Drift Nedir Nasıl Yapılır Ve Drift Yöntemleri9 dakika içerisinde okuyabileceğiniz bir yazıdır.

Drift Nedir Nasıl Yapılır Ve Drift Yöntemleri | Parcacix
Drift Nedir Nasıl Yapılır Ve Drift Yöntemleri | Parcacix



Drift Nedir

   Drift kelimesinin Türkçe kelime anlamı sürüklenmedir. 80’li yılların sonu, 90’lı yılların başında Japonya’nın keskin virajlı dağlarından hızlı şekilde inmeye çalışan kişilerin bulduğu ve zamanla tüm dünyaya yayılan fenomen bir sürüş tarzıdır. Türkiye’deki kavramlarına bakacak olursak yanlama, yan verme kelimeleri kulağımıza yabancı gelmeyecektir. Drift genel anlamı ile bir gösteri sürüşüdür. Bu tarz, zamanla bir motor sporu haline gelmiş, tüm dünyaca kabul edilmiş ve halen yarışları düzenlenmektedir. F1 ve Nascar gibi yarışların başını çektiği, süreye dayalı motor sporlarında bu olayı istenmeyen bir durumdur. Çünkü yol tutuşunu tamamen hiçe sayan bu tarz ile lastikler aşınacak, tur süreleri buna bağlı olarak düşecektir. Drift sporunda turu hızlı bitirmenizin hiçbir anlamı yoktur.




 Drift Box

   Drift sporunda otomobillere bağlanan Drift Box cihazı aracın drift süresini ölçer ve sıralama bu şekilde belli olur. Motor sporu olması dışında gençlerin eğlencesi haline gelen bu sürüş tarzı, tüm dünyada önemsenmemesi güç bir kültür haline geldi. Drift yapmak geniş bir açıdan bakacak olursak bir sürüş tekniğidir. Bu teknikte Viraja giren aracın, arka kısmı güç verilerek koparılır. Kopan arka kısım kaymaya başlar. Kaymayı sürdüren arka kesim güç verilerek, viraj girişinde ve çıkışında kontrol edilir. Ön kayma açısından büyük olan arka kayma açısı düzenli bir şekilde sağlandığı takdirde drift tekniği gerçekleşmiş olur. “İnsanlar bu sürüşten ne keyif alıyor? kayan arabayı toplamaya çalışıyor. Bu istenmeyen bir durum zaten.” diyebilirsiniz. Burada, arkadan kopan aracı toplamanın verdiği adrenalin salgısı en büyük etken. Sevilen ve alışıldığı takdirde her daim kendine bağlayan bir arzudur drift yapmak. Aslına bakacak olursak anlamsızca bir sevgidir ama giderek büyüyen bir kültür haline gelmiştir.




Drift Yapmak İçin Neler Gerekir

   Öncelikle kesinlikle arkadan itişli ve güçlü bir araç gerekir. Örnek marka ve model verecek olursak, BMW tüm serileri, Honda S2000 ve S500, Mazda RX7 ve RX8, Ford Mustang, Nissan 350 Z ve birçoğu…

   Bu modellerin yüksek motor seçenekleri driftin gücüyle doğru orantılıdır. Kullandığınız otomobilin motor hacmi ne kadar büyükse, tork ve beygir gücü de o kadar fazla olacaktır. Bir aracın tork ve beygir gücü ne kadar büyük olursa verdiği driftin tadı da o kadar çok olacaktır. 150 beygiri sınır olarak kabul edebiliriz. Global olarak herhangi bir sınırlama verilmese de 150 beygirin altındaki araçlar drift yapabiliyor olsa da çok güçlü bir yanlama yapamayacaktır. 150 beygir olan bir araç bu tekniğini gerçekleştirmek için alt sınırdır. Bunun dışında yanlamak için bir aracın lastiklerinin minimum 17 inç olması gerekir. Aksi takdirde istenmeyen durumlar söz konusu olabilir. Kitli diferansiyel olursa çok daha iyi olur. Arka tarafın kopması ile beraber tekerlek hızının optimize şekilde dengelenmesi, aracın rahat bir şekilde kontrol edilebilmesinde oldukça yardımcı olacaktır. Bu husus kitli diferansiyel ile rahatça halledilebilir.




Drift Nasıl Yapılır

   Drift yapmak nedir sorusunun ardından akla gelen ilk soru olacaktır elbette. Drift yapmanın çeşitli yöntemleri vardır. Bu, kullandığınız aracın gücüne ve mekanik ayarlarına göre değişecektir. Drift tekniklerini hem güçlü hem de güçsüz araçlara göre sizin için derledik. Peki bu drift teknikleri nelerdir?




1.Ağırlık Transferi İle Yanlamak

   Hem güçlü hem de güçsüz araçların uygulayabileceği bir tekniktir. Araç viraja düşük devirli bir vites ile gelir. Viraja gireceği esnada vites küçültür. Viraja dıştan giren araç tam gaz verir, burnunu içeriye ani bir hareketle çevirir ve debriyajı tam o esnada bırakır. Araç merkez kaç kuvvetini zorlayacak ve aniden arka kesimi savuracaktır. Arka kesimin koptuğu tarafın aksi yönüne doğru direksiyonu kırar ve o anki pozisyonunuza göre gaz verirseniz, araç bir yöne doğru yönelmiş olacak, tam aksine çevirdiğiniz takdirde virajı süpürme hareketi ile geçmiş olacaksınız.

   Bu teknik dünyada en çok kullanılan tekniktir. Bu teknikte dikkat etmeniz gereken en önemli husus tam gaz verdikten sonra kaymaya başlayan arka tarafı toplamak için direksiyonu kırdığınız an aracın drift yapmaya başlaması ve bu anda verdiğiniz gazın ayarlanmasıdır. Gazı çok verecek olursanız muhtemelen güzel bir spin atarsınız. Az verecek olursanız gücü alamayan araç viraj içine doğru kayacak toparlamanız çok zor olacaktır. Direksiyonun kırılması ve gazın verilmesi optimize edilmesi gereken iki faktördür. Bu ince ayarı ancak zamanla drift yaparak öğrenebiliriz. Tecrübe, drift konusunda en üstün görevi üstlenir.




2.El Freni İle Yanlamak

   Güçlü araçlar için çok gerekli olmayan bir tekniktir. Güçsüz araçların, güç ile savurtamadığı arka tarafı el freni ile savurtmasıdır. Uygulamaya gelecek olursak, araç viraja yüksek devirli bir viteste gelmelidir. Virajın uzunluğu ve genişliğine göre değişmelidir. Geniş ve uzun bir viraja giriyorsanız, şık bir drift atmak için 3. veya 4. vitesin yüksek devirlerinde olmanız en makbulüdür. Aksine kısa ve dar bir viraja giriyorsanız, bu hızı toparlamanız çok zor olacaktır. 2. vitesin son devrinde olmanız en mantıklı seçenek olur. Yüksek devirdeki aracın burun kısmı viraj içine doğru çevrilirken, tam bu esnada debriyaja sonuna kadar basılır, el freni düğmesine basılı vaziyette çekilip, arkanın kopmasıyla beraber hemen bırakılır, kaymaya başlayan araç direksiyonun terse çevrilmesi ile ayarlı bir güç verilerek toplanır. Gücü çok fazla verirseniz veya el frenini çekme süreniz uzun olursa yine spin atma olasılığınız vardır. Drift, yapıldıkça öğrenilen bir olaydır. Ancak spin ata ata öğrenilebilir.




3.Ters Ağırlık Transferi İle Yanlamak

   Güçsüz araçların zorlanabileceği bir teknik olup, güçlü araçlar için oldukça şık görünecek bir tekniktir. Torku yüksek araçların uygulayabileceği ve çok fazla kullanılan bir seçenek değildir. Bu seçeneğimizde viraja hızımız normal bir düzeyde giriyoruz. Viraj girişinde direksiyonu aniden dışa doğru kırıp, tam gaz ile beraber yine aniden içe kırıyoruz. Ağırlık merkezi aniden yer değiştiriyor ve aracımız kayma olayına başlamış oluyor. Kayan aracı yine tam terse kontra ile direksiyonu çevirerek topluyoruz. Gaz ayarına diğer seçenekler kadar dikkat etmemiz gerekmiyor. Çünkü bu yöntemin uygulanacağı virajın az da olsa viraj çıkışının geniş olması gerekiyor. Aksi taktirde tehlikeli bir teknik olacaktır. Bu teknikte motor torkunun yüksek olması gerekir, çünkü aniden gaz verilmesi ile aracın aniden hızlanması gerekmektedir. Tork gücü az olan araç aniden hızlanamayacak, doğal olarak arkayı savuramayacak ve drift gerçekleşmeyecektir.




4.Hız İle Yanlamak

   Yalnızca güçlü araçların uygulayabileceği bir teknik olup, geniş ve uzun virajlarda uygulanabilecek bir yöntemdir. Hafif kıvrım bir viraj için en doğru seçenektir. Ortalama bir devir ve yüksek bir hız ile(120-160) girilen virajda, direksiyon yavaşça kırılır, kırılımın başladığı andan itibaren gaza basılır, arka kopar. Arka kesim koptuktan sonra gaz, virajın boyutuna ve aracın durumuna göre arttırılır. Yüksek bir hızda drift yapmaya başlarsınız. Direksiyon aksi yöne doğru, aynı gazda olacağı gibi yavaş yavaş kırılır. Hızlı bir kontra yapmanız, ölümcül bir kazaya neden olacaktır.

   Bu teknik, diğer tekniklerden sonra uygulanması gereken bir tekniktir. Yanlamak için yapacağınız çalışmaların ardından, bu işi kavradıktan sonra yapılması doğru olacaktır. Aksi taktirde ölümcül kazalar yaşayabilir, pahalı aracınızı parçalara ayırabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken en önemli husus, direksiyonu başta çok fazla kırmamaktır. Böyle bir durumda aracınız arkadan kopmak yerine, dört teker birden veya önden kaymaya başlayacak ve çok zaman geçmeden toplamaya çalışacaksınız. Driftse başlamadan bitecektir, buda istenmeyen bir durumdur. Ani hareketlerden kaçınılması gereken bir tekniktir.




  Drift Kabiliyeti

   Bu teknikler driftin altın kurallarıdır. Bu kurallara göre hareket etmezseniz yanlama olayını hayata geçiremezsiniz. Buna benzeyen başka yanlama şekilleri de vardır fakat hepsinin bağlanacağı ana nokta bu kurallardır. Drift yapmak bir meziyettir. Bu meziyet size doğuştan verilmez. Çalışarak, spin atarak, toplamak zorunda kalarak, istenmeyen durumlarla karşılaşılarak öğrenilecek olan bir sürüş biçimidir. En başında olmuyor diyerek vazgeçmemelisiniz. Bu tekniklere ısınarak, onu severek ve isteyerek, izleyerek, okuyarak, öğrendiklerinizi uygulamaya çalışarak başarabilirsiniz. Vazgeçmek, korkak olanların meziyetidir. İyi sürüşler!

Yedek Parça İhtiyacınız varsa, Parcacix Yanınızda… www.parcacix.com








































































































































Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.