Formula 1 araçları motor özellikleri nedir? / F1 arabaları teknik özellikleri3 dakika içerisinde okuyabileceğiniz bir yazıdır.

Formula 1 araçları motor özellikleri nedir? / F1 arabaları teknik özellikleri | Parcacix Blog
Formula 1 araçları motor özellikleri nedir? / F1 arabaları teknik özellikleri | Parcacix Blog

Formula 1 araçları motor özellikleri nelerdir?

   Formula 1 yarışları; FIA’nın, 1950 yılından beri düzenlediği ve o yıllardan günümüze dek motor sporlarının zirvesidir. Formula 1 yarışlarından daha üst segment bir yarış organizasyonu bulunmaz. Formula 1 araçları yıllar boyunca oldukça geniş kapsamlı değişiklikler yaşamıştır. Formula 1 araçları ilk önceleri V12 motorlar ile donatılmış, ardından V10 ve V8 motorlar ile yarışılmıştır. 2014 yılında ki son düzenleme ile motorlar turbo beslemeli ve V6 silindirli olacak, ayrıca 1.6 litrelik motor hacmini geçemeyecektir. Günümüzde halen bu kural geçerlidir. Motorlar 1.600 cc motor hacmini geçemez. V6 silindir yapısına sahiptir ve turbo beslemelidir. Daha önceleri turbo besleme olmadığı için motorlar 3.000 cc hacme kadar çıkabiliyordu, 18.000 devir çevirebiliyordu ve 700-750 Hp beygir gücü üretebiliyordu. Turboşarj teknolojisi ile motorlar artık daha küçük hacimler ile daha yüksek güçler üretebiliyor. Şuan F1 araçları 800 Hp beygir gücü üretebiliyor ve yalnızca 1.6 litre motor hacmine sahip. Bunun iki açıklaması var; gelişen teknoloji ve turbonun icadı. Turbo Hybrid çağının yükselen yıldızı ise Formula 1 Mercedes 1. pilotu olan Lewis Hamilton‘dur. Formula 1 araçları Turbo Hybrid çağına geçildiğinden beri Mercedes henüz hiç şampiyona kaybetmemiştir. Peki F1 araçlarının motor özellikleri nelerdir?




Formula 1 araçları için 2014 yılındaki düzenlemeden itibaren, günümüzde halen geçerli olan motor sınırlandırması;
  • 1.600 cc motor hacmi ile sınırlandırılmıştır.
  • V6 silindir yapısı ile üretilmiş olmak zorundadır.
  • Bu motorlar dakikada 15.000 devir çevirebilmektedir.
  • Motorlar 750-800 Hp beygir gücü bandında olmak zorundadır.
  • Motor; çelik ve dökme demirden üretilmek zorundadır.
  • Pistonlar, silindir başı ve silindir yatakları yapay kimyasal bileşiklerden yapılamazlar.
  • 0-100 km hızlanması yaklaşık 3 saniyedir.
  • Tork gücü sınırlaması yapılmamıştır. 1.000 Nm üzeri olduğu bilinmektedir.




F1 vites kutusu özellikleri; F1 fren sistemi özellikleri; F1 aracının lastik özellikleri; F1 aracının boyutları, hacmi ve ağırlığı; F1 yakıt ve yağ özellikleri; F1 aracı aerodinamik yapısı ve ağırlık dengesi; F1 aracı direksiyonu özellikleri; F1 pilot giysisi; F1 güvenlik; F1 güvenlik aracı; F1 pilot kıyafeti; F1 pilot kaskı; F1 aracı kabini; F1 kabini; DRS Sistemi; Kers Sistemi gibi birçok unsuru içeren ve geniş bir yazı ile kaleme alınan makalemizi buradan okuyabilirsiniz. Ayrıca DRS Sistemi ve KERS Sistemi yazıları da ayrıca kaleme alınmıştır, inceleyebilirsiniz. “Formula 1 araçları motor özellikleri Parcacix Blog”












Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.