Bütün lastiklerin havası aynı mı olmalıdır?5 dakika içerisinde okuyabileceğiniz bir yazıdır.

Bütün lastiklerin havası aynı mı olmalıdır?
Bütün lastiklerin havası aynı mı olmalıdır? | Parcacix Blog

Bütün lastiklerin havası aynı mı olmalıdır?

   Dört lastiğin havası aynı mı olmalıdır, sorusu yılan hikayesine dönüşmüş bir şehir efsanesi haline gelmiştir. Kimine göre lastik havaları aynı olmalı, kimisine göre ön ve arka lastik havaları farklı olmalıdır. İnsanların ne düşündüğü değil, hakikat önemlidir. Dört lastiğin basıncı da aynı olmamalıdır. Lastik basınçları araçtan araca farklılık göstermektedir. Buradaki en önemli nokta tabiki lastik ölçüleridir. Lastik ölçüleri 185 55 R15 gibi, 175 65 R14 örneği gibi anılır. Bu lastik üzerindeki numaraların anlamlarını buradan okuyabilirsiniz. Lastik havaları farklılık gösterir. Peki lastiklerin havası aynı mı olmalıdır? Hayır, peki farklılık göstermesindeki sebepler nelerdir?

Bütün lastiklerin havası neden aynı olmamalı?

   Lastiklerin havası veya bir başka değişle lastiklerin basınç değeri psi cinsinden ölçülür. Bu değer Avrupa’da kullanılmaz. Avrupa’da kullanılan basınç değeri ‘Bar’ olarak nitelendirilir. Lastiklerin havası bazı sebeplerden dolayı farklılık göstermektedir. Lastiklerin havası neden aynı olmaz?

Lastik ölçüleri araçtan araca fark etmektedir – Lastiklerin havası

   Araç marka ve modelleri farklı ölçülerde lastik boyutlarına sahiptir. Her lastiğin boyutu aynı olmayacağı gibi basınç değeri de aynı olmayacaktır. Aracınızdaki lastik ölçüsünü lastik üzerinde bulunan yazılardan okuyarak öğrenebilirsiniz. Örnek: 225 45 R17 gibi. Bu lastik ölçüsünü öğrendikten sonra buradan site içi arama yaparak lastiğin psi değerinin ne olması gerektiğini öğrenebilirsiniz. 

Aracın ağırlık değeri

   Aracınızın ağırlığı lastik ölçülerinden sonra en çok dikkat edilmesi gereken psi değeri sebebidir. Her aracın kendine has bir ağırlığı vardır. Aracınız 1300 kg veya altındaysa normal psi basınç değerleri 2 psi düşük basınçla uygulanmalıdır. Aksi durumda, yani aracınızın fazla ağırsa; 1800 kg veya üzeri bir durumda ise 2 psi yüksek psi basınç değeri uygulanır. Örnek olarak araç lastiğinize normal şartlar altında 30 psi basınç uygulamanız gerekiyor ama aracınız çok hafif, bu durumda 28 psi basınç değeri uygulamanız gerekiyor. Fazla ağır ise 32 psi uygulamanız gerekiyor. Bu dikkat edilmesi gereken ikinci unsur. 

Aracın ağırlık dağılımı

   Ön ve arka lastiklerin psi basınç değerlerinin farklı olmasındaki en önemli iki faktörden biri aracın ağırlık dağılımıdır. Lastiklerin havası aracın ağırlık dağılımına göre değişir. Genellikle BMW, Mercedes gibi Alman araçlarında arkadan itiş sistemi vardır. Arkadan itişli araçlar genellikle eşit ağırlık dağılımına sahiptir ve bu araçlarda çok küçük bir psi basınç değeri farkı olur.

   Ön lastikler arka lastiklere oranla çok küçük bir oranda fazla şişik olmalıdır. Çünkü aracın dağılımı her ne kadar eşit olsa da motor ön tarafta olduğu için ön kısımda biraz daha fazla yük olacaktır. Bu durum önden çekişli arabalar için tamamen farklıdır. Önden çekişli araçlarda ağırlık dağılımı eşit değildir. Motor, güç elemanları ve çekiş ön taraftan olduğu için genel itibariyle tüm markalarda ağırlık dağılımı öndedir ve ön taraftaki lastikler arka taraftaki lastiklere oranla daha fazla basınçla şişirilmelidir. Örnek olarak: Arka lastikler 30 psi ise, ön lastikler 34 psi olmalıdır. Bu tek bir şart ile değişebilir. O da yolcu sayısı.

Yolcu ağırlığı

   Aracın ön ve arka ağırlık dengesi yolcu sayısı ve konumuna göre değişiklik göstermektedir. Arka tarafta üç yolcu varken lastik hava basıncı tamamen değişir. Önden çekişli bir aracınız dahi olsa arkada üç yolcu varsa ön ve arka lastik basınç değerleri takribi olarak aynı olmalıdır. Arka tarafta üç yolcunun bulunduğu bir otomobilde ağırlık dağılımı eşitlenmiş demektir. Arkada yolcu yok ve ön tarafta iki yolcu varken lastiklerin havası eşit olamaz. Hele ki önden çekişli bir araçta lastik havaları kati surette aynı basınç değeri ile şişirilmemelidir.

Lastik havaları nerede yazar?

   Yeni araçların hepsinde kullanma kitapçığı olur. Muhafaza edilen eski araçlardaki kullanma kılavuzlarından da araç lastiklerine kaç psi basınç değeri uygulanması gerektiğini öğrenebiliriz. Kullanma kitapçıkları olmayanlar, lastiklerin havası kaç psi basınç ile şişirmeli nasıl öğrenir? Araç ön şoför kapısının iç kısmında, yani kapıyı açar açmaz kapı kolunun hizasında veya yakıt depo kapağının iç kesiminde, bagaj içi gibi yerlerde, lastik hava basınçlarının lastik ebatlarına göre kaç psi olması gerektiği yazılıdır. Lastik hava basıncı değerleri Psi cinsinden yazılmamış olabilir. Bar cinsinden yazılmışsa, bar cinsinden basınç uygulayabilirsiniz. Birçok petrolde bulunan hava makinası psi değerinin yanında bar değeri ile de çalışmaktadır. Psi Bar hesaplaması buradan yapabilirsiniz. Psi Bar dönüştürme – Bar psi dönüştürme.

Lastik hava basıncı kaç olmalıdır? | Parcacix
Lastiklerin havası kaç olmalıdır? | Parcacix

Bütün lastiklerin havası aynı mı olmalıdır? Etiketler

  • Arabaya kaç hava basılır
  • Bütün lastik havaları aynı mı olur
  • Lastik havaları kaç olmalı
  • Lastiklerin havası ne olmalı
  • Tüm lastiklere aynı hava mı basılır
  • Ön arka lastik basınç farkı
  • Ön arka lastik havası aynı olur mu
  • Ön arka lastik havası farklı olur mu
  • Lastik havasını nereden öğrenebilirim
  • Lastik havasını nasıl öğrenebilirim
  • Lastiklerin havası Parcacix
  • Psi bar hesabı
  • Psi bar hesaplaması
  • Psi bar dönüştürme
  • Bar psi dönüştürme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.