Vizeye giderken dikkat edilmesi gerekenler6 dakika içerisinde okuyabileceğiniz bir yazıdır.

Vizeye giderken dikkat edilmesi gerekenler | Parcacix
Vizeye giderken dikkat edilmesi gerekenler | Parcacix



Vizeye giderken dikkat edilmesi gerekenler

   Vizeye giderken aracımız ve kendimiz konusunda dikkat etmemiz gereken oldukça fazla husus var. Bu hususları, sizler için ince eledik sık dokuduk. Öncelikle muayene istasyonları uzun zamandır vize randevu sistemi ile çalışmaktadır. Gerekli evrakları tamamladıktan sonra internet üzerinden ücretsiz şekilde vize için sıra alabilir, saatlerce sıra bekleme derdinden kurtulabilirsiniz. Peki, vizeye giderken gereken belgeler nelerdir?




Vizeye giderken gereken belgeler

  1. Aracın ruhsatı: Aracın ruhsatın da muayene onayı için yer kalıp kalmadığına bakmanız sizin için olası bir zaman kaybına engel olacaktır. Tüm muayene onay alanları dolu değil ise yalnızca ruhsatı almanız yeterli olacaktır. Vize için onay kutucuklarının hepsi dolu ise randevu tarihinden önce herhangi bir trafik tescil bürosuna giderek yeni bir muayene onay belgesini ücretsiz bir şekilde alabilirsiniz.
  2. Zorunlu trafik sigortası: Vizeye giderken zorunlu trafik sigortanızın gününün dolmamış olmasına dikkat ediniz. Sigortanızın gününü kontrol etmenizde fayda var. Sigorta tarihi henüz geçmemiş ise sorun yok fakat günü geçmiş ise yeniletmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde vize işlemleriniz, zorunlu trafik sigortanız yapılmadığı için işleme alınmayacak ve muayene edilmeyecektir.
  3. Ehliyet veya T.C kimlik kartı: Vizeye giderken unutulmaması gereken şeylerden biri de T.C kimlik bilgilerinizin yazılı olduğu kimlik kartınızın veya ehliyetinizin yanınızda olmasıdır.
  4. Vergi veya ceza borcu kaydı: Herhangi bir nedenden ötürü yazılmış olan bir ceza veya ödenmemiş vergi vizeye giderken bize sorun çıkaracak şeylerden biridir. Randevu aldığınız araç muayene istasyonun da elektronik olarak sorgulama imkânı bulunmamaktaysa, vergi dairesinden, fenni muayene izin belgesi almanız gerekebilir. Birçok muayene istasyonunda bulunan bu sistem, aracınızı götüreceğiniz muayene istasyonunda bulunmayabilir. Bu durumu bilerek gitmek sizin lehinize olacaktır. İşi garantiye almak en doğrusu olacaktır. Fenni muayene izin belgesini, vergi dairesinden tedarik ederek vizeye gitmek, akılda soru işareti kalmasına engel olacaktır.
  5. Egzoz gazı ölçüm muayene belgesi: Egzoz gazı ölçüm muayene belgesi otomobillerin, ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir ve on yaş sonunda her yıl muayene edilmesi sonucu alınan belgedir. 2017 yılı için ölçüm ücreti 50 ₺ olarak belirlenmiştir. Bu belgenin yanınızda olması gerekmektedir. Bu belge tarihinin geçmiş olması, ağır kusurlara girer. Bu yüzden egzoz gazı ölçüm muayene belgesi vizeye giderken yanınızda bulunmalı, tarihi geçti ise aracınız vizeden önce muayene istasyonunda, egzoz gazı ölçüm muayene belgesi için muayene edilmelidir.
  6. LPG’li araçlar için gaz sızdırmazlık raporu: Araç vizeye girmeden önce beyan edilmesi gereken rapordur. Gaz sızdırmazlık raporunun yanında montaj tespit raporunun da bulunması şarttır. Bu belgeler geçerliliğini yitirmiş ise araç vizeden geçemez. Nerdeyse tüm illerde sızdırmazlık raporu veren istasyonlar mevcuttur. Bu istasyonlara giderek, sızdırmazlık ve montaj tespit raporlarını temin edebilirsiniz. LPG’li araçlar için vizeye girmeden önce kesinlikle yanınızda bulunması gereken iki evraktır.








Vizeye giderken aracı götürecek kişinin araç sahibi olmaması

  1. Vizeye girecek aracın ruhsat sahibinin haricinde biri olması: İçerisinde bulunduğunuz ay içinde başka herhangi bir aracı vizeye getirmemişseniz, yanınızda bir T.C kimlik kartınızın veya ehliyet belgenizin olması yeterli olacaktır. İçerisinde bulunduğunuz takvim ayı içinde başka herhangi bir aracı vizeye getirdiyseniz, araç sahibinden noter imzalı vekâlet belgenizin olması gerekir. Aksi takdirde aracın vize işlemlerini başlatamazsınız. Aldığınız noter imzalı vekâlet belgesinin yanınızda bulunması gerekmektedir. Bu belgenin son bir ay içerisinde düzenlenmiş olup, aracın plaka, şasi numarası açıkça belirtilmelidir.
  2. Vizeye girecek özel şirket aracını çalışanın getirmesi: Aracı vizeye getiren çalışanın T.C kimlik kartı, ehliyet veya pasaport belgelerinin yanında olması gerekmektedir. Bu belgenin yanı sıra antetli kağıda yazılmış olan, şirket imza yetkilisi tarafından imzalanmış, açıkça plakanın belirtilmiş ve muayene getirecek çalışanın T.C kimlik numarası ve ad soyadının yazılmış olduğu yetkilendirme yazısı bulundurulmalıdır. Bu yazı yalnızca tek bir araç için geçerli olacaktır. Ayrıca şirket unvanı, vergi dairesi ve numarası açıkça belirtilmelidir.
  3. Vizeye girecek resmi kurum aracını kurum çalışanın getirmesi: T.C kimlik kartı, pasaport veya ehliyet yanında bulunmalı, bu belgenin yanında aracı vizeye getirecek şahsın bağlı bulunduğu kuruma ait kimlik kartı da bulundurulmalıdır.




Vizeye giderken dikkat edilmesi ve yaptırılması gerekenler

  • İnternet üzerinden vize için ücretsiz randevu alın: Vize tarihi gelmiş olan araçların sahipleri mutlaka internet üzerinden, aracı götürecekleri muayene istasyonlarına ücretsiz bir şekilde sıra almalıdır. Randevu sistemi muayene istasyonunda sıra beklemenizi ve doğal olarak vakit kaybınızı önleyecektir. tuvturk.com.tr adresinden internet üzerinden veya ücretsiz hat olan 0850 222 88 88 üzerinden muayene için randevu alabilirsiniz.
  • Yanınızda nakit bulundurun: Vize ücretinin, egzoz ölçüm ücretinin vb. ekstra işlemlerin ücreti tüm muayene istasyonların da nakit olarak alınır. Mutlaka yanınızda nakit para bulundurun. Aksi takdirde size hem vakit hem de para kaybı olarak yansıyacaktır.
  • Muayeneyi geciktirmek size pahalıya patlayabilir: 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu esasının 35. maddesi uyarınca, muayene tarihi gecikmiş olan istinasız her araç için, geciken her ay muayene ücretinin yüzde 5 daha fazlası tahsil edilecektir. 1 gün gecikmeniz durumunda yüzde beşlik dilim işlemeye başlayacaktır. Bu durumda örnek olarak 100 lira ödememiz gereken vize işlemlerine 1 gün gecikme durumunda 105 lira ödeyeceğiz.
  • Vizeye giderken gereken ekipmanları kontrol edin: Tüm otomobillerin 1 adet ilk yardım çantası, 2 adet üçgen reflektör, 1 adet yangın söndürme tüpü, 1 adet stepne bulundurması yasalar gereği sabittir. Bu ekipmanları yanınızda bulundurmadığınız takdirde hafif kusur olarak değerlendirilecektir.

Vizeye giderken eksiğin kalmasın. Yedek parça uzmanı Parcacix yanında… www.parcacix.com











































































Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.