane tekerin güç alıyor olması tabi ki ekstra bir yakıt sarfiyatı gerektirecektir. BMW modellerinde genellikle Akıllı Dört Çeker Sistemi çok büyük bir yakıt farkına sebebiyet vermez. Takdir, kullanıcıya kalmıştır.


























3 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.