Pasta cila ve boya koruma uygulamaları8 dakika içerisinde okuyabileceğiniz bir yazıdır.

Pasta cila ve boya koruma uygulamaları | Parcacix
Pasta cila ve boya koruma uygulamaları | Parcacix



Pasta cila nedir?

   Pasta cila işlemi genellikle boyacıların uyguladığı, aynı zamanda detaylı araç temizliği uygulaması yapan yerlerin de son zamanlarda soyunmuş olduğu bir iştir. Pasta cila fiyatları günden güne düşerken, boyacılar, uygulama merkezlerinin fiyat konusunda daha makul olmasından şikayetçi durumda. Boyacılar, uygulama merkezleri hakkında, piyasayı bozmak deyimine hayat verdiğini düşünüyor.

   Pasta cila işlemi genel olarak baktığımız zaman, aracın çiziklerinin giderilmesi, diğer bir değişle hare giderilmesi, lekelerin ve yanıkların temizlenmesi, ardından mat ve solmuş görüntü de olan aracın parlak ve göze çarpıcı, albenili bir duruş sergilemesini sağlamaktır. Pasta ve cila ayrı ayrı olarak aracın üzerine işlenecek olan iki ayrı malzemedir.




Pasta cila uygulama için gerekli malzemeler | Parcacix
Pasta cila uygulama için gerekli malzemeler | Parcacix



Pasta cila uygulama için gerekli malzemeler

   Olmazsa olmazların arasında en üst sıra da tabi ki güçlü bir polisaj makinesi vardır. Pasta cila işleminin uygulanması için minimum 1000 watt bir polisaj makinesine ihtiyacınız var. Piyasa da satılan Pp veya Einhell marka 90 watt, 120 watt cihazlar mevcut. Kesinlikle işlemin uygulanması için doğru aletler değiller. Einhell veya PP kötü bir marka diyemeyiz elbette bu üreticilerin çok güzel polisaj makineleri var fakat, bahsettiğimiz ürünler güçsüz ve sağlamlık konusunda iyi olmayan ürünler. Açıklamak gerekirse, 90 watt olarak aldığınız bir makine pasta işlemini uygularken, bastırmanız gereken yerlerde tabiri caizse, yığılıp kalacaktır. Bu sebepten ötürüdür ki, aldığımız polisaj makinesinin minimum 1000 watt olması gerekir. Profesyonel bir uygulama yapmak istiyorsak bu şart.

   Polisaj makinesi dışında gerekli malzemeler, lekeleri çözme konusunda güçlü bir araç şampuanı, su, sünger, mikrofiber bir kaç adet bez ve tabi ki pasta ve cila.








Pasta nedir?

   Pasta, araç, araç şampuanı yardımıyla tamamen reçine, kir ve tozdan arındırıldıktan, güzel ve ayrıntılı bir şekilde yıkandıktan sonra uygulanacak ilk işlemdir. Uygulamayı yapacağınız aracın komple her tarafını değil de, işlemi parça halinde uygulamak, amatör bir pasta cilacı tarafından daha özenli ve elverişli bir iş ortaya koyması açısından daha etkili olacaktır.

   Pastayı küçük nohut tanecikleri şeklinde uygulamanın yapılacağı yere ufak ufak dokunduruyoruz. Dikkat! pastanın fazla kullanılması boyanın mikron cinsinden eksilmesine ve giderek kötüleşmesine sebep olabilir. Fazla pasta kullanımı sonucu aracı parlatmak isterken, aracın astarını görmeniz tesadüf olmayacaktır. Küçük nohut taneleri şeklinde koyulan pasta, polisaj makinesi ile birlikte makinenin önce 4. sonra 5. ve 6. kademeleri ile güzelce malzemeye yedirilir. Pasta uygulaması bu şekilde tüm araca uygulanır.

  Pasta bir miktar soğumaya bırakılır. Tüm araç, pasta işlemi ile geçildikten 15 dakika sonra, araç şampuanı yardımıyla en baştan tüm detaylarına kadar ince ince yıkanır. Güzelce yıkanan araç, mikrofiber bezler yardımıyla detaylı bir şekilde kurulanır. Hiçbir ıslak yer kalmayana dek araç silinir. Daha sonra cila işlemine geçilir.








Cila nedir?

   Pasta cila işleminin, ikinci evresi cilalama işlemidir. Pasta işlemiyle aracın üzerindeki atıkları ve çizikleri temizledikten sonra, cila işlemi ile aracı parlak ve göz alıcı bir görünüme kavuştururuz. Bu işlem polisaj makinesinin en alt devirlerinde uygulanır. Burada amaç malzemeyi tam anlamıyla yedirmek değildir. Amaç, malzemeyi aracın üzerine yalnızca ufak hareketlerle işlemektir. 2. veya 3. kademe de cilalama işlemi tüm araca uygulanabilir. Fakat polisaj makinesinin ucundaki uç pasta işleminde keçe veya kalın bir sünger olması gerekirken, cilalama işleminde en yumuşak süngerin kullanılması gerekir.

   Kimilerine göre cilalama işlemi, polisaj makinesi ile değil bir sünger yardımıyla, el ile yapılmalıdır. Takdir sizin. Denemeden asla nasıl bir netice alacağınızı bilemezsiniz. Tavsiyemiz, düşük devirlerde polisaj makinesi ile cilayı yumuşak bir biçimde aracın yüzeyine yedirmenizdir.

   Cilalama işleminin ardından aracın soğuması beklenir ve boya koruma işlemine geçilir.




Boya koruma nedir?

   Boya koruma işlemi çok etkili bir işlem olmasa da, birçok yer tarafından, pasta cila işleminin ardından uygulanır. Boya koruma için özel malzemeler kullanılır. Würth gibi büyük firmaların boya koruma malzemeleri önerilir. Würth, Sonax benzeri büyük firmaların ürettikleri boya koruma ürünleri dışında kullanılacak ürünler çok işe yaramayacaktır. Bu sebepten ötürü, eğer boya koruma yapmak istiyorsak, kaliteli bir malzeme almamız gerekir. Bir araç için iyi bir boya koruma malzemesine gidecek tutar, 2017 şartlarında 70-100 lira arası değişiyor.

   Boya koruma malzemesi cilalanmış parlak yüzeye ince ve yumuşak bir sünger yardımıyla bastırılarak yedirilir. Gözenekler arasına saklanan bu malzeme kalitesi ile doğru orantılı olarak o kadar uzun süre saklı kalacaktır. Araç bu işlemin ardından bir süre soğumaya bırakılır ve araç tamamen soğuduktan sonra araç şampuanı ile son kez ince detaylı bir şekilde yıkanır. Mikrofiber bez yardımıyla kurulanır ve çiziklerinden kurtulmuş, yanıklarından arınmış, parlak ve göz alıcı bir şekilde size selam durur…








Pasta cila yaparken dikkat edilmesi gerekenler

   Pasta cila işlemini uygularken dikkat edilmesi gereken konulardan en önemlisi, pastayı malzemeye yedirirken, son gücümüzü kullanarak aynı yer üzerinde baskı kurmamalıyız. Baskı yapılan yer diğer yerlere nazaran daha çok eksileceği için güzel bir görüntü olmayacaktır. Astara kadar bile inebilirsiniz. Bu yüzden, polisaj makinesini nazik ve oval hareketlerle üzerinden geçerek yapmalısınız. Baskı uygulayarak değil.

   Pasta cila işlemini uygularken dikkat edilmesi gereken bir husus, ilk işlem olan pastalamayı yapmadan önce, aracın soğuk olmasıdır. Sıcak kaportaya pasta cila yapılmaz. Gerekirse araç 2 defa yıkanarak, güneşsiz ve soğuk bir ortamda gerekli süre boyunca bekletilmelidir. Kaporta soğuduktan sonra işleme başlanmalıdır.

   “Çiziği alamıyorum” diyerek, daha fazla pasta kullanmak, daha fazla güç sarf etmek yalnızca aracınızın kaportasına daha fazla zarar vermenize neden olacaktır. Sorun, çiziğe göre ya pastanın ince kalıyor olması, ya da kullanılan makine başlığının pastaya uygun olmamasıdır. Keçe yerine sünger, sünger yerine keçe kullanılarak, değişik kombinasyonlar uygulanarak işlemin tekrar üzerinden geçilmesi gerekir. Kaba kuvvet yalnızca zarar verecektir. Eğer çiziği alamıyorsanız farklı yollar deneyin. Kaba kuvvet yoluna veya pastayı abartma yoluna gitmeyin. Astarı görürseniz tüm işten soğursunuz. Aracı baştan boyatmak zorunda bile kalabilirsiniz.




Pasta cila işlemini kendim yapabilir miyim?

   Bu soruya sizin yeteneğiniz ve sabrınız karar verecek. Gerçekten sabır gerektiren bir iştir, pasta cila işlemi. Bir aracın pasta cila ve boya koruma işleminin tamamlanması amatör bir kişi tarafından yapılıyorsa, 5-6 saat gibi bir sürede ancak tamamlanır. Dışarıdan kolay gibi görünüyor olsa da, aslında işin içine girdiğiniz zaman o kadar da kolay olmadığını anlıyorsunuz. Aracınızın üzerinde çok fazla boya atığı ve yanık varsa, profesyonel ellere aracı teslim etmeniz en doğru seçenek olacaktır. Çünkü, kalınlıkları çok farklı cilalar ve farklı işlemler uygulanması gerekir ki, bu teçhizatı edinmeniz, en az 3 pasta cila işlemi ücretine mal olacaktır.

   Pasta cila işlemi biraz da yetenek gerektirir illaki. Elinizin yatkın olması bu iş için çok önemli. Eliniz yatkın değilse, pasta cila boya koruma işlemi kaporta üzerinde çok kötü yaralar açmanızla sonuçlanabilir. Uzman kişiler tarafından yapılması daha doğru olsa da, ben kendi aracımı kendim pasta cila yaparım diyorsanız, o da sizin bileceğiniz iş…

Pasta cila uygulaması için uygun bakım ürünlerini incelemek için tıklayınız.






















































































Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.