Tofaş Kartal nedir? Model motor seçenekleri ve özellikleri4 dakika içerisinde okuyabileceğiniz bir yazıdır.

Tofaş Kartal nedir? Model motor seçenekleri ve özellikleri | Parcacix Blog
Tofaş Kartal nedir? Model motor seçenekleri ve özellikleri | Parcacix Blog

Tofaş Kartal nedir?

   Tofaş, Kartal modelini sedan modeller olan Şahin ve Doğan‘ın uzun kasa station wagon versiyonu olarak üretmiştir. Piyasaya ilk çıktığı zamanlar Murat 131 Kartal olarak anılmış, daha sonraları ise bagaj bölümü yükseltilerek adından Murat 131 ibaresi çıkarılmıştır. Kartal’ın şasisi 1980’li yılların başında Fiat Regata adlı İtalyan araçta kullanılıyordu. Regata’dan esinlenilen ve satın alınan kasa dizayn edildi, üzerine eklemeler yapıldı ve sonuçta Tofaş Kartal olarak doğdu. Tofaş’ın Kartal modelinin ilk modellerinde; elektrikli dört cam otomatik, far yıkama gibi parçalar yoktur. Açılımı Lüks olan Kartal L modelinde bu parçalar eklenmeye başladı. Daha sonraları S, SL, SLX, 1.6 ie gibi versiyonları çıktı ve donanım özellikleri ve motor özellikleri de giderek gelişti. Kartal modelinin motor seçenekleri ve donanım özellikleri şu şekilde:




Tofaş Kartal modelleri ve motor özellikleri

Tofaş Kartal Düz Versiyonu

   1980’li yılların sonlarına doğru üretilmiştir. Kartal’ın Murat 131 Kartal’dan sonra ki ilk ve düz versiyon modelidir. Bu başlangıç modelinde OHV adlı katalizörlü motor kullanılmıştır. Bu motor bloktan eksantrikli karbüratörlü bir motordur. 62 Hp beygir gücü üretir. Elektrikli cam otomatiği, far yıkama, klima gibi özellikler bu modelde bulunmuyor. 




Tofaş Kartal L (Lüks paket)

   Tofaş’ın Kartal modelinin; başlangıç modelinden sonra üretilen, ilk olarak konfor etkenleri ön planda tutulmuş olan lüks modelidir. 1990-1992 model yılları arasında üretilmiştir. 62 Hp beygir gücüne sahiptir. Başlangıç modelinden farklı olarak; daha modern iç döşemesi, elektrikli ön camlar, modern ve yeni tip orta konsol, far yıkama ve sis lambası gibi özellikler bulunuyor. 




Tofaş Kartal SL (Süper Lüks paket)

   Kartal modelinin Tempra motoru olarak bilinen motor ile üretilmiş versiyonudur. Bu motor 70 Hp seviyesinde motor gücü üretir. Kartal L modeli ile arasındaki en büyük fark motordur. Onun dışında donanım özellikleri sabit kalmıştır. 




Tofaş Kartal SLX (Süper Lüks Ekstra paket)

   Kartal SLX modeli, Kartal’ın en çok satan ve beğenilen paketidir. 1993-1999 yılları arasında üretilmiştir. Karbüratörlü motor kullanılmıştır. Bu motor üstten eksantriklidir ve yaklaşık 75 Hp beygir gücü üretir. Donanım özellikleri L ve SL modelleri ile aynıdır. Hidrolik direksiyon ve alaşım jantlar, kalite farkını ortaya koyan en büyük faktörlerdendir.




Tofaş Kartal S (Süper paket)

   Kartal L, SL, SLX paketlerinden farkı lüks kısmının silinmiş olmasıdır. Ortalama 70 Hp beygir gücü üretir ve diğer modellerden donanım farkları ise; S modelinde tamponlar ve yan aynalar boyasızdır. Sis farları ve far yıkama özellikleri bulunmaz, ayrıca klima da yoktur. Ülkemizde en çok bulunan Kartal paketlerinden biridir. 




Tofaş Kartal 1.6 ie (Modern paket)

   Kartal modelinin en üst segment motor seçeneğidir. 1999-2001 yılları arasında üretilmiştir ve ortalama 80 Hp beygir gücü üretir. SLX modelinde olan tüm donanım özelliklerini barındırır. Klima, alaşım jantlar, hidrolik direksiyon, spor göğüs, kaliteli koltuk döşemeleri vb. özellikler barındırır. Kartal modelinin tek enjeksiyonlu motorudur. ECU sistemine sahiptir ve genel itibariyle modern bir sistemi vardır. Kartal modeli için üretilmiş son motor seçeneği olma unvanını taşır. 1.6 ie modeli tüm Kartal versiyonlarından üstün ve iyidir. Hem donanım, hem motor performansı açısından en üstün seçenek 1.6 ie modelidir.




Tofaş Kartal Fotoğrafı S L SX SLX X modelleri 1.6 ie modeli iç tasarımı & dış tasarımı | Parcacix Blog
Tofaş Kartal Fotoğrafı S L SX SLX X modelleri 1.6 ie modeli iç tasarımı & dış tasarımı | Parcacix Blog

Fotoğraf kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=4u6ZPUXJD8c











Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.