Honda VTEC nedir? Nasıl çalışır? | Motor VTEC Açması | Dohc Sohc4 dakika içerisinde okuyabileceğiniz bir yazıdır.

Honda VTEC nedir? Nasıl çalışır? | Motor VTEC Açması | Dohc Sohc | Parcacix
Honda VTEC nedir? Nasıl çalışır? | Motor VTEC Açması | Dohc Sohc | Parcacix



Honda VTEC nedir?

   Honda VTEC sistemi, Japon harikası Honda markasının eski modellerinden bu zamana dek kullandığı bir sistemdir. Değişken Zamanlamalı Supap Kontrol Sistemi olarak bilinir. İngilizcesi ‘Variable-valve Timing and Electronic-lift Control’ olan bu sistemde, motorun anlık çalışma devrine göre supapların çalışma açısını ve hızını belirlenir. Türkçe’den bir örnek vermek gerekirse, ‘Honda VTEC sistemi nedir?’ diye sorarsak, motorun içindeki supapların zamanını ayarlayan ve nabza göre şerbet veren bir sistemdir. Düşük devirlerde VTEC devrede değildir. Bu sayede yakıt verimliliği sağlanır. Yüksek devirlerde ise, yakıt verimliliği VTEC sayesinde motora unutturulur ve o anki en önemli unsur hızdır. VTEC kısmen BMW Vanos sistemine benzemektedir. Burada unutulmaması gereken en önemli faktör, Honda VTEC sistemi ölü denilebilecek alt devirlerde yüksek tork için değil, yüksek devirlerde daha çok hız için çalışır. Konuyu biraz daha açacak olursak, Honda VTEC sistemi alt devirlerde devreye girmez ve normal bir otomobildir. Yüksek devirlerde, sahibim hızlı gitmek istiyor düşüncesine kapılır ve hızlanır. Teşbihte bulunmak gerekirse, VTEC sistemi yarış atına benzer. Normal olarak bir sefer deh dediğiniz takdirde yavaşça,  koşturmak isteyip sürekli deh dediğiniz zaman ise çok hızlı. Sonradan açılır ama iyi açılır…








Honda VTEC açma nedir?

   Halk dilinde, Honda VTEC açma. Honda VTEC devreye girmesi. Honda vtec motor açma, vb. birçok tabir kullanılır. VTEC nasıl devreye girer? İnsanlar VTEC açmayı NOS benzeri bir sistem zannederler fakat öyle değildir. VTEC herhangi bir tuşa basmanız ile devreye girecek ve yeniden basmanızla kapanacak bir sistem değildir. Honda VTEC sistemi, motorun içindeki supapları, devir sayacına göre kontrol eder. Genellikle 4.300 devirde devreye girer ve 3.500 devire düşülmesi ile kendini kapatır. Sürücünün VTEC’in devreye girmesi için yapması gereken tek şey 4.300 devire çıkmasıdır, yani gaza basması. Bu devir bandı motorların model yılına göre değişkenlik gösterebilir.




Honda VTEC sistemi nasıl çalışır?

   Öncelikle şunu bilmek gerekir. SOHC ve DOHC tipi motorlar nedir? SOHC tipi motorda, her silindire 2 adet supap düşer. Eski tip motordur. DOHC tipi motor ise yeni nesildir ve bu motorda silindir başına 4 adet supap düşer. Bu sistemin isimleri yani SOHC ve DOHC yalnızca Honda için değil, tüm dünyadaki tüm motorlar için geçerlidir. Silindir başına 2 supap düşen motorlara SOHC ve silindir başına 4 supap düşen motorlara ise DOHC adı verilir. Honda’nın VTEC sistemi direkt olarak supap zamanlaması olduğu için, VTEC sistemi SOHC tipi VTEC ve DOHC tipi VTEC olarak ikiye ayrılır. En büyük fark ise, SOHC VTEC motorlarda;




SOHC VTEC motor tipi

   Üstten tek eksantrikli bir Honda motorunda, her silindir sırası için bir adet kam mili bulunur. Emme ve egzoz profilleri aynı kam mili üzerinde yer alır. Kam milinin orta kısmında 3 kam profili bulunmaktadır ve bunlar emme kam profilleridir. Bu 3 kam profilinden dış tarafta olanlar motor düşük devirlerde iken, ortadaki profil ise yüksek devirlerde kullanılır. Fakat SOHC VTEC motorlarda egzoz supaplarının zamanlamaları değiştirilmez. Egzoz supapları tüm devir bantları için aynı profilleri takip eder. DOHC VTEC ve SOHC VTEC motorlar arasındaki en büyük fark egzoz supaplarının zamanlaması farktır. SOHC emme supapları, DOHC emme ve egzoz supaplarının zamanlamasını ayarlar.




DOHC VTEC motor tipi

   DOHC VTEC sistemi, yüksek devirli bir DOHC motorunda hem gücü hem de torku optimize etmek için geliştirilmiştir. Her iki supap için, 3 kam profili bulunur. Dış taraflardaki profiller düşük devirlerde, ortadaki profil ise yüksek devirlerde kullanılır. SOHC VTEC ile en büyük farkı emme supaplarına ekstra olarak egzoz supaplarının da zamanlamasının ayarlanabiliyor olmasıdır. Daha yeni nesil ve yakıt konusunda daha verimlidir.








Honda VTEC S2000 | Parcacix
Honda VTEC S2000 | Parcacix
































1 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.